Politik

Villadsen i spidsen for første Enhedslisten-landsmøde: - Vi har fået mange sejre, men der er lang vej igen

Ifølge TV 2s politiske redaktør kan Enhedslisten komme til at sætte en såkaldt rød streg ved de kommende forhandlinger om et nyt kontanthjælpssystem.

Lørdag eftermiddag kunne Mai Villadsen for første gang indtage talerstolen som politisk ordfører på Enhedslistens Landsmøde.

Op til mødet har partiet de seneste dage skruet op for retorikken. Partiet har truet med at trække støtten til regeringen, hvis statsminister Mette Frederiksen laver en aftale om sociale ydelser med den borgerlige blok.

I de kommende måneder skal de sociale ydelser til debat i Folketinget – og det undlod Mai Villadsen, der overtog posten som politisk ordfører fra Pernille Skipper i februar, da heller ikke at nævne i sin tale.

- Selvom vi har fået mange velfærdspolitiske sejre i Enhedslisten, er der stadig rigtig lang vej igen, sagde Mai Villadsen.

For nylig sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at det ikke er et prestigeprojekt for regeringen at øge sociale ydelser. Det bliver en diskussion, når en kommission i denne måned kommer med anbefalinger.

- Han luftede endda idéen om at lave en aftale med højrefløjen eller lave ingen aftale overhovedet. Det bliver vi flere om at bestemme, fastslog Mai Villadsen fra talerstolen.

Flere sejre blev fejret fra talerstolen

Op til årsmødet har Enhedslisten indkasseret flere sejre. Eksempelvis er regeringen gået med til at tage nogle mødre og deres børn hjem fra lejre i Syrien.

- Men vi stopper ikke her. Der vil stadig sidde fem danske børn dernede, som vi også skal have hjem. Og dem der nu kommer hjem er blevet hjulpet alt, alt for sent.

- Så uanset hvordan man vender og drejer det: Regeringen har ladet børnene i Syrien betale en enormt høj pris. Aldrig har titlen børnenes statsminister klinget så hult, sagde Villadsen.

I den seneste tid har et rødt flertal også vedtaget et delmål på minimum 50 procent mindsket udledning af klimagasser i 2025. Og Enhedslistens nye politiske ordfører kom da også ind på klimadebatten i sin tale, hvor hun sendte en bredside afsted mod klimaminister Dan Jørgensen. .

- Selvom vi både har fået klimalov og mange CO2-reduktioner, så er der stadig lang vej igen. For vi har en klimaminister, der ikke rider samme dag, som han sadler, sagde Villadsen.

Redder: Enhedslisten vil sætte en rød streg

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, illustrerer talen den balancegang og konkrete, konstante afvejning af, hvad det er for en indflydelse, Enhedslisten får på den politik, regeringen fører – og om det er nok.

- Mai Villadsen gør meget ud af at starte med at sige, at der er masser af store Enhedslisten-sejre i bagagen. Men straks derefter nævner hun også en række områder, hvor partiet er i opposition til regeringen, siger han og nævner blandt andet udlændingepolitikken som et af de store stridspunkter.

Hans Redder forudser, at Enhedslisten kommer til at sætte en såkaldt rød streg ved de kommende forhandlinger, der går i gang i løbet af de næste par uger, om et nyt kontanthjælpssystem.

- Her mener Enhedslisten, at antallet af fattige børn skal reduceres kraftigt i Danmark. Ellers, må man forstå på talen, er Villadsen nærmest klar til at trække støtten til regeringen. Så det bliver nogle meget interessante forhandlinger at følge, siger han.