Politik

Kun ét andet forslag end Langeland kom frem på møde, men det blev ikke taget seriøst

Kristendemokraterne mener, at Københavns Lufthavn er en god placering for udrejsecenteret, fordi der i forvejen er høj sikkerhed i området.

Det var en flok tydeligt frustrerede politikere, der kom ud fra gårsdagens møde med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Alle var enige om, at de ikke var blevet meget klogere, og at der ikke var kommet nogle alternative bud til placeringen af udrejsecenteret, som skulle have ligget på Langeland.

Det viser sig dog, at ét forslag rent faktisk kom på bordet, men at ingen rigtig tog det seriøst.

- Jeg opfatter det mest som et humoristisk indspark i en alvorlig debat, siger Marcus Knuth, udlændingeordfører for de konservative, til TV 2.

Forslaget blev præsenteret af Jens Rohde, folketingsmedlem for Kristendemokraterne, og går på, at udrejsecenteret skal placeres ved Københavns Lufthavn.

Onsdag bekræfter Isabella Arendt, landsformand for Kristendemokraterne, over for TV 2, at partiet er seriøs omkring forslaget og har bedt Udlændinge- og Integrationsministeriet regne på, hvad det vil koste.

Det er et gigantisk selvmål at placere et udrejsecenter 15 minutters kørsel fra Christiania

Marcus Knuth, udlændingeordfører for de konservative

Vil føre til øget kriminalitet

Nærmere bestemt foreslår Kristendemokraterne, at udrejsecenteret skal placeres ved lufthavnens bane 22, som ligger længst væk fra metroen.

Ifølge Isabella Arendt er området oplagt, fordi det er tyndt befolket, og fordi der i forvejen er høj sikkerhed.

- Der findes ingen steder inden for Danmarks grænser, hvor der ingen mennesker bor, så derfor må man vælge det sted, som er mindst befolket. Her er lufthavnen en mulighed, siger hun.

Både Det Konservative Folkeparti og Venstre er dog lodret uenige.

- Det er et gigantisk selvmål at placere et udrejsecenter 15 minutters kørsel fra indre by og Christiania, siger Marcus Knuth.

Ifølge ham risikerer man, at beboerne bruger dagtimerne på at sælge stoffer eller lave anden kriminalitet, når de er så tæt på storbyen.

Samme bekymring har Mads Fuglede, udlændingeordfører for Venstre.

- Jeg er skeptisk overfor forslaget, fordi beboerne vil opsøge Christiania og andre kriminelle miljøer. Det kan ikke være i samfundets interesse, siger han til TV 2.

Inspiration fra Norge

Ifølge formanden er KD-forslaget inspireret af Norge, der har et udrejsecenter for udviste kriminelle beliggende ved lufthavnen.

- Der er ingen grund til, vi selv opfinder den dybe tallerken, og derfor synes jeg, det giver rigtig god mening at kigge til Norge, siger hun.

Samtidig mener hun, at lufthavnen er et godt symbol, fordi det er "en påmindelse om, hvor de skal hen".

Marcus Knuth er dog skeptisk overfor sammenligningen med Norge, og mener, man i stedet skal trække på de erfaringer, vi har gjort os i Danmark.

Han argumenter for, at man netop fjernede kriminelle udlændinge fra Sandholmlejren i Allerød, fordi der var store udfordringer med, at beboerne tog til København og lavede kriminalitet.

KD tror på det

Isabella Arendt var ikke selv med til mødet tirsdag aften, men opfatter det umiddelbart som om, at flere af Folketingets partier er positivt stemt for forslaget om at placere udrejsecenteret ved lufthavnen.

- Det er min klare fornemmelse, at vi er mange, der gerne vil finde en anden løsning end Kærshovedgård, så vi tror på det, siger hun til TV 2.

Marcus Knuth og Mads Fuglede efterspørger begge mere konkret information fra Kristendemokraterne, inden de endeligt tager stilling.

Umiddelbart bakker ingen af dem dog op.

- Det er på ingen måde et sted, vi konservative har overvejet. Vi vil faktisk have dem så langt væk fra hovedstaden som muligt, så nej, jeg tror ikke på det, siger Marcus Knuth.

Endnu et forslag i rækken

Den seneste uge har der været mange forskellige bud på, hvor udrejsecenteret skal placeres, og Kristendemokraternes er nu endnu et i rækken.

Tirsdag blev det slået fast af Mattias Tesfaye, at Langeland er ude af spillet, og de 130 beboere på Kærshovedgård derfor må blive i Midtjylland.

Ministeren oplyser onsdag til TV 2, at det interne regeringsgrundlag ikke vil blive lagt frem.

- Og så synes vi ikke, at der er nogen grund til en stor offentlig debat om 10 forskellige adresser i Danmark. Det er ikke den rigtige måde at håndtere det her på, siger han.