Politik

Statens køb af Holmegaard rejser spørgsmål - 13,5 millioner lyder 'skrupskørt', siger mægler

Lokal mægler kalder statens vurdering for 'skrupskør'. Ministeriet ved endnu ikke, hvad der nu skal ske med Holmegaard.

Det har vakt en del opsigt i lokalområdet, at staten har købt den gamle kaserne Holmegaard på Sydlangeland for 13,5 millioner kroner. Planen var, at stedet skulle bruges som nyt udrejsecenter.

For er bygningen virkelig 93 procent mere værd end i 2008? Har staten gjort sit forarbejde godt nok? Og hvad skal der nu ske med bygningen?

Det er Udlændingestyrelsen, der sammen med Kammeradvokaten har stået for købet af ejendommen. Over for TV 2 fortæller styrelsen, at de fik ejendommen vurderet, og at man lavede et "skøn for en potentiel handelsværdi".

Den endelige pris blev aftalt efter forhandlinger mellem køber og sælger, lyder det videre i svaret. Ifølge Jyllands-Posten er købet dog foretaget, uden man inden havde foretaget en besigtigelse af Holmegaard.

Solgt af bedrageridømt ægtepar

Det har onsdag fået Dansk Folkeparti til at kalde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om købet.

Sælgerne er et tidligere bedrageridømt ægtepar med adresse i Charlottenlund, som ikke er vendt tilbage på TV 2's henvendelser. I et regnskab fra en af ægteparrets virksomheder fra sidste år fremgår det, at kostprisen på Holmegaard på det tidspunkt blev vurderet til 7,1 millioner kroner.

Kostprisen er den pris en vare har, når købspris og alle omkostninger er medregnet, men uden eventuel fortjeneste.

Efter af- og nedskrivninger vurderer revisionsrapporten ejendommen til en regnskabsmæssig værdi på 4.252.129 millioner kroner.

I dårlig stand

Sidste sommer sagde ejerne i en artikel i Fyns Amts Avis, at Holmegaard var i dårlig stand, og at man regnede med, at der over de kommende tre til fire år skulle investeres "et par" millioner i stedet. Indtil for meget kort tid siden har stedet fungeret som et vandrehjem.

Det billede af Holmegaards tilstand bekræfter Bente Hansen, som for to uger siden havde bestilt et ferieophold på Holmegaard for hele familien. Ved ankomsten kunne hun konstatere, at stedet var "totalt nedbrudt". Køkkenet var delvist fjernet, og der hang sengelinned på snore i køkkenet. Gulvene var også beskidte, fortæller hun.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg forstår ikke, at man kunne tage penge for det der. Vores lille køkken, som vi skulle bruge, var møgbeskidt med muselort, siger hun til TV 2.

Hendes søn, Janus Hansen, er selv elektriker, og vurderer, at der ikke er lavet gennemgribende renoveringer på stedet de sidste mange år.

- Det er misligholdt, siger han.

Hos Dansk Folkeparti vurderer man heller ikke, at Holmegaard er pengene værd:

- Det virker ikke til, at der har været nogle eksterne undersøgelser af, hvad denne her ejendom er værd, eller en besigtigelse af ejendommen, der når frem til, hvad den er værd. Den er handlet markant over det niveau, den var handlet til sidste gang, lyder det fra formand Kristian Thulesen Dahl.

Han vil have hele forløbet kulegravet:

- Med en værdisætning på 13,5 millioner kroner, som man i lokalområdet siger er helt godnat i forhold til prissætningen i området, så tyder det jo på, at regeringen har haft et hastværk, der gør, at man ikke har haft skatteydernes penge tilstrækkeligt for øje, fortsætter han.

Mægler: Beløbet lyder 'skrupskørt'

En af dem, der lokalt undrer sig over værdisætningen på 13,5 millioner, er Benny Boesgaard, der er ejendomsmægler og ejer af EDC på Langeland. Han tager dog det forbehold, at han ikke er erhvervsmægler, men han har selv besøgt Holmegård flere gange.

- 13,5 millioner lyder skrupskørt. Det er en vanvittig pris, for den har ingen herlighedsværdi. Den burde måske næsten koste mindre i dag end i 2008, for der er stort set ingen i Danmark, der kan bruge den til noget, siger han til TV 2.

- Det er ikke en ejendom, der er i ufattelig god stand, tilføjer han.

Holmegaard blev købt af ægteparret for syv millioner kroner i 2008, da ejendomspriserne ifølge Benny Boesgaard var på sit højeste. Det fungerede som asylcenter fra 2011 til 2017, hvor ægteparret lejede det ud til staten.

- Siden 2008 er bygningen blevet brugt godt og er måske mere slidt, end den var i 2008. Nu i 2021 har vi cirka samme prisniveau som i 2008. Der er derfor ikke noget fornuftigt, der taler for, at ejendommen er mere værd end i 2008, siger Benny Boesgaard til TV 2.

Over for Jyllands-Posten vurderer indehaveren af Nybolig på Langeland, Morten Albertsen, heller ikke, at værdistigningen på Holmegaard svarer til udviklingen på ejendomsmarkedet på Langeland.

Priserne er faldet 22 procent

TV 2 har bedt Lise Nytoft Bergmann, som er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit, om at vurdere ejendomsmarkedet på Langeland.

Hun fortæller, at prisudviklingen for almindelige parcel- og rækkehuse er 22 procent lavere end i 2008. Men Holmegaard er et erhvervslejemål, som kan huse mindst 130 personer, og derfor kan man ikke direkte sammenligne med parcel- og rækkehuspriser.

- Hvordan prisudviklingen har været på store ejendomme af den kaliber på Langeland er svært at sige, for det får karakter af liebhavermarked, fordi der formentlig ikke er så mange af dem. Så kan de blive solgt til det, som køber er villig til at give. Og vi ved ikke, om der har fundet massive investeringer sted, siger Lise Nytoft Bergmann.

Uvis fremtid for Holmegaard

Tirsdag aften droppede regeringen planerne om at etablere et nyt udrejsecenter på Holmegaard:

- Jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne, lød det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

På stående fod ved ministeriet ikke, hvad der nu skal ske med bygningen, som er købt af Udlændingestyrelsen. Det oplyser Udlændninge- og Integrationsministeriet i en mail til TV 2:

- Udlændingestyrelsen har købt ejendommen, og regeringen vil nu gå i gang med at se på, hvad der skal ske med ejendommen, lyder det.

Kammeradvokaten ønsker ikke at kommentere forløbet over for TV 2, men henviser i stedet til Udlændingestyrelsen. TV 2 afventer svar fra Udlændingestyrelsen.