Politik

Måling giver laveste opbakning til Socialdemokratiet længe

Det er en bemærkelsesværdig måling efter et par dårlige uger, siger politisk redaktør. Socialdemokratiet tager det 'ganske roligt'.

Vælgerne straffer nu Socialdemokratiet efter den seneste tids kovendinger på udlændingeområdet.

Det viser en ny meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

I den nye måling går Socialdemokratiet 3,9 procentpoint tilbage sammenlignet med forrige måling, hvilket sender partiet ned på det laveste niveau under coronakrisen. Det svarer til en tilbagegang på syv mandater.

Det er et bemærkelsesværdigt fald, vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Der er ingen tvivl om, at regeringen har været igennem et par rigtig hårde uger. Siden valget har indtrykket af regeringen været, at det er en enormt stærk regering, som har kunnet komme igennem med sin politik, og hvor støttepartierne ikke har været i stand til at presse regeringen. Men det her er den første indikation af, at det billede er ved at ændre sig, siger han.

Den statistiske usikkerhed i målingen er på +/- 3 procentpoint.

Coronaeffekten fordufter

De seneste par uger er af kommentatorer blevet betegnet som regeringens "dårligste til dato". Først vendte regeringen på en tallerken og meldte ud, at man vil hente kvinder og børn hjem fra Syrien. Siden kom regeringen i mindretal i spørgsmålet om et udrejsecenter på Langeland og måtte rulle sin egen plan tilbage og droppe centret.

Men én ting er den seneste tids modvind. Noget andet er, at coronakrisen er ved at være ovre, og at andre emner nu fylder mere på den politiske dagsorden igen.

- Det var i høj grad coronakrisen, der i første omgang fik Socialdemokratiets meningsmålinger til at brage i vejret, men nu er vi ved at være tilbage til en mere normal tilstand i dansk politik.

- De seneste uger har vi pludselig også snakket en masse om udlændingepolitik, og især kovendingen omkring kvinderne og børnene i Syrien har for første gang i den her valgperiode gjort det muligt for blå blok at sætte nogle stød ind på udlændingepolitikken. Det bliver interessant at se, om hele den her coronaeffekt forsvinder i løbet af de kommende måneder, siger Hans Redder.

Ifølge Hans Redder er det værd at bemærke, at det er første måling, der viser større tilbagegang for Socialdemokratiet, og at der skal flere målinger til, før der kan konkluderes noget mere entydigt.

Det er også værd at bemærke, at Socialdemokratiet fortsat står til 49 mandater trods tilbagegangen. Til sammenligning fik partiet 48 mandater ved folketingsvalget i 2019.

- Socialdemokratiet er ikke i krise. Regeringen står stadig stærkt og befinder sig over valgresultatet, men den har fået nogle ridser i lakken, siger Hans Redder.

Blå blok haler ind

Selvom regeringen fortsat står stærkt, er det ikke givet, at den beholder magten efter næste valg. Den nye måling viser, at nogle vælgere er sivet til blå blok, og at rød og blå blok nærmer sig hinanden.

Rød blok står nu til 51,4 procent af stemmerne, mens blå blok står til 48,6 procent, hvilket er en forskydning på 1,8 procentpoint i blå retning sammenlignet med forrige måling.

- På Christiansborg har der bredt sig en eller anden opfattelse af, at næste valg nærmest allerede er afgjort på forhånd, men hvis man kigger på tallene i den nye måling, ligger blokkene jo forholdsvis tæt. Den her måling illustrerer, at der ikke er noget, der er afgjort forud for næste valg, siger Hans Redder.

To partier er i enorme kriser, og to partier kan nærmest gå på vandet

Hans Redder, politisk redaktør

Ændringen i blokfordelingen skyldes blandt andet, at Kristendemokraterne lige akkurat sniger sig op over spærregrænsen med 2,4 procent af stemmerne.

- Og så er det vigtigt at bemærke, at den her måling jo ikke inkluderer Løkkes nye parti, som jo også er på vej. Det kan igen forrykke balancen i dansk politik. Det er ikke afgjort endnu, siger Hans Redder.

To partier i krise, to partier kan gå på vandet, og regeringen kan løbe ind i mere modgang

Der er imidlertid fortsat udfordringer og usikkerheder i blå blok. For tredje måling i træk ligger de Konservative højere end Venstre i vælgeropbakning, mens DF fortsat bløder vælgere og nu er nede på 4.7 procent af stemmerne, hvilket er det laveste siden 1998 i Megafons målinger. Til gengæld stormer Nye Borgerlige fortsat frem.

- To partier er i enorme kriser, og to partier kan nærmest gå på vandet. Hvis det her billede kommer til at vare frem til næste valg, så venter der nogle meget interessante borgerlige opgør, blandt andet om hvem der skal gå efter statsministerposten, siger Hans Redder.

Det bliver interessant at følge de kommende målinger, ikke mindst i forhold til Socialdemokratiet.

- Vi skal se, om den her udvikling for Socialdemokratiet bliver bekræftet i andre målinger. Gør den det, kan det potentielt ændre nogle dynamikker i den kommende tid, hvis det er en regering, der begynder at løbe ind i modgang, som den ikke har haft tidligere i denne valgperiode, siger Hans Redder.

S tager det 'ganske roligt'

Socialdemokratiet tager den nye måling med ro i sindet.

- Vi har som parti ligget meget højt under corona, men vi havde ikke forventet at ligge permanent på 33-34 procent, og måske ser vi nu en aftagende effekt, siger Jesper Petersen, politisk ordfører for Socialdemokratiet.

I har ligget stabilt højt længe, men nu går I flere procentpoint tilbage efter et par dårlige uger for regeringen. Bekymrer det dig, at det tilsyneladende er så skrøbeligt?

- Jeg tager det ganske roligt, vil jeg sige. Vi ligger fortsat over valgresultatet, og regeringen står til genvalg, siger Jesper Petersen.

Men de sager står da ikke snorlige. Det kan alle jo se

Jesper Petersen, politisk ordfører (S)

Erkender du, at det er gået dårligt for regeringen de seneste par uger, og at det kan have indflydelse på vælgeropbakningen?

- Det ved jeg ikke, og ingen af os kender jo begrundelserne hos de mennesker, der er blevet spurgt. Men de sager står da ikke snorlige. Det kan alle jo se.

Jesper Petersen er heller ikke så bekymret for, at blå og rød blok nærmer sig hinanden i målingen, og at balancen kan blive yderligere forrykket, når Lars Løkke Rasmussen melder sit nye parti på banen.

- Det vil jo afhænge af vælgernes dom på valgdagen, og der er altså ikke en valgkamp i gang. Vi er fortsat foran i målingen her, og Socialdemokratiet ligger også over valgresultatet. Det kan jo også være, at den næste måling viser et større forspring til os, og så kan vi jo hygge os med det, indtil der skal engang skal være valg, siger han.