Politik

 Poul Schlüter er død

Poul Schlüter sov stille ind torsdag 27. maj. Han var omgivet af sine nærmeste.

Tidligere statsminister Poul Schlüter er død.

Det skriver de konservative på deres hjemmeside.

- Det er med sorg, at jeg fra Poul Schlüters hustru og familie viderebringer meddelelsen om, at tidligere statsminister Poul Schlüter er død, skriver de konservatives formand Søren Pape Poulsen i en meddelelse på de konservatives hjemmeside.

Sov stille ind omgivet af sine nærmeste

Poul Schlüter sov stille ind torsdag 27. maj omgivet af sine nærmeste. Han blev 92 år.

- Familien har mistet et kært medlem, og vores land har mistet en af de mest betydningsfulde mennesker i vor tid, skriver Søren Pape Poulsen.

Poul Schlüter bliver bisat grundlovsdag fra Holmens Kirke i København. Bisættelsen og den efterfølgende mindehøjtidelighed er af hensyn til gældende restriktioner kun for inviterede, lyder det.

Blå bog: Poul Schlüter

Navn: Poul Holmskov Schlüter

Født: 3. april 1929 i Tønder.

1957: Cand.jur., advokat fra 1960

1952-55: Formand for Konservativ Ungdom

1964-94: Medlem af Folketinget

1966-71: Medlem af kommunalbestyrelsen og viceborgmester i Gladsaxe Kommune

1974-93: Leder af Det Konservative Folkeparti

1982-93: Statsminister

1994-99: Medlem af Europaparlamentet

Privat: Gift tre gange. Først med Majken Steen-Andersen (1963-1978) med hvem han fik sønnen Peter. Siden med Lisbeth Povelsen (1979-1988) og til sidst med Anne Marie Vessel Schlüter (1989- )

Analytiker: Stor politiker

Han var Danmarks statsminister fra 1982-1993, hvor hans regering gik af. Han er den længst siddende statsminister siden 2. Verdenskrig.

- Han var det, man kalder en stor politiker. Som statsminiser fik han forenet det borgerlige Danmark, siger Peter Lautrup-Larsen, der er politisk analytiker på TV 2.

- Han blev statsminister i en turbulent tid, men kunne alligevel administrere det, så han sad på magten i ti år, siger han.

Poul Schlüter oplevede også nedture i sin politiske karriere. Han var blandt andet involveret i Tamil-sagen, der endte med at blive hans endeligt som statsminister. Sagen betød nemlig, at den daværende VK-regering måtte gå af.

Han trak sig, efter en rapport fra en undersøgelsesret havde slået fast, at hans justitsminister Erik Ninn-Hansen bevidst havde handlet ulovligt ved at forhindre, at tamilske flygtninge fik familiesammenføring, som de havde lovkrav på. Erik Ninn-Hansen blev senere stillet for en rigsret og idømt fire måneders betinget fængsel.