Politik

I dag skal politikerne diskutere til langt ud på aftenen: - Alle går i flæsket på hinanden, siger Redder

Folketingets afslutningsdebat har tradition for at blive ved til ud på natten. Få overblikket over, hvordan dagen kommer til at forløbe her.

Når der bliver ringet på klokken i Folketingssalen onsdag morgen klokken 09, bliver der taget hul på en helt særlig debat, som kan udvikle sig til noget af et maraton.

Her stiller alle Folketingets partier med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, op til den traditionsrige afslutningsdebat, hvor folketingsåret 2020/2021 skal diskuteres og rundes af.

Og der er rigeligt at tage fat på.

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, kommer til at følge afslutningsdebatten tæt, og han forventer, at den kan fortsætte til langt ud på aftenen, hvis ikke til helt efter midnat.

Det kan måske synes af lang tid, men det bliver en spændende og begivenhedsrig dag, hvor partierne går hårdt til hinanden, lyder det.

- I en afslutningsdebat går alle i flæsket på hinanden. Enhedslisten og SF kommer til at have store opgør, og Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige kommer til at diskutere, så det brager, siger Hans Redder og fortsætter:

- En afslutningsdebat er ikke rød mod blå blok, men en debat, hvor alle bliver udfordret og får testet argumenter, og det gør det interessant at følge.

Andre emner end corona trænger sig på

TV 2s politiske redaktør forudser, at corona og spørgsmål om vacciner og ophævelse af restriktioner kommer til at fylde i afslutningsdebatten.

Men han siger også, at dansk politik de seneste måneder gradvist er ved at vende tilbage til en mere normal tilstand, hvor andre emner også fylder.

Det drejer sig blandt andet om klimaområdet og diskussioner om land og by, men især også udlændingeområdet og spørgsmålet om sociale ydelser, som begge har presset regeringen den seneste tid.

- En afslutningsdebat er et mega interessant indblik i alle de store temaer, der rører sig i dansk politik. Og der er rigtig mange store dagsordener i øjeblikket, siger Hans Redder.

Sådan foregår afslutningsdebatten

Siden 1979 er afslutningsdebatten blevet indledt med spørgsmålet: Hvilke oplysninger kan regeringen give om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation?

Det har statsminister Mette Frederiksen (S) en time til at besvare.

Herefter er debatten delt op i to.

Første del:

  • Hvert partis politiske ordfører eller leder får ordet på skift. Rækkefølgen er opgjort ud fra partiernes størrelse, og hver taler har ti minutter. Mellem talerne er der mulighed for to korte bemærkninger fra de øvrige folketingsmedlemmer. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 45 minutter efter ordførertalen.
  • Herefter kommer eventuelle indlæg fra løsgængere, der ikke er medlem af en folketingsgruppe. De har fem minutter hver, og efter hver taler er der mulighed for korte bemærkninger fra op til tre folketingsmedlemmer.
  • Efter talerne får statsministeren ordet i 30 minutter efterfulgt af korte bemærkninger fra alle medlemmerne i op til en halvanden time.

Anden del:

  • De politiske ordførere eller de politiske ledere får nu mulighed for at få ordet igen. De har hver fem minutter, og op til tre folketingsmedlemmer kan komme med efterfølgende bemærkninger.
  • Herefter er det løsgængernes tur igen. De har hver fem minutter, og op til tre folketingsmedlemmer kan komme med efterfølgende bemærkninger.
  • Statsministeren har så endnu et indlæg på maksimalt 15 minutter, hvorefter der følger en halv time med korte bemærkninger fra salen i op til 30 minutter.

Du kan følge afslutningsdebatten hele dagen på tv2.dk, TV 2 NEWS og TV 2 PLAY.