Politik

Massivt pres på regeringen for at finde nyt alternativ til Kærshovedgård

Udrejsecenteret skal ikke ende med at være på Kærshovedgård, når regeringen har lovet, at de 130 beboere skulle fjernes derfra, lyder det fra DF.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) slog tirsdag aften fast, at de 130 udviste beboere skal blive på Kærshovedgård i Midtjylland, efter planerne om et nyt udrejsecenter på Langeland blev droppet.

Den melding vækker vrede på Christiansborg dagen derpå, og både de blå partier og SF presser nu på for, at regeringen kommer med et nyt alternativ.

- Det her er ikke nogen god løsning, og vi insisterer forsat på, at regeringen fremlægger en undersøgelse af alternative muligheder, siger Carl Valentin, politisk ordfører SF, til TV 2.

På et pressemøde onsdag siger statsminister Mette Frederiksen, at hun er "ærgerlig" over, at Folketingets partier er imod planerne på Langeland, og at der ikke er udarbejdet nogen plan b.

Regeringen har svigtet sit ansvar

Fra Venstre går kritikken på, at regeringen har svigtet sit ansvar ved at præsentere en løsning, som er "så uacceptabel".

Konkret mener Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, ikke, at regeringen har levet op til det løfte, der blev givet for to år siden. Her lovede Socialdemokratiet at finde en bedre løsning end øen Linholm i Stege Bugt, som var VLAK-regeringens forslag.

- Regeringen har insisteret på at finde en bedre løsning end Lindholm, og det har den ikke levet op til. Nu slår man bare armene ud og siger "så kan vi ikke gøre mere", og giver alle andre skylden. Sådan kan man altså ikke være regering, siger Venstre-formanden til TV 2.

Selvom Venstre selv var medvirkende til at få planerne på Langeland droppet, mener Jakob Ellemann-Jensen fortsat, at de kriminelle skal fjernes fra Kærshovedgård, og at regeringen "skylder at præsentere en ny løsning".

Samme holdning har DF-formanden Kristian Thulesen Dahl.

- Selvfølgelig skal udrejsecenteret ikke ende med at være på Kærshovedgård, når regeringen havde lovet, at de 130 kriminelle skulle fjernes derfra, siger han til TV 2.

Vend tilbage til skrivebordet

Også i Ikast-Brande Kommune, hvor det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård er beliggende, presser man på for at regeringen finder en anden løsning.

- Jeg synes, at Mattias Tesfaye og resten af regeringen skal vende tilbage til skrivebordet, siger Ib Boye Lauritsen, som er borgmester i IkastBrande Kommune.

Ifølge ham er det decideret pinligt, at man som regering melder noget ud, man en uge efter trækker tilbage.

Siden Kærshovedgård blev oprettet i 2016, har der været stor modstand blandt lokalpolitikere og lokalbefolkningen i Bording, der mener, at det skaber utryghed i området at bo tæt på kriminelle udlændinge.

Derfor havde man i byen glædet sig til, at de kriminelle skulle flyttes til Langeland.

Har gjort sit

Regeringen mener fortsat, at det er den bedste løsning at placere et nyt udrejsecenter i den lille by Bagenkop på Langeland, men accepterer, at Folketinget mener noget andet, lyder det fra Mattias Tesfaye.

Ministeren synes dog ikke, at det er regeringens ansvar at finde et nyt alternativ til Kærshovedgård.

- Jeg har kaffe på kanden og min dør er altid åben. Jeg lytter meget gerne til andre partiers forslag om en ny placering, men regeringen har fremlagt sit forslag, sagde Mattias Tesfaye tirsdag til TV 2.

Mette Frederiksen (S) er enig.

- Med al respekt har regeringen lige præsenteret sin plan, men den ville Folketinget ikke være med på. Vi har ingen anden løsning, vi kan præsentere nu og her, siger statsministeren torsdag.

Hun understreger dog, at regeringen er meget lydhøre overfor andre partiers forslag.

Er andre muligheder i spil?

Hvad det hele ender med, er fortsat uvist.

Flere af de blå partier, blandt andet Venstre, og Det Konservative Folkeparti holder fast i, at øen Lindholm ved Stege Bugt er den bedste løsning, mens DF har foreslået at placere et udrejsecenter på Grønland.

Hos Det Radikale Venstre ønsker man ikke at placere alle 130 beboere ét sted, men i stedet sprede dem ud over flere kommuner, og den løsning er SF og Enhedslisten også åben for.

Indtil videre skal de udviste kriminelle blive på udrejsecenteret i Midtjylland - "den mindst ringe løsning for nu", som det lyder fra Carl Valentin.