Politik

TV 2 erfarer: Regeringen vil oprette 25 nye uddannelsessteder rundt om i landet

Torsdag klokken 13.00 præsenterer regeringen udspillet “Danmark tættere på”, der skal sikre bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark.

Regeringen vil fra 2025 placere 25 nye uddannelser rundt om i landet fordelt på alle fem regioner.

Sådan lyder det i et udspil, som præsenteres torsdag klokken 13, erfarer TV 2.

Der er tale om en række nye velfærdsuddannelser samt udflytning af nogle af de mest populære universitetsuddannelser.

1300 uddannelsespladser skal udflyttes og 1000 nye pladser oprettes. I alt vil regeringen flytte 60 procent af alle velfærdsuddannelserne væk fra de fire største byer og ud i landet.

Uddannelserne til henholdsvis pædagog, folkeskolelærer, sygeplejerske og socialrådgiver karakteriseres typisk som velfærdsuddannelser.

Hillerød og Svendborg får hver en læreruddannelse, Holbæk får en pædagoguddannelse, Haderslev får en ergoterapeutuddannelse, Sønderborg har udsigt til en maskinmesteruddannelse, Hjørring får en bioanalytiker- og en socialrådgiveruddannelse, og i Foulum ved Viborg kommer der en dyrlægeuddannelse.

Ifølge TV MIDTVEST rykkes der 30 studiepladser fra Købehavn til Holstebro til en ny musikuddannelse. Derudover skal der flyttes 30 pladser fra Den Danske Scenekunstskoles uddannelser fra afdelingen i København til Holstebro.

Placeringen af de resterende uddannelser afsløres først torsdag.

Minister vil have en "bedre uddannelsesbalance"

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortæller, at udspillet skal sikre et Danmark i bedre balance.

- Vi vil rigtig gerne have lokalsamfund, hvor det at have et uddannelsesmiljø smitter af på både de private virksomheder og det offentlige arbejdsmarked, hvor der er liv og udvikling. Målet er, at endnu flere unge skal have adgang til uddannelse. Vi ser ind i nogle år, hvor vi frygter en yderligere centralisering, siger ministeren.

Fælles for alle de nye uddannelser er, at man dels udflytter nogle allerede eksisterende uddannelsespladser og dels opretter nogle nye.

I Svendborg kan borgerne se frem til et nyt lærerseminar, og det glæder borgmester Bo Hansen (S), at der investeres i uddannelsesmiljøet på Sydfyn.

- Det betyder rigtig meget for vores selvforståelse, at vi kan udbyde nogle spændende uddannelser og på den måde holde - men også tiltrække - flere unge mennesker, siger han.

Danske Studerendes Fællesråd er skeptiske

Det er dog langt fra alle, der er tilfredse med regeringens udflytningsambitioner.

Hos Danske Studerendes Fællesråd frygter man, at udflytningen kan forringe kvaliteten af uddannelserne og skabe mistrivsel blandt de studerende.

Det siger Mick Scholtka, der er uddannelses­politisk næstformand:

- Det er en rigtig dårlig idé med en decideret udflytning. Udflytning skaber afstand mellem de studerende, når de flyttes væk fra forskermiljøerne, og vi kan se, at de studerende, der er i de mindre byer, ikke har lige så gode fællesskaber som inde i storbyerne.

En af regeringens ambitioner med udflytningen er at sikre en bedre uddannelsesbalance, men Mick Scholtka forventer, at de studerende blot vil pendle fra storbyerne frem for at bosætte sig ved de nyoprettede uddannelsessteder.

- Vi kan se i Roskilde, at otte ud af ti, der studerer på Roskilde Universitet, ikke bor i kommunen. De studerende på de nye uddannelser vil tage toget, når de skal studere og så tage hjem igen, når de er færdige med undervisningen, siger Mick Scholtka.

Der er tale om et udspil fra regeringen. Det ventes forhandlet med partierne på Christiansborg til efteråret.