Politik

Regeringen erkender, at VM i Qatar er en fejl, men afviser boykot

Jeppe Kofod (S) og Joy Mogensen (S) svarede ikke klart på, om regeringen officielt vil deltage i VM i efteråret 2022.

Det var en fejl at tildele VM-værtskabet i fodbold til Qatar.

Sådan lød det fra kulturminister Joy Mogensen (S) på et samråd torsdag.

- DBU har tidligere kaldt det en fejl at placere VM i Qatar, og det er regeringen enig i. Både tildelingsprocessen og resultatet af den er en fejl.

Kulturministeren afviste dog, at regeringen vil boykotte VM, og slog fast, at det slet ikke er en politisk beslutning, om det danske landshold skal deltage i VM, hvis det kvalificerer sig.

Ugennemsigtig proces

Det var SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, som havde indkaldt kulturministeren og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i samråd.

Han ville blandt andet have svar på, om regeringen fortsat vil deltage i slutrunden fra officielt hold, hvis ikke forholdene for arbejderne i oliestaten forbedres.

Ifølge Joy Mogensen tildelte FIFA Qatar VM-værtskabet i 2010 efter en ”fuldkommen ugennemsigtig proces” i en lukket komite.

- Det er stærkt kritisabelt og bliver kun værre i lyset af de rystende rapporter om tusindvis af dødsfald blandt migrantarbejdere, sagde Joy Mogensen.

Tidligere på året kom det frem, at mindst 6500 migrantarbejdere er døde, mens Qatar har forberedt sig på VM-værtskabet i efteråret 2022.

På trods af at regeringen mener, at VM i Qatar er en fejl, vil den bakke op om DBU og landsholdet, ligegyldig hvilken beslutning der bliver truffet, slår Joy Mogensen fast.

- Regeringen har tillid til, at DBU har vejet for og imod, og uagtet har DBU friheden til at vælge. Det støtter vi.

Vil åbne EU-delegation

Under samrådet fortalte de to ministre, at regeringen vil indlede internationalt samarbejde for at forbedre forholde i Qatar.

Samtidig løftede Jeppe Kofod sløret for, at EU vil åbne en samlet delegation i Qatar forud for VM, som skal holde øje med forholdene for migrantarbejderne.

Allerede i efteråret blev der indgået en lignende aftale i oliestaten efter stor international kritik. Målet var dengang blandt andet at sikre ordentlige ansættelsesforhold og øge arbejdernes indkomst. Men Amnesty International har efterfølgende afsløret, at det ikke bliver overholdt.

- Situationen er fortsat kritisabel. Vi skal blive ved med at presse på for at forbedre menneskerettighederne, sagde Jeppe Kofod på samrådet.

Efterlyser klart svar

Jeppe Kofod og Joy Mogensen fik begge ros fra flere deltagere på samrådet for at være mere konkrete end første gang, de var indkaldt til samråd om VM i Qatar.

Det var dog én ting, både SF, Enhedslisten og Frie Grønne ikke mente, de fik klart svar på. Nemlig om regeringen officielt vil deltage i verdensmesterskabet eller ej.

Fra Jeppe Kofod lød det:

- Hvordan regeringen skal repræsenteres i Qatar, tager vi først stilling til, når Danmark kvalificerer sig til VM. Under alle omstændigheder vil jeg bare sige, at vi skal bruge denne lejlighed til at sætte fokus på at forbedre menneskerettighederne i Qatar.

Joy Mogensen supplerede:

- Det at overvære en sportsbegivenhed, hvor ens eget land er repræsenteret, er ikke at blåstemple værtslandet, det er at støtte egne sportsudøvere.