Politik

Kommune melder sig klar til at tage imod udrejsecenter - men har flere krav

Som eneste borgmester i TV 2s rundringning erklærer Hjørrings Arne Boelt sig klar til at gå i dialog om et udrejsecenter.

Opdateret 8. juni: Tidligere fremgik det ikke af artiklen, at der blandt de 130 personer på Kærshovedgård også befinder sig personer, der har fået et endeligt afslag på asyl, eller som har fået inddraget deres opholdstilladelse og ikke ønsker at medvirke til at blive udsendt til deres hjemland. Det er nu tilføjet

Et flertal i byrådet i Hjørring er klar til at gå i dialog med regeringen om et udrejsecenter i kommunen, men maksimalt for 25 af de 130 udlændinge, der skal flyttes fra Kærshovedgård.

Det siger den socialdemokratiske borgmester, Arne Boelt, der som den eneste i en TV 2-rundringning til 71 borgmestre svarer ja til at overveje et udrejsecenter.

Helt konkret skal en række krav dog være opfyldt, hvis det overhovedet skal have gang på jorden:

  • Der skal maksimalt være 25 beboere.
  • Der skal være styr på sikkerheden.
  • Beboerne på udrejsecenteret skal have noget at lave som for eksempel arbejde på et landbrug.
  • Der skal være en tidlig og god dialog mellem regeringen og lokalsamfundet.

De 130 personer på Kærshovedgård ved Ikast er tidligere dømte, personer på tålt ophold i Danmark, samt personer, der har fået et endeligt afslag på asyl, eller som har fået inddraget deres opholdstilladelse, men som ikke ønsker at medvirke til at blive udsendt til deres hjemland.

Hvis man overhovedet er interesseret i det her, jeg siger, så tror jeg, at det kan lykkes

Arne Boelt, borgmester i Hjørring

Del elefanten op, så den kan spises

Arne Boelts løsning kræver, at regeringen og Folketinget er villige til at at fordele beboerne fra Kærshovedgård ud på flere kommuner:

- Hvis man overhovedet er interesseret i det her, jeg siger, så tror jeg, at det kan lykkes, siger Arne Boelt til TV 2.

Han har "stor respekt for", at de udvisningsdømte fra Kærshovedgård skal sendes ud af landet:

- Men gad vide, om vi ikke kan gøre det, så der er lidt værdighed i det, siger han.

Arne Boelt forestiller sig, at man ved at dele opgaven op i de fem danske regioner kan gøre det lettere for lokalbefolkningen og kommunerne at sluge.

- Det er svært at spise en elefant, men hvis man deler den op, kan det være, at man kan æde den, siger han.

Eksempelvis kan de udvisningsdømte arbejde i nogle marker langt væk fra de store byer, hvor de for eksempel kan være med til at producere økologiske grøntsager til Hjørring Kommunes institutioner, lyder et forslag fra politikeren.

For nylig varslede regeringen blandt andet en udflytning af socialrådgiveruddannelsen til Hjørring, og ifølge Arne Boelt kan man fra kommunernes side ikke bare nøjes med at åbne armene overfor de ting, man er glade for:

- Man kan ikke altid bare tage imod det bedste. Man er også nødt til at tage noget af det, vi også skal hjælpe hinanden med, siger han.

Vi skal ikke have skabt utryghed i alle mulige forskellige områder af Danmark

Rasmus Stoklund, socialdemokratisk udlændingeordfører

Regeringen afviser Hjørring-borgmester

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil fredag ikke udtale sig om tilbuddet fra partifællen i Hjørring. Det vil til gengæld den socialdemokratiske ordfører på området, Rasmus Stoklund.

Han kalder Boelts forslag for sympatisk, men understreger, at regeringen ikke ønsker at sprede de udvisningsdømte ud på flere centre i Danmark.

- Vi skal ikke have skabt utryghed i alle mulige forskellige områder af Danmark. Samtidig ville det også blive mere omkostningsfuldt for myndighederne, siger han og fortsætter:

- Det ville kræve endnu flere politiressourcer på endnu flere adresser, så det ville blive en endnu større millionudskrivning, end det er i forvejen.

Det skal ikke komme som en tyv om natten

Uffe Jensen, borgmester i Odder

Afvisende borgmestre mener center skaber utryghed

Langt de fleste borgmestre i TV 2s rundringning ønsker på ingen måde at tale om et udrejsecenter i deres kommune. Her henviser de fleste til, at det vil skabe utryghed for beboerne i området.

I Odder Kommune svarer borgmester Uffe Jensen (V), at han ikke kan se et udrejsecenter for sig i kommunen. Men han deler opfattelsen af, at man fra regeringens side bør dele opgaven op:

- Det er helt oplagt, at man fandt et sted i hver region og splittede de 130 personer op og lavede mindre enheder, foreslår han.

Det er dog en forudsætning, at det sker i tæt dialog med lokalsamfundet, mener Uffe Jensen:

- Det skal ikke komme som en tyv om natten, ligesom vi så på Langeland. Set udefra har håndteringen virket en kende amatøragtig. Der er plads til forbedringer. Man må gå i dialog og sige, at man har et fælles ansvar, siger han.

Langeland droppet efter protester

Det mødte stor folkelig modstand på Langeland, da regeringen i midten af maj bebudede, at man ville placere et udrejsecenter på Holmegaard ved Bagenkop på det sydlige Langeland.

Protesterne gav genlyd på Christiansborg, hvor regeringen måtte konstatere, at et flertal ikke ville have centret placeret på stedet.

Det førte i sidste ende til, at Holmegaard blev droppet, selvom staten allerede havde købt bygningen for 13,5 millioner kroner.

Sådan har vi gjort

TV 2 har talt med 71 af landets 98 borgmestre. 6 af de 71 borgmestre ønskede ikke at deltage.

Vi spurgte dem om følgende:

- Hvad skal være opfyldt, før du vil have et udrejsecenter i din kommune?

- Hvis ovenstående er opfyldt, er du så klar på at få et udrejsecenter i din kommune?

- Hvad er de to største forhindringer for, at du vil etablere et udrejsecenter i din kommune – som det ser ud lige nu?

- Med det, du ved lige nu, hvor er den bedste placering for et udrejsecenter så?