Politik

Analytiker kalder det for "den værste uge for regeringen" til dato

SF har for første gang sat sig igennem, og regeringen har ramt virkeligheden, lyder vurderingen. Samtidig giver de blå partier den hele armen.

Hele to store kovendinger på en enkelt uge.

Regeringen har mildt sagt ramt virkeligheden i dansk udlændingepolitik, vurderer Noa Reddington, politisk kommentator på TV 2.

- Det har nok været regeringens dårligste uge. Regeringen har fået nogle dybe ridser i lakken, og der er slået nogle skår af den udlændingepolitiske troværdighed, siger Noa Reddington.

TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, er enig.

- Det er ikke noget kønt syn. Det giver blå blok vind i sejlene på udlændingeområdet, hvor de nærmest har været sat skakmat af Mette Frederiksens højredrejning, siger han.

- Kan ikke bare surmule i et hjørne

Den første kovending kom i sidste uge, da regeringen stik imod dens hidtidige linje meldte ud, at den vil hente kvinder og børn hjem fra IS-fangelejre i Syrien.

Onsdag aften bakkede regeringen igen og droppede at lave et nyt udrejsecenter på Langeland, selv om den ellers havde besluttet det og også allerede købt en ejendom til formålet. Det skete efter modstand fra et flertal uden om regeringen bestående af oppositionen og SF.

- Nu håber regeringen, at danskerne køber forklaringen om, at de havde en løsning, men at der ikke var flertal for det. Det er jeg lidt tvivlende over for, siger Noa Reddington.

SF har været det mest loyale støtteparti, men i længden er det jo uholdbart at fremstå som nogle bovlamme hjælpesocialister

Noa Reddington

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har meldt ud, at hans dør altid står åben, hvis Folketingets partier har andre forslag til placering af et nyt udrejsecenter, og at udrejsecentret ellers foreløbigt må blive i Bording.

Men det holder ikke, at regeringen ikke arbejder videre på at finde en løsning, påpeger Noa Reddington.

- I længden er det ikke holdbart, at regeringen bakker på dens egen politik. Det er dem, der har ansvaret for at drive tingene frem og løse de her problemer. Man kan ikke bare sætte sig over i hjørnet og sige, at der ikke er flertal for det og fedte det af på nogle andre. Det, tror jeg godt, at vælgerne kan gennemskue, siger han.

- Uholdbart for SF at fremstå som bovlamme hjælpesocialister

I begge sager har regeringen været presset af sit parlamentariske grundlag. Radikale Venstre havde truet med at trække tilliden til hele to ministre, hvis ikke børnene i Syrien bliver hentet hjem, og SF lagde de afgørende mandater til, at et flertal uden om regeringen var modstander af at placere udrejsecentret på Langeland.

Det er første gang, at SF offentligt går så direkte imod regeringen. Tidligere er partiet blevet kritiseret for at være regeringens nikkedukke.

- SF har fremstået som det parti, der var mest tilfreds med Mette Frederiksen og den førte politik og har ikke som Enhedslisten og radikale fremturdet med valgsnak og så videre. Men her var der altså en sag, hvor SF har kunnet sætte sig igennem, siger Peter Lautrup-Larsen.

Noa Reddington mener, at SF har ladet sig inspirere af de to andre støttepartier, som lykkes med at true regeringen til at lave et kursskifte og hente børnene og mødrene hjem fra Syrien.

- SF har været det mest loyale støtteparti, men i længden er det jo uholdbart at fremstå som nogle bovlamme hjælpesocialister. SF kan jo se, at radikale og Enhedslisten har fået bonus for at presse og true regeringen, og så kommer det her med Langeland, som er en kold spand vand i hovedet på SF og SFs borgmester på Langeland.

- For SF er det her klart en måde at vise, at man skal tages alvorligt, og at man ikke kan tages for givet, siger Noa Reddington.

- De blå partier giver den hele armen nu

Regeringen står nu et svækket sted, hvor oppositionen kan udnytte regeringens kovendinger.

- De blå partier kan for første gang anfægte Socialdemokratiets troværdighed på udlændingepolitikken. Kristian Thulesen Dahl (formand for DF, red.) kan jo bare stille sig op næste gang og sige, at det er fint, at Socialdemokratiet siger det, men at alle ved, at det er Enhedslisten og radikale, der bestemmer, når det bliver svært, siger Noa Reddington.

- Det har hidtil været rigtig svært for oppositionen at få den her historie op at køre, fordi det er lykkes for Socialdemokratiet at føre en hård udlændingepolitik og skabt en troværdighed omkring det. Der er blevet slået nogle store skår af, siger han.

De blå partier holder sig da heller ikke tilbage i disse dage.

- Det er tydeligt, at de giver den hele armen nu for at udnytte det, der kan tolkes som et svaghedstegn, siger Peter Lautrup-Larsen.

Regeringen skal heller ikke regne med, at kovendingerne går i glemmebogen lige foreløbig.

- Regeringen vil forsøge at drukne det her i andre politiske diskussioner som for eksempel udflytning af uddannelser. Men det her vil kaste nogle skygger frem mod næste valg. På et tidspunkt kommer kvinderne og børnene hjem fra Syrien, og diskussionen med udrejsecentret er kommet for at blive, så længe man har et udrejsecenter i Kærshovedgård.

- Det er politisk følsomt for regeringen, for de har ikke leveret på den opgave, som de sagde, at de ville levere på.