Politik

- De går på pension, inden Mette Frederiksen træder af, siger Vanopslagh om Ellemann og Pape

Ifølge Liberal Alliances leder er det helt store problem i blå blok, at der er mangel på lederskab.

Det går rigtig dårligt i blå blok, og fortsætter det som nu, kommer statsministeren i Danmark også til at hedde Mette Frederiksen i de kommende årtier.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, der lørdag taler ved sit partis landsmøde i Vejle.

Her sætter han spørgsmålstegn ved, om det nogensinde vil lykkes for enten Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, eller Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti at fravriste den socialdemokratiske formand regeringsmagten.

- Jeg tror, at de begge når at gå på pension, inden Mette Frederiksen træder af, hvis ikke vi snart kommer videre i blå blok, siger Alex Vanopslagh.

Kan ikke vinde valg på udlændingepolitik

Alex Vanopslagh drager i sin tale paralleller til begyndelsen af 00’erne, hvor Venstres Anders Fogh Rasmussen var statsminister.

Dengang troede venstrefløjen, ifølge Liberal Alliances formand, at Anders Fogh ville vise sig som en "ultraliberalistisk hulemand", der ville "slagte" velfærdsstaten. Og så snart det skete, ville det være let for rød blok at genvinde regeringsmagten.

Men det skete aldrig, og for rød blok blev 00’erne en lang ørkenvandring i jagten på at genvinde regeringsmagten. Det samme ser Alex Vanopslagh ske i dag på udlændingeområdet. Bare med omvendt fortegn.

Ifølge Liberal Alliances formand satser partierne i blå blok på, at der om lidt kommer "maskefald", og at Mette Frederiksen, modsat af hvad hun lovede i valgkampen, vil vise sig som en slapper på udlændingeområdet.

Det kommer dog ikke til at ske, forudser han.

- Vi kommer ikke til at vinde et valg på udlændingepolitik, når ingen er uenige i, at vi skal have en stram udlændingepolitik. Og vi kommer heller ikke til at vinde et valg på at sige samme velfærd som Socialdemokratiet – bare uden skattestigninger, siger Alex Vanopslagh og fortsætter:

- Skulle vi ikke se at komme videre fra nullerne og lade være med at spilde vores tid?

Manglende lederskab

Troen på et "maskefald" på udlændingeområdet er imidlertid ikke blå bloks største problem, mener Alex Vanopslagh.

- Blå bloks største problem er dog manglen på lederskab. Der er ikke noget at sige til det, for der er ingen visioner. Det er ualmindeligt svært at lede noget, hvis ikke man ved, hvad man står for, lyder det fra Liberal Alliances formand.

Han sætter spørgsmålstegn ved, om der er andre områder end udlændingepolitik, hvor partierne i blå blok kan "finde ud af at tage folks bekymringer alvorligt".

Slut med ultimative krav

Alex Vanopslagh erkender i sin tale, at Liberal Alliance med bare tre mandater er "det lille dyr" i den blå flok.

Men han mener, at i hvert fald Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance bør kunne blive enige om et fælles projekt, hvor den private sektor kommer til at fylde mere og den offentlige mindre.

Han taler imod det socialdemokratiske velfærdssamfund og i stedet for et "ansvarssamfund med borgeren i centrum". Det indebærer ifølge Alex Vanopslagh blandt andet "meget lavere skatter".

Netop det emne har Liberal Alliance tidligere slået sig hårdt på.

Lyn-analyse

Det er jo interessant, hvad det er for en anden rolle, Liberal Alliance har nu kontra for bare få år siden. Her var det i høj grad Liberal Alliance, der splittede det borgerlige Danmark med kravlen i træer og ufravigelige krav. I dag prøver Liberal Alliance i virkeligheden at indtage den modsatte rolle. Alle kan se, at det borgerlige Danmark er splittet og i krise, og Vanopslag forsøger – på trods af at han står i spidsen for et meget lille parti – at vise en vej for, hvordan det borgerlige Danmark på en eller anden måde kan samles om et projekt, der kan udfordre Mette Frederiksen. 

Det skete, da partiet var i regering fra 2016 til 2019, hvor den daværende leder Anders Samuelsen blev beskyldt for at "klatre i træer", fordi han blandt andet truede med ikke at stemme for sin egen regerings finanslov, hvis ikke han fik skattelettelser.

Vælgerne straffede Liberal Alliance hårdt ved folketingsvalget i 2019, hvor partiet kun med nød og næppe klarede sig over spærregrænsen. Og i sin tale lover Alex Vanopslagh, trods det fortsatte ønske om skattelettelser, at tiden med ultimative krav er forbi.

- Vi har lært, hvad vores rolle er. Det er i stort og småt at tage de ideologiske debatter, så vi med gode, fornuftige og liberale argumenter kan rykke danskernes holdning i retning af mere frihed. Og det er at søge indflydelse, når muligheden byder sig.