Politik

Poul Schlüter langer ud efter spindoktorer i sidste interview før sin død

Regeringen er ikke længere "rigtige socialdemokrater", lyder det også fra den tidligere statsminister.

Der er opstået en “fuldstændig rædselsfuld tendens” i dansk politik.

Sådan lyder det fra nu nyligt afdøde tidligere statsminister Poul Schlüter i sit sidste interview, som blev lavet i april og netop er blevet offentliggjort på Det Konservative Folkepartis hjemmeside.

Ordene omhandler de spindoktorer, som flittigt betræder gangene på Christiansborg. Deres måde at styre politikerne falder ikke i det konservative koryfæs smag.

- Der er sket kolossalt meget omkring personellet i ministerierne. Det bryder jeg mig ikke om. Der var faktisk ikke spindoktorer, da jeg var statsminister, siger han og fortsætter:

- Jeg har eksempelvis aldrig bedt nogen om at læse noget igennem, inden det blev trykt i pressen. Det kunne jeg ikke drømme om.

Spin på pressemøder

Især ét sted står det ifølge den tidligere statsminister tydeligt frem, hvor stor indflydelse der i dag er rykket fra politikerne selv til dem, som står bag kulissen.

- Det er tåbeligt med alle de rådgivere. Bare se på statsministerens pressemøder – og dem har hun haft mange af. De pressemøder er jo instrueret af hendes spindoktorer. Det er der ingen tvivl om, siger Poul Schlüter.

Der har været meget uenighed og splid. Det kommer til at koste vælgere

Poul Schlüter om Venstre

Og det er ikke den eneste bemærkning, den konservative politiker lader falde om Socialdemokratiet.

I interviewet fortæller Poul Schlüter, at han i den seneste tid havde svært ved at kende regeringspartiet.

Blå bog: Poul Schlüter

Navn: Poul Holmskov Schlüter

Født: 3. april 1929 i Tønder.

1957: Cand.jur., advokat fra 1960

1952-55: Formand for Konservativ Ungdom

1964-94: Medlem af Folketinget

1966-71: Medlem af kommunalbestyrelsen og viceborgmester i Gladsaxe Kommune

1974-93: Leder af Det Konservative Folkeparti

1982-93: Statsminister

1994-99: Medlem af Europaparlamentet

Privat: Gift tre gange. Først med Majken Steen-Andersen (1963-1978) med hvem han fik sønnen Peter. Siden med Lisbeth Povelsen (1979-1988) og til sidst med Anne Marie Vessel Schlüter (1989- )

Blandt andet langer han ud efter partiets stramme udlændingepolitik, som ifølge ham er “ren taktik”.

- Da jeg var statsminister, var der en helt anden stemning omkring udlændingepolitik hos Socialdemokratiet. Dengang var de ’rigtige’ socialdemokrater. Det er de ikke længere, siger han.

Lyn-analyse

Det er sjovt med interviewet. Det er nærmest præcis som at høre den gamle statsminister. Hans kommentarer om spindoktorerne er meget “schlütersk”. Han var en mand, der klarer det meste selv. Men med til historien hører jo også, at der er sket meget på mediefronten siden dengang. Det hele foregår i et helt andet tempo nu. På samme måde har tingene jo også ændret sig i forhold til udlændingespørgsmålet. Han kalder det “taktik” fra Mette Frederiksens side at stramme. Det vil statsministeren aldrig vedkende sig. Hun vil sige, at tiden er en anden i dag.

Socialdemokratiet siger til TV 2, at de ikke har nogen kommentarer til Poul Schlüters udmeldinger om partiet.

Langer ud efter Venstre

Den tidligere statsminister adresserer dog også oppositionspartiet Venstre, der i årtier har været tætte allierede med de konservatives i det parlamentariske spil.

Han mener, at partiet har "spildt sin position", og det vil få konsekvenser, lyder det.

- Der har været meget uenighed og splid. Det kommer til at koste vælgere, siger han og fortsætter:

- Det er jo også sært, at Venstre eksempelvis ikke er med i et politiforlig eller ikke vil give statsministeren mandat til at forhandle i EU. Jeg tør ikke svare på, hvorfor Venstre gør sådan.

Lyn-analyse

Et af Poul Schlüters mottoer var “borgerlige stemmer, der arbejder”. Han mente, at det var bedre at være med og påvirke tingene frem for at stå udenfor helt uden indflydelse - også hvis det betød, at man skulle gå på kompromis. Derfor stejler han over den måde, som Venstre har brugt sin position. Han havde svært ved at forstå, at nogen står så ultimativt fast på deres partipolitiske overbevisninger, at de vil stille sig udenfor. Men der bliver ikke gået særlig kritisk til hans udmeldinger i interviewet. Det emmer af, at det her har været lidt en hyggesnak. 

TV 2 har sent torsdag aften forsøgt at få en kommentar fra Venstre. Det har ikke været muligt.

I de senere år har Poul Schlüter holdt sig ude af mediernes søgelys og har ikke stillet op til interviews. Men i april 2021 gav han det heromtalte interview til Det Konservative Folkepartis partiblad, Politisk Horisont.

Bisættelse lørdag

Poul Schlüter sov stille ind torsdag 27. maj omgivet af sine nærmeste.

Gennem sine 92 år nåede han både at være leder af Det Konservative Folkeparti, medlem af Europaparlamentet og Danmarks eneste statsminister med C som partibogstav. Det var han fra 1982 til 1993.

Den tidligere konservative statsminister bliver bisat grundlovsdag fra Holmens Kirke i København.

Bisættelsen og den efterfølgende mindehøjtidelighed er ikke åben for offentligheden.