Politik

Nye Borgerlige-politiker får kritik efter udtalelse om afføring i menstruationsdebat

- Ved du, hvordan menstruation fungerer? Har du nogensinde mødt en kvinde? spørges Lars Boje Mathiesen.

Menstruation og afføring. To sammenlignelige størrelser, der begge kan kontrolleres, hvis bare man gør sig umage nok.

Sådan lød budskabet ifølge kritikere fra Nye Borgerlige-politikeren Lars Boje Mathiesen, da han torsdag på Folketingets talerstol debatterede gratis adgang til menstruationsprodukter.

Et emne der er varmt i flere lande, og som for alvor har fået medvind i Skotland. I november vedtog landet som det første i verden at gøre bind og tamponer gratis for alle, der menstruerer.

Hvad går forslaget ud på?

Inden udgangen af 2022 skal regeringen sikre, at alle menstruerende i Danmark har adgang til gratis menstruationsprodukter. Det foreslås, at offentlige institutioner pålægges at gøre produkterne tilgængelige.

Forslaget er blevet stillet af Sikandar Siddique, Uffe Elbæk og Susanne Zimmer fra Frie Grønne.

Kilde: Folketingets hjemmeside.

 

Men samme medvind fik forslaget ikke i den danske folketingssal.

- Skal der også være underbukser på offentlige toiletter? Hvis jeg går en tur og spontant skider i mine bukser? sagde han blandt andet.

Lars Boje Mathiesen forklarede, at han har et ansvar for at tage et par underbukser med, hvis han ikke tror, at han kan styre sin afføring.

- På samme måde er det vel fair nok, at kvinder har nogenlunde styr på deres perioder og medbringer et bind, låner et eller går i 7-Eleven og køber et, sagde han.

Siden har de sociale medier kogt over med brugere, der retter skyts mod politikeren.

- Kalder Lars: Ved du, hvordan menstruation fungerer? Har du nogensinde mødt en kvinde? spørger eksempelvis journalist Maria Brus på Twitter.

Bløder som "vinden blæser"

Charlotte Wilkens er overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital og kalder sammenligningen mellem afføring og menstruation for "det rene sludder".

- Du har altså en lukkemuskel i din endetarm, der gør, at du for en periode kan styre din afføring. Det kan du jo ikke med menstruationsblod, siger hun.

På samme måde kan du ikke styre eller forudse din cyklus, forklarer overlægen, der også er leder af Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik.

- Mange kvinder har uregelmæssige cyklusser. Hvis man tager minipiller eller har en p-stav i armen, bløder man, som vinden blæser. Og hvis man ingen prævention bruger, er ens cyklus jo afhængig af, hvad der foregår i ens liv, siger hun.

Blødningsforstyrrelser er derfor langt fra unaturlige, hvis man gennemgår store omvæltninger i hverdagen, uddyber Charlotte Wilkens.

Selv mener Lars Boje Mathiesen ikke, at han sammenligner menstruation og afføring.

- Jeg laver jo en humoristisk fortælling i forhold til, hvor grænsen går. Hvor går grænsen i forhold til, hvor det offentlige skal forsørge borgerne? siger han til Ekstra Bladet.

Han ønsker ikke at stille op til interview med TV 2.

Paf over mængden af dumheder

Som Lars Boje Mathiesen foreslog på talerstolen, kan man "heldigvis bare vælge at tage p-piller", hvis man vil undgå at bløde.

For ved at droppe den syv dage lange pause i det månedlige indtag af p-piller udebliver blødningerne.

Det giver ifølge Charlotte Wilkens god mening, hvis man ikke er interesseret i at bløde. Hun minder dog om, at p-piller kan have bivirkninger som blodpropper, humørsvingninger og dårlig hud.

Men det er ikke forbundet med flere bivirkninger at kvitte den pillefri periode.

- Det er de færreste af os, der elsker vores menstruationer, og hvis man gerne vil være fri for at bløde, kan man sagtens tage p-piller uden pause, siger hun.

Forslaget falder dog Emma Libner for brystet. Hun er debattør og driver et projekt ved navn 'Kh Underlivet', hvor hun blogger og holder foredrag om krop, køn, seksualitet – og menstruation.

Helt generelt gjorde politikerens optræden på talerstolen hende "rødglødende helt ind i livmoderen".

- Jeg er virkelig paf over, hvor mange dumheder der kan komme ud på relativt kort tid, siger hun.

Anerkender ikke kvinders biologi

Hun mener ikke, Lars Boje Mathiesen er villig til at forstå problemets kerne. Hvilket ifølge hende er, at det offentlige rum – herunder offentlige toiletter – ikke er designet til menstruerende kvinder.

- Jeg tror ikke, han ville stille sig med armene over kors på samme måde, hvis det eksempelvis handlede om problemer med dårlig adgang for kørestole på toiletterne, siger hun.

Emma Libner mener ikke, at Lars Boje Mathiesen anerkender kvindens biologi, når han henviser til, at menstruerende kvinder blot kan tage p-piller for at stoppe blødningerne.

For det må ligge frit for den enkelte menstruerende, om man har lyst til at have en naturlig cyklus med mulighed for uforudsete blødninger.

- Han står jo faktisk og siger, at personer, der menstruerer – omkring halvdelen af befolkningen – bare skal lave om på sig selv for at passe ind i samfundet, siger Emma Libner.

Lyt til dem, der menstruerer

På Twitter skriver tv-vært og arkitekt Ane Cortzen, at hun er "virkelig, virkelig overrasket" over, at Lars Boje Mathiesen tror, at kvinder kan holde deres menstruation inde på samme måde, som han kan styre sin afføring.

Tror han, at vi bare går og giver los i underbukserne som udslag af en form for dovenskab? spørger hun.

Og netop disse lighedstegn mellem afføring og menstruation gør Emma Libner godt og grundigt træt. Hun forestiller sig, at det er et forsøg fra Lars Boje Mathiesen på at sætte sig i de menstruerendes sted.

- Han inddrager egen krop for at kunne forstå, hvad der sker i vores. Men vi er nødt til at se i øjnene, at menstruation er en kropslig erfaring, som ikke alle har. Lad os lytte til dem, der har den, siger hun.