Et knækket stoleben og en opsigtsvækkende tale - se højdepunkterne fra afslutningsdebatten

Alle i salen spidsede ører, da Sofie Carsten Nielsen (R) holdt tale om, hvor tæt hun var på at forlade dansk politik.

Fra klokken ringede i folketingssalen onsdag morgen, til afslutningsdebatten var forbi, gik der næsten 16 timer.

I løbet af den periode var partiformænd og politiske ordførere på talerstolen én efter én for at sætte fokus på det, de synes var vigtigst.

Udrejsecenter, syrienkrigere, kontanthjælp og landbrug var blot nogle af de emner, som blev bragt op.

Men der kom også overraskende nyt fra den radikale leder, og så var det ved at gå helt galt på de bagerste række under en tale om plantebøffer.

Hvis ikke du havde tålmodighed til at følge med til den bitre ende, har TV 2 samlet seks af debattens højdepunkter her.

Mette Frederiksen varslede store reformer

Statsminister Mette Frederiksen brugte sin tale i afslutningsdebatten til at varsle store reformer, der skal få flere danskere i arbejde.

Regeringen vil præsentere sine bud på løsninger i løbet af sommeren, og statsministeren fortalte i afslutningsdebatten, at der bliver tre hovedområder. Det drejer sig om at få flere unge til at tage en uddannelse, fokus på at skabe et mere sikkert og organiseret arbejdsmarked samt reformer, der skal få flere med ikke-vestlig baggrund væk fra arbejdsløshed og kontanthjælp.

Mette Frederiksen understregede, at de reformer, regeringen vil fremlægge i løbet af sommeren, vil kræve meget af danskerne, fordi der skal ske fundamentale forandringer. Om behovet for reformer sagde Mette Frederiksen:

- At have et arbejde og bidrage til samfundet er nu engang noget af det vigtigste i et menneskes liv. Høj beskæftigelse er samtidig en afgørende forudsætning for fortsat vækst og velstand, sagde Mette Frederiksen om reformprogrammet, der skal strække sig over ti år.

Sofie Carsten Nielsen var tæt på at sige farvel

- Hører jeg til i politik? Det spørgsmål har jeg stillet mig selv flere gange, siger Sofie Carsten Nielsen som det første, da hun indtager talerstolen i Folketinget.

- Hører jeg til i politik? Det spørgsmål har jeg stillet mig selv flere gange, og jeg var faktisk nået til den konklusion, at det gør jeg ikke.

Sådan lød det fra Sofie Carsten Nielsen, da hun indtog talerstolen i Folketinget.

Den radikale leder fortalte, at det var muligheden for at blive ny formand for Radikale Venstre, der i sin tid fik hende til at blive i politik, men grundlæggende mener hun stadig, at der er ”noget galt på Christiansborg”.

- Både I og jeg ved, at politik er hårdt. Til tider umenneskeligt. Og jeg siger det ikke for at klynke, men fordi det er rigtigt, lød det.

I talen satte Sofie Carsten Nielsen fokus på stress på Christiansborg og rettede samtidig en tak til Søren Pape Poulsen (K) og Pernille Skipper (EL), som hjalp hende, da hun selv havde det svært.

Talen blev velmodtaget af salens medhørere, og flere gav efterfølgende udtryk for, at det var både flot og modigt af Sofie Carsten Nielsen.

Stoleben knækkede og afbrød tale om plantebøffer

Alternativets Torsten Gejl var ud på aftenen i gang med sin tale, da der pludselig opstod højlydt latter på de bagerste rækker i folketingssalen. Her lå Liberal Alliances folketingsmedlem Henrik Dahl pludselig og rodede rundt på gulvet.

Alternativets eneste folketingsmedlem, Torsten Gejl, var ud på aftenen i gang med sin tale, da der pludselig opstod højlydt latter på de bagerste rækker i folketingssalen.

Her lå Liberal Alliances folketingsmedlem Henrik Dahl pludselig og rodede rundt på gulvet, mens blandt andet Jens Rohde fra Kristendemokraterne og løsgængeren Inger Støjberg var flade af grin, fordi hans stoleben var knækket.

Torsten Gejl stoppede kort sin tale og kiggede forundret ned i salen. Efter en kort pause fortsatte han.

- Plantebaseret mad smager fremragende, det skal bare tilberedes ordentligt. Man kan lave pragtfulde plantebøffer ud af mange forskellige grøntsager, lød det fra Torsten Gejl.

V og R lavede frokostaftaler

I et interview i Berlingske lægger den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, i dag hårdt pres på regeringen for økonomiske reformer.

Der var god stemning mellem Sofie Carsten Nielsen og Jakob Ellemann-Jensen (V).

Venstre-formanden var meget interesseret i at høre nærmere om de planer, som Sofie Carsten Nielsen løftede sløret for i et interview med Berlingske tirsdag. Her fremgår det blandt andet, at R-politikeren vil lægge hårdt pres på regeringen for økonomiske reformer.

Jakob Ellemann-Jensen spurgte derfor indtil, om det er et krav fra Radikale, at statsministeren følger op med konkrete forhandlinger.

- Jeg har ikke nogen grund til at tro, at regeringen ikke leverer. Men opgaven bliver langt større i de kommende år, så jeg håber virkelig, at vi kan mødes bredere end med regeringen, svarede Sofie Carsten Nielsen og hentydede dermed til, at hun gerne vil forhandle med Venstre også.

- Det glæder jeg mig meget til, vi har allerede talt om en frokost. For mig skal det bare lyde, at jeg rækker hånden frem – så vi kan efterprøve, om vi ikke kan finde hinanden? spurgte Ellemann-Jensen.

- Tak for den fremstrakte hånd, det var præcis det, jeg ønskede. Den frokost kan ikke vente særlig længe, lød det storsmilende fra den radikale leder.

Vanopslagh blev sammenlignet med en cheeseburger

Kristendemokraternes Jens Rohde ville gerne snakke udlændingepolitik med Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh, men det kom også til at handle om burgere.

Rohde mente ikke, at Liberal Alliance er liberale på udlændingeområdet og sagde, at Vanopslaghs parti sammen med de andre borgerlige partier "hele tiden bider noget af frihedsrettighederne, fordi de er bange for, hvad der kommer udefra".

Han sammenlignede derpå Alex Vanopslagh og hans parti med en populær burger hos Mc'Donald's.

- Det er jo ligesom at spise en cheeseburger. Vældig lækkert, når man sætter tænderne i den, men glæden varer ikke så længe, sagde Jens Rohde.

Alex Vanopslagh svarede igen:

- Jeg har det altid lidt blandet med sådan nogle halvstuderede røvere og halvborgerlige typer som Jens Rohde, der skal komme og belære mig om, hvad det vil sige at være borgerlig, sagde LA-lederen og fortsatte:

- Det ulykkelige ved den uregulerede indvandring er, at det giver et overreguleret samfund. Og det er den situation, vi står i i Danmark. Vi har taget alt for mange indvandrere ind de sidste 30-40 år, og nu prøver vi at løse problemerne, og det gør vi ved at regulere samfundet for meget gennem påklædning og alt muligt andet.

Det Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mette Abildgaard, erklærede sig på Twitter dybt uenig med Jens Rohdes vurdering af cheeseburgeren.

Selfies på stribe

Alt i alt var afslutningsdebatten altså en mindeværdig omgang, der løftede sløret for både kommende reformer, nye samarbejder og flere af politikernes madpræferencer. Debatten blev da også foreviget. Politikerne tog nemlig dagen igennem mange billeder. Især af sig selv.