Politik

Staten kan ikke fortryde købet af Holmegaard for 13,5 millioner kroner

Købet af Holmegaard på Langeland for 13,5 millioner kroner kan ikke fortrydes. Dansk Folkeparti kalder forløbet "grotesk".

Først skulle der være et udrejsecenter på Holmegaard på det sydlige Langeland, men så blev den beslutning trukket tilbage efter massiv kritik.

Staten havde dog allerede købt ejendommen for 13,5 millioner kroner, og det kan staten ikke fortryde.

Det oplyser Udlændingestyrelsen til TV 2.

Der er således ikke "adgang i kontrakten til fortrydelse af handlen for nogen af parterne. Det er en endelig, gensidig aftale", lyder det i et skriftligt svar fra styrelsen.

Det skyldes ifølge styrelsen, at regler om fortrydelsesret ikke gælder ved købet af Holmegaard, da den er indkøbt som en erhvervsejendom.

Oppositionen: Grotesk og amatøragtigt

Hos Dansk Folkeparti er formand Kristian Thulesen Dahl stærkt utilfreds med forløbet, som han mener "udvikler sig mere og mere grotesk".

- Det virker til, at respekten for skatteborgernes penge er gået fuldstændig fløjten, og at man betragter det som noget, man kan skalte og valte med, siger han til TV 2.

Han har i forvejen indkaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen, da det har vist sig, at købet af Holmegaard blev foretaget, uden at Udlændingestyrelsen forinden havde foretaget en besigtigelse af Holmegaard.

Nu vil Kristian Thulesen Dahl eftersende et spørgsmål til ministeren, hvor han vil bede om et svar på, hvorfor man ikke har sikret sig fortrydelsesklausuler i købskontrakten.

Også de konservatives Mai Mercado er stærkt fortørnet over, at købet ikke kan fortrydes:

- Det bidrager til et højst uprofessionelt og amatøragtigt billede af regeringen, for jeg ved ikke, hvad man havde forestillet sig, da man rekvirerede den ejendom. Ikke engang en uge efter man købte den, lagde man den selv i graven, og så endda uden at have gjort sig den ulejlighed at sørge for, at man kunne lade købet gå tilbage, siger hun.

Beslutningen om at droppe et udrejsecenter på Langeland betyder, at de omtrent 130 afviste, kriminelle asylansøgere skal blive på Kærshovedgård i Bording uden for Ikast. Venstres udlændingeordfører Morten Dahlin stemmer i med sine kollegaer i oppositionen:

- Det her illustrerer, hvor amatøragtigt regeringen har opført sig i den her sag. Først skræmmer man livet af langelænderne, så efterlader man folkene i Midtjylland med håret i postkassen, og nu skal alle skatteydere betale for det amatørshow. Jeg synes, det er pinligt af regeringen, siger han.

Købt af bedrageridømt ægtepar

Det er Udlændingestyrelsen, der sammen med Kammeradvokaten har stået for købet af ejendommen. Over for TV 2 fortæller styrelsen, at de fik ejendommen vurderet, og at man lavede et "skøn for en potentiel handelsværdi".

Den endelige pris blev aftalt efter forhandlinger mellem køber og sælger, lyder det videre i svaret.

Sælgerne er et tidligere bedrageridømt ægtepar med adresse i Charlottenlund, som ikke er vendt tilbage på TV 2s henvendelser. I et regnskab fra en af ægteparrets virksomheder fra sidste år fremgår det, at kostprisen på Holmegaard på det tidspunkt blev vurderet til 7,1 millioner kroner.

Kostprisen er den pris, en vare har, når købspris og alle omkostninger er medregnet, men uden eventuel fortjeneste.

Efter af- og nedskrivninger vurderer revisionsrapporten ejendommen til en regnskabsmæssig værdi på 4.252.129 millioner kroner.

Var i dårlig stand

Sidste sommer sagde ejerne i en artikel i Fyns Amts Avis, at Holmegaard var i dårlig stand, og at man regnede med, at der over de kommende tre til fire år skulle investeres "et par" millioner i stedet.

I et tidligere svar til TV 2 oplyser Udlændingestyrelsen også, at Holmegaard skulle renoveres:

- Det er umiddelbart helt tydeligt, at bygningerne ikke er nye, og at ejendommen trænger til generel vedligeholdelse og herudover til nødvendige ombygninger afhængig af fremtidig brug.

Tirsdag aften droppede regeringen planerne om at etablere et nyt udrejsecenter på Holmegaard:

- Jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne, lød det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

Onsdag kunne ministeriet ikke fortælle, hvad der nu skal ske med bygningen. Det oplyste Udlændinge- og Integrationsministeriet i en mail til TV 2:

- Udlændingestyrelsen har købt ejendommen, og regeringen vil nu gå i gang med at se på, hvad der skal ske med ejendommen.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra regeringen.