Mette Frederiksen præsenterer tiårsplan for Danmark – store reformer på vej

Reformerne vil kræve meget af danskerne, men der er også en hel del at vinde, lyder det.

Danmark har klaret sig godt gennem pandemien og står generelt stærkere end i mange år, men vi må ikke læne os tilbage og slappe af.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i hendes åbningstale ved Folketingets afslutningsdebat onsdag.

Her løfter hun sløret for, at regeringen vil sætte gang i et større reformprogram med målet om at få flere i arbejde.

- At have et arbejde og bidrage til samfundet er nu engang noget af det vigtigste i et menneskes liv. Høj beskæftigelse er samtidig en afgørende forudsætning for fortsat vækst og velstand, siger Mette Frederiksen om reformprogrammet, der skal strække sig over ti år.

Regeringen vil præsentere sine bud på løsninger i løbet af sommeren, lyder det, og statsministeren opfordrer Folketingets partier til at samarbejde.

Tre konkrete områder

I sin tale nævner Mette Frederiksen tre områder, hvor regeringen særligt ser behov for reformer for at få flere i arbejde.

For det første gælder det uddannelse, hvor for mange unge bliver tabt, og for få bliver uddannet til de job, der er brug for, siger statsministeren.

Hun peger blandt andet på, at hver femte unge 25-årig ikke har en uddannelse, og at næsten 50.000 unge under 25 ikke er under uddannelse eller i job.

For det andet er arbejdsmarkedet ifølge Mette Frederiksen blevet mere usikkert og mindre organiseret for nogle.

Hun sætter her fokus på de mange mennesker, som ikke arbejder i en fast fuldtidsstilling og måske har usikker indkomst, ringe pensionsordning og lignende.

For det tredje er der ifølge Mette Frederiksen for mange med ikke-vestlig baggrund, som er arbejdsløse og på kontanthjælp.

- Fordi vi nu gennem årtier har accepteret, at mange kvinder med indvandrerbaggrund er derhjemme i stedet for at have et job uden for hjemmet, så skal det ikke blive ved med at være sådan. Der har været for stort fokus på alt det, man har ret til i Danmark og for lidt fokus på alt det, man har pligt til, siger Mette Frederiksen.

Vil kræve meget af danskerne

Mette Frederiksen understreger, at de reformer, regeringen vil fremlægge i løbet af sommeren, vil kræve meget af danskerne, fordi der skal ske fundamentale forandringer.

Samtidig er udgangspunktet godt, fordi dansk økonomi er kommet solidt gennem krisen.

Statsministeren peger blandt andet på, at arbejdsløsheden er faldet siden genåbningen, eksporten vokser, og den økonomiske vækst forventes at slå rekord næste år.

Derfor er der heller ikke behov for en "egentlig økonomisk genopretning" ifølge Mette Frederiksen.

- Opgaven er en anden. Vi skal investere og gøre Danmark stærkere. At vi kan det, skyldes de beslutninger, vi har truffet sammen, siger hun.

Radikale Venstre presser på

Mette Frederiksen er ikke den eneste, der pønser på store reformer.

I dagens Berlingske lægger den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, hårdt pres på regeringen for reformer, der skal skaffe mere arbejdskraft.

Hun foreslår en "omfattende" skattereform, der skal sænke skatten "betragteligt" på arbejde og skære i boligejernes rentefradrag. Samtidig skal der åbnes for diskussion om alt fra højere pensionsalder til afskaffet efterløn og ændret SU, mener R-politikeren.

Sofie Carsten Nielsen oplyser til Berlingske, at hun er åben for at samarbejde med blå blok, hvis ikke de røde vil være med.

Lyn-analyse

På fredag er halvdelen af regeringsperioden gået, men det er begrænset, hvad regeringen har nået af politiske mål på grund af corona. Nu er vi ved at være på den anden side, og regeringen skal præsentere noget nyt, og det gør Mette Frederiksen så her. Men en ting er at sige det i en tale, en anden ting er at lave konkret politik på det. Samtidig har Sofie Carsten Nielsen også præsenteret en række idéer til reformer, og det er bestemt ikke nogle, som huer regeringen. Banen er altså kridtet op, og det bliver nogle interessante politiske slagsmål i den kommende periode.

Den melding greb Nye Borgerliges Pernille Vermund ved dagens afslutningsdebat.

- Hvorfor ikke tage fru Sofie Carsten Nielsen på ordet? spurgte hun Venstre-formanden, Jakob Ellemann-Jensen, og fortsatte:

- Der er ingen tvivl om, at vi er meget uenige på udlændingeområdet med Radikale Venstre. Men jeg er ret sikker på, at hvis vi tager Sofie Carsten Nielsen på ordet og sætter os sammen – de borgerlige partier og dem på venstrefløjen, der ønsker en borgerlig økonomisk politik – så kan vi lave en aftale.

En storsmilende Jakob Ellemann-Jensen svarede fra talerstolen:

- Når jeg står og smiler, er det af oprigtig glæde – og undren. Hvem havde dog forudset, at vi i dag – 2. juni – skulle høre formanden for Nye Borgerlige sige: "Så samarbejd dog med de radikale"? sagde han og grinede.

Du kan følge afslutningsdebatten hele dagen på TV2.DK, TV 2 NEWS og TV 2 PLAY.