Coronavirus

Ny sommerpakke præsenteret - gratis færger og rejsepas genindføres

Der er afsat i alt 1,6 milliarder kroner til at styrke erhvervslivet og stimulere den danske økonomi over sommeren.

Alle partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Liberal Alliance har fredag forhandlet indholdet af en ny erhvervs- og sommerpakke på plads.

I alt er der afsat 1,6 milliarder kroner til at styrke erhvervslivet og stimulere den danske økonomi.

- Flere initiativer rækker frem til efteråret, så man kan faktisk kalde det en slags indian-sommerpakke, som vi præsenterer i dag, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) et pressemøde.

Gratis færgebilletter og rejsepas

Der genindføres blandt andet gratis færgebilletter på indenrigsrejser både for gående, cyklister og biler med handicapparkeringskort. Ordningen kommer til at gælde fra juli til og med september.

I modsætning til sidste års sommerpakke bliver det valgfrit for operatørerne af færger, hvilke afgange der skal være gratis. Det sker for sikre, at færgerne ikke bliver så fyldte, at de lokale øboere ikke kan komme med.

Samtidig genoplives rejsepasset. Det er en otte dages fri-rejse-billet med kollektiv transport. Den ordning vil gælde i skolernes sommerferie. Prisen bliver 399 kroner for voksne og 199 kroner for børn mellem 12 og 15 år.

Rammen for aftalen blev allerede forhandlet på plads i maj, og der er afsat 110 millioner kroner til at gøre indenrigsrejser billigere i sommerperioden. Det er væsentligt mindre end de 205 millioner, som regeringen indledningsvist havde foreslået.

Fokus på at booste turismen

Med aftalen sættes der samtidig fokus på turismeerhvervet, som har været særligt hårdt ramt under coronakrisen. Her er afsat 295 millioner kroner.

Næsten halvdelen af de penge skal gå til restauranter, hoteller og messe- og konferencecentre. De kan søge tilskud gennem en såkaldt omstillingspulje til investeringer i nye digitale løsninger, ombygninger eller kompetenceudvikling af medarbejdere.

Derudover kan restauranter søge om tilskud til særlige events og arrangementer over sommeren.

- Vi håber, at danskerne vil være turister i eget land. Derfor vil vi også give landets restauranter mulighed for at søge tilskud på op mod 35.000 kroner til at lave særlige events, der kan trække danskerne ind, siger Simon Kollerup.

Røffel af Venstre

Under pressemødet understreger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, at partiet ikke just er tilfredse med pakken. Han kalder den for regeringens "corona-satspulje".

- Den allerbedste sommerpakke, vi kunne have givet danskerne og dansk erhvervs- og kulturliv ville have været at åbne noget mere. Ved blandt andet at fjerne restriktionerne for at kunne rejse ind og ud af landet.

- Og så er er mange gode initiativer, som i min optik burde have været finansieret af regeringen i andre forhandlinger, siger Torsten Schack Pedersen.

Han hentyder til, at parterne er blevet enige om at bruge 166 millioner kroner, som skal gå til at hjælpe sårbare unge, ældre borgere og handicappede. Halvdelen af de penge er møntet på, at kommunerne hjælpe sårbare borgere på blandt andet indkøb eller ledsage dem til sociale aktiviteter.

Penge til "Danmarks demokratiske rygrad"

I sommerpakken får også kultur- og idrætslivet en hjælpende hånd på 330 millioner kroner.

Blandt andet kan både private arrangører, kommunale institutioner og foreninger søge støtte til arrangementer med flere end 26 publikummer. Det gælder for eksempel museer, forestillinger og koncerter, som her kan få dækket op til 65 procent af udgifterne.

Parterne har samtidig lavet en såkaldt foreningspulje på 59 millioner kroner, som kan søges frem til efterårsferien.

- Her vil vi samtidig tilføje de ubrugte kompensationsmidler, som foreningerne kunne søge til at dække manglende indtægter. På den måde går de resterende penge til nye aktiviteter, forklarer kulturminister Joy Mogensen, som også deltager i dagens pressemøde.

- Foreningslivet er Danmarks demokratiske rygrad, det er her, mange af os som børn for første gang stiftede bekendtskab med samfundssind, fortsætter hun.

Sidst men ikke mindst er 155 millioner kroner afsat til danske eksportvirksomheder, som derved rustes "til at gribe det økonomiske opsving, når verdensmarkederne igen for alvor åbner", står der i aftaleteksten.