Politik

Støttepartier er bekymrede over nye anbefalinger – for få børn løftes ud af ”fattigdom”

Enhedslisten og Radikale Venstre mener, at for få børn bliver hjulpet. Venstre mener, at der gives for mange penge til indvandrere.

Selvom 4000 til 6000 børn står til at kunne blive løftet ud af den laveste indkomstgruppe, skal der mere til.

Sådan lyder det fra regeringens støttepartier Enhedslisten og Radikale Venstre, efter at regeringens ydelseskommission mandag præsenterede sine bud på et nyt og mere enkelt kontanthjælpssystem.

Her foreslår kommissionen blandt andet at afskaffe det nuværende kontanthjælpsloft samt den lavere selvforsørgelses- og hjemrejseydelse til nytilkomne udlændinge. Den, der tidligere hed integrationsydelsen.

Men selvom anbefalingerne skulle blive til virkelighed, vil der fortsat være 40.000 børn i Danmark under lavindkomstgrænsen, og det er ikke godt nok, mener Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez.

- Jeg er bekymret for, at vi ikke får løftet nok børn, og at der fortsat vil være rigtig mange, der vokser op i fattigdom, siger Victoria Velasquez til TV 2.

Hendes parti har forud for præsentationen af anbefalingerne truet med at trække støtten til regeringen og i sidste ende stemme for et mistillidsvotum, hvis ikke der kommer en aftale, der ”trækker i den rigtige retning”, når det handler om at gøre mere for børnefamilier med lave indkomster.

Den trussel står partiet stadig ved, og ifølge Victoria Velasquez skal der mere til, for at Enhedslisten kan se sig selv i en aftale.

Undren hos de radikale

Hos Radikale Venstre glæder beskæftigelsesordfører Samira Nawa sig over, at Ydelseskommissionen lægger op til at afskaffe kontanthjælpsloftet og den omdiskuterede 225-timersregel, der stiller krav om, at modtageren også skal arbejde for at få fuld støtte.

Men ligesom hos Enhedslisten er det ikke det hele, Radikale Venstre er tilfreds med.

- Jeg kan se, at der er i omegnen af 2000 børn, der stilles dårligere med det, Ydelseskommissionen har lagt op til. Og det havde vi ikke lige regnet med, siger Samira Nawa.

Hun mener ikke, at det er nok, at 4000 til 6000 børn bliver løftet op over lavindkomstgrænsen, når der fortsat vil være 40.000 børn under.

- Jeg undrer mig også over, at vi er nede i det lag, hvor det kun er i omegnen af 10 procent af de fattige børn, der kan løftes. Der kunne vi godt tænke os, at der var nogle flere børn, siger Samira Nawa.

Ydelseskommissionen har haft som bunden opgave fra regeringen, at et nyt kontanthjælpssystem samlet ikke må blive dyrere end det nuværende. Ifølge både Radikale Venstre og Enhedslisten bliver det dog formentlig nødvendigt at spæde til med flere midler.

Minister ser positive takter

Et af støttepartiernes hovedargumenter for at give børnefamilier på kontanthjælp flere penge, er, at det kan være svært for lavindkomstgrupperne at finde penge til, at børnene kan gå til fodbold og andre fritidsaktiviteter.

Det, mener de, går hårdt ud over børnenes trivsel og sociale liv, og derfor glæder de sig også over, at Ydelseskommissionen foreslår et nyt fritidstillæg.

Det er på 450 kroner per måned per barn og skal målrettes udgifter til børns foreningskontingenter, ture, computere, ferie og fritidsaktiviteter.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig over, at kommissionen i sine anbefalinger har fokus på, at børn skal have mulighed for at deltage i kultur- og fritidsaktiviteter. Men han vil ikke svare klart på, om han mener, at det er for meget eller for lidt, at 4000 til 6000 børn står til at blive løftet op over lavindkomstgrænsen.

Han har brug for tid til at nærlæse anbefalingerne, lyder det.

- Jeg synes grundlæggende, at der er mange spændende tanker i anbefalingerne, men jeg kan også godt se nogle udfordringer, siger Peter Hummelgaard uden at uddybe hvilke.

Han slår fast, at regeringen har tre pejlemærker for et nyt kontanthjælpssystem: At der skal være en økonomisk gevinst ved at arbejde, at børn skal have ”rimelige forhold” at vokse op under, og at det økonomisk ikke må blive mere attraktivt at komme til Danmark som flygtning.

Venstre vil ikke være med

I kontanthjælpssystemet er der i dag en del med flygtninge- og indvandrerbaggrund, og her vil nogle få mere og andre mindre end i dag med kommissionens anbefalinger.

Samlet vil det cirka gå i nul, men med kommissionens model står cirka 36.000 indvandrere til i gennemsnit at få 900 kroner mere om måneden i disponibel indkomst, mens 23.000 indvandrere i gennemsnit vil få 1300 kroner mindre i månedlig disponibel indkomst.

Oppositionens største parti, Venstre, er modstander af kommissionens anbefalinger om at fjerne det nuværende kontanthjælpsloft samt den lavere selvforsørgelses- og hjemrejseydelse til nytilkomne udlændinge, der tidligere hed integrationsydelsen.

Derfor vil partiet ikke være med i en aftale, der følger anbefalingerne.

- Vi støtter bestemt ikke, at der nu lægges op til, at flere tusinde flygtninge og indvandrere skal have flere penge mellem hænderne, siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Ifølge TV 2s oplysninger vil regeringen efter sommerferien fremlægge sit bud på et nyt kontanthjælpssystem. Efter det vil der bliver indbudt til politiske forhandlinger med henblik på at lave en aftale med de øvrige partier på Christiansborg.