Coronavirus

Mette Frederiksen truede med at udskrive valg under forårets store nedlukning

Magtkampe, en syg statsminister og trusler om at udskrive valg. Bogen ’Det første år’ har allerede før sin udgivelse kastet flere historier af sig.

Der blev talt med store ord, da partilederne 20. maj 2020 var samlet for at forhandle genåbningen af Danmark.

Der var nemlig stor uenighed om, hvor mange restriktioner der skulle lempes. Og de borgerlige partier pressede på for at genåbne større og hurtigere, end Mette Frederiksen (S) var villig til.

En magtkamp, som fik statsministeren til at true med at udskrive valg midt under forhandlingerne.

Det beskriver forfatter Anne Sofie Kragh i sin nye bog, ’Det første år’, som udkommer mandag.

Forfatteren har fulgt statsministerens første år på posten fra tæt hold og har ved hjælp af interviews med statsministeren selv og med ”centrale medarbejdere og politikere” forsøgt at genskabe afgørende scener i forbindelse med de historiske pressemøder i foråret 2020.

Der blev stille. Statsministeren havde lige truet med at udskrive valg

Anne Sofie Kragh, forfatteren bag ’Det første år’

Mette Frederiksen: - Så må i få en anden til det

En af de afgørende scener, som bliver beskrevet, fandt netop sted 20. maj.

Her var det ifølge bogen især tidligere politisk leder af Radikale Venstre, Morten Østergaard, der forsøgte at trykke statsministeren på maven under forhandlingerne for at gøre genåbningen mere vidtgående.

Der var et flertal imod regeringen, som alle var klar til at åbne mere, lempe forsamlingsforbuddet og lirke ved grænsekontrollen og indrejseforbuddet. Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Det Konservative Folkeparti var udover Nye Borgerlige og Radikale Venstre med om bord.

Men efter utallige forsøg på at rykke ved statsministerens mere forsigtige genåbning, satte Mette Frederiksen foden ned.

- Det kan godt være, at I gerne vil det. Så må I få en anden til at gøre det, sagde hun ifølge bogen.

Et citat, som ifølge forfatteren ikke var til at misforstå:

- Der blev stille. Statsministeren havde lige truet med at udskrive valg, skriver Anne Sofie Kragh i ’Det første år’.

Meningsmålingerne viste på det tidspunkt, at Socialdemokratiet alene med SF og Enhedslisten kunne få et flertal. Radikale Venstre ville derfor let ende med at stå uden indflydelse, hvis danskerne skulle tilbage til stemmeurnerne.

Redaktør: - Sætter hårdt mod hårdt

Politisk redaktør på TV 2 Hans Redder ser da også statsministerens udmelding som en tydelig måde at spille med musklerne overfor de andre partiledere.

Mette Frederiksen var bekymret for, at en hurtig genåbning ville få smittespredningen til at blusse op igen. Og det skulle ikke ske på hendes vagt, lyder det fra den politiske redaktør.

- Der sætter hun simpelthen hårdt mod hårdt. Og hun ender med at vinde den magtkamp mod især Radikale Venstre, fordi hun ikke vil tillade, at man åbner for hurtigt, siger Hans Redder.

Forud for forhandlingerne 20. maj var der stadig midlertidig grænsekontrol og indrejseforbud i Danmark. Forsamlingsforbuddet lå på 10, mens store dele af landet var lukket ned.

Den politiske redaktør kalder beskrivelsen af episoden for “endnu et interessant indblik” i, hvad der i foråret foregik bag de lukkede døre i Statsministeriet og på Christiansborg.

Har skabt overskrifter

Bogen ’Det første år’ har da også allerede før udgivelsen skabt overskrifter i medierne.

Blandt andet fordi den afdækker flere konfliktfyldte scener, som udspillede sig bag kulisserne, da regeringen sidste år lukkede landet ned. Her bliver der især peget på uoverensstemmelser mellem Mette Frederiksen og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Men bogen beskriver også, hvordan statsministeren var syg med vejrtrækningsbesvær og feber, da hun 11. marts 2020 tonede frem og meddelte danskerne om den største nedlukning under pandemien.

’Det første år’ udkommer mandag 31. maj.