Politik

Langeland droppes, Kærshovedgård består - pinligt, lyder det fra borgmester

Borgmesteren Ib Boye Lauritsen forventer, at regeringen vender tilbage til skrivebordet og finder en ny løsning. Det afviser Mattias Tesfaye.

Regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland droppes, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

- Jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne, udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i meddelelsen.

Det betyder, at de 130 udviste kriminelle skal blive på Udrejsecenteret Kærshovedgård ved byen Bording i Midtjylland.

- Hvis partierne kommer med forslag til andre mulige og nye placeringer, er min dør altid åben, og jeg har kaffe på kanden. Men som det ser ud nu, så betyder det desværre, at udrejsecenteret foreløbigt må blive, hvor det er, skriver ministeren.

Meldingen kommer, kort efter Mattias Tesfaye har holdt møde med repræsentanter for Folketingets partier.

Lyn-analyse

Det er et opsigtsvækkende tilbagetog, som regeringen har foretaget på blot få dage. Der var tre mulige løsninger: 1. At droppe planerne og lade de udvisningsdømte blive på Kærshovedgård, 2. Trumfe igennem med Langeland, selvom der er et flertal imod, eller 3. Give indrømmelser til blå blok og vælge at placere udrejsecenteret på øen Lindholm. Regeringen har nu vurderet, at det er den mindst ringe løsning at lade udrejsecenteret blive på Kærshovedgård. Alt i alt har det været en virkelig hård uge for regeringen, og jeg synes, det er meget uelegant håndteret.

- Det er pinligt

Ib Boye Lauritsen (V), som er borgmester i Ikast-Brande, hvor Kærshovedgård er beliggende, undrer sig over, at Mattias Tesfaye annoncerede nyheden om et udrejsecenter i sidste uge, når det nu viser sig ikke at blive til noget.

- Det er pinligt, når man som regering melder noget ud, man en uge efter trækker tilbage. Det er ikke holdbart, siger han.

Ifølge Simon Vanggaard (DF), der er 1. viceborgmester i Ikast-Brande Kommune bryder regeringen et løfte, hvis de 130 udviste, kriminelle udlændinge fra Kærshovedgård forbliver på udrejsecenteret.

- Socialdemokratiet gik til valg på at finde en løsning, en anden løsning end øen Lindholm. Det løfte ser de ud til at bryde her, og det, synes jeg, er stærkt utilfredsstillende.

Siden Kærshovedgård blev oprettet i 2016, har der været stor modstand blandt lokalpolitikere og lokalbefolkningen i Bording, der mener, at det skaber utryghed i området at bo tæt på kriminelle udlændinge.

Derfor havde man i byen glædet sig til, at de kriminelle skulle flyttes til Langeland.

Forstår skuffelsen

Mattias Tesfaye forstår udmærket, at der nu vil er stor skuffelse i Midtjylland, og derfor vil regeringen snarest muligt give området omkring Kærshovedgård en "hjælpende hånd".

- Jeg ville ønske, vi kunne aflaste Midtjylland, men det er der ikke opbakning til. Nu håber jeg bare, at de politikere, der har haft så travlt med at støtte Langeland, også vil tænke på Brande Kommune, siger ministeren til TV 2.

Borgmesteren Ib Boye Lauritsen forventer, at regeringen vender tilbage til skrivebordet og finder en ny løsning.

Det afviser Mattias Tesfaye. Ifølge ham har regeringen fremsat sit forslag, og det er blevet nedstemt, så nu er der ikke mere at gøre.

Hvorfor sikrede du dig ikke et flertal inden, du købte en bygning til 13 millioner og gjorde folk på Langeland utrygge?

- Der står i udlændingeloven, at regeringen har ret til at træffe beslutningen. Men jeg vil ikke tromle henover et samlet Folketing, og derfor er planerne nu droppet. Grundlæggende mener jeg dog, at vi har gjort det rette ved at fremsætte et forslag og være klar til at tage konsekvenserne af det, siger udlændinge- og integrationsministeren.

Massiv modstand fra start

For regeringen har det været en uge i modvind, der nu kulminerer tirsdag aften.

Siden Mattias Tesfaye (S) onsdag i sidste uge præsenterede planerne om at placere et nyt udrejsecenter for udviste kriminelle på Langeland, er regeringen blevet mødt med massiv modstand.

Det gælder både blandt lokalbefolkningen og lokalpolitikerne på Langeland, dele af S-baglandet og et flertal på Christiansborg.

Argumenterne har blandt andet gået på, at et udrejsecenter vil få huspriserne til at falde, skræmme turisterne væk og ødelægge lokalsamfundet på Langeland.

Mattias Tesfaye har hele tiden givet udtryk for, at der ikke findes nogen nem løsning, og at ligegyldig hvor udrejsecenteret bliver placeret, vil der være modstand.

Nu er planerne om at placere udrejsecenteret et nyt sted imidlertid droppet.