Politik

Venstre vil fylde Parken med tilskuere under EM

Venstre vil have undersøgt mulighederne for at give flere færdigvaccinerede danskere adgang til fodboldfesten i Parken. En række partier bakker op.

Når EM fløjtes i gang i næste uge, skal tribunerne i Parken ikke stå halvtomme. De skal fyldes med rød/hvide, hujende danskere.

I hvert fald hvis det står til Venstre.

- EM er den største sportsbegivenhed i Danmark i mange år. Vi skal have flere tilskuere, mere stemning og mere gang i den. Men selvfølgelig under kontrollerede forhold, siger partiets idrætsordfører, Stén Knuth.

Konkret vil Venstre have regeringen til at undersøge mulighederne for at hæve antallet af tilskuere. De ekstra pladser skal gives til de færdigvaccinerede danskere, lyder det fra partiet.

Den seneste genåbningsaftale giver plads til at lukke 15.900 tilskuere ind til de i alt fire fodboldkampe i Danmark. Parken kan dog huse over 38.000 tilskuere.

- Vi har tidligere foreslået at give plads til flere testede danskere ved store arrangementer, men det var der ikke opbakning til. Så nu prøver vi med de færdigvaccinerede, og så må vi se, hvad forhandlingerne bringer, siger Stén Knuth, som dog ikke vil sætte tal på, hvor mange der så skal lukkes ind til kampene.

- Det har vi ikke noget bud på. Det må være myndighederne og arrangørerne, der giver et bud på, hvordan det kan lade sig gøre, og hvor mange der kan lukkes ind.

Første kamp er 12. juni. Der er jo en risiko for, at arrangørerne slet ikke kan nå at ændre opsætningen. Hvorfor er I ikke kommet med det her forslag noget før?

- Venstre har hele tiden mast på for mere genåbning inden for kultur- og fritidslivet. Så er det rigtigt, at vi måske burde have stillet det her konkrete forslag noget før. Vi har fået en masse henvendelser fra borgere og organisationer, som undrer sig over, at det ikke kan lade sig gøre, så derfor tager vi det op nu, siger Stén Knuth.

Opbakning fra flere partier

Også Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti bakker op om forslaget. Ifølge sidstnævnte burde man samtidig kigge på muligheder for de udenlandske fans.

- Man bør sende samme signal til udenlandske fans, som er færdigvaccinerede, siger idrætsordfører Mai Mercado i en kort kommentar til TV 2.

Da der allerede er gode erfaringer med tilskuere til kampe under Superligaen, er der også umiddelbar opbakning fra Det Radikale Venstre. Superligaen har haft kampe med op mod 500 tilskuere per sektion.

- Vi er positive for flere tilskuere efter erfaringerne fra Supaligaordningen. Men vi vil gerne høre vurderingen fra fagfolk først, siger idrætsordfører Kristian Hegaard.

Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis idrætsordfører, Dennis Flydtkjær:

- Jeg kommer selv fra Herning, hvor der for nylig var kamp mellem AGF og Herning under Superligaen. Her viste det sig faktisk, at en af tilskuerne var smittet, men fordi der var helt ordnede forhold og tjek på, hvem der sad hvor, fik en hurtig smitteopsporing sat en stopper for yderligere spredning. Den succes skal vi tage med os til EM-kampene, siger han.

Venstre har skrevet en beretning, som de vil overrække kulturministeren og sundhedsministeren under et møde i epidemiudvalget fredag. Beretningen vil samtidig have regeringen til at undersøge muligheden for lempelser ved andre arrangementer som koncerter og festivaler.

Forslag vækker undren hos Kulturminister

I næste uge er partierne indkaldt til et allerede planlagt møde om netop genåbningsaftalen. Derfor undrer det også kulturminister Joy Mogensen (S), at Venstre fremlægger deres forslag nu.

- Venstre er med i den aftale om afholdelse af større forsamlinger og arrangementer, som er indgået bredt mellem ni ud af ti partier i Folketinget. De har således været med at fastlægge rammerne for afholdelse af EM i København, siger Joy Mogensen i en skriftlig kommentar til TV 2.

Indtil videre vil jeg glæde mig over, at der i maj var plads til at hæve antallet af tilskuere

Joy Mogensen, Kulturminister (S)

- Aftalen er blandt andet lavet på baggrund af smittesituationen og vaccineplanen, så det kan ikke komme som en overraskelse for Venstre, at der på nuværende tidspunkt er en del færdigvaccinerede. Indtil videre vil jeg glæde mig over, at der i maj var plads til at hæve antallet af tilskuere fra cirka 11-12.000 til 15.900.

Idrætsordfører i Venstre, Stén Knuth, forstår godt, at det kan vække en vis irritation hos regeringen, at Venstre vil pille ved de planer, der allerede er lavet – og som de selv har været med til at udforme.

- Jeg er med på, at det forstyrrer den aftale, som er lavet. Men omvendt så mener vi, at hver dag tæller, og at vi som politikere hele tiden har en forpligtelse for at undersøge, om vi kan rykke grænserne og få åbnet landet mere.

Stod det til Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA), burde Parken huse mindst 24.000 tilskuere under kampene. Beslutningen om at øge antallet er dog udelukkende op til Danmark.

EM begynder officielt 11. juni i Rom, som er en af de i alt 12 værtsbyer. Første kamp på dansk græsplæne er imod Finland, som gæster Parken lørdag 12. juni.