Vrede S-borgmestre sender brev til Tesfaye: Vi er på Langelands side

Et udrejsecenter på Langeland vil ødelægge det stærke lokalsamfund, som der er brugt årevis på at opbygge, mener de sydfynske borgmestre.

Regeringens planer om et udrejsecenter på Langeland møder massiv modstand.

Det gælder både blandt lokalbefolkningen og lokalpolitikerne på Langeland, ligesom et flertal på Christiansborg torsdag gav udtryk for, at de vil kæmpe for sætte en stopper for planerne.

Og nu ulmer uroen også i regeringens eget bagland, viser et brev, som TV 2 er i besiddelse af.

I brevet, som er sendt direkte til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), kritiserer tre socialdemokratiske borgmestre fra Sydfyn regeringens beslutning om at huse udvisningsdømte kriminelle på Langeland.

- Vi er fuldstændig uforstående overfor denne beslutning, står der blandt andet i brevet fra Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn, Bo Hansen, borgmester i Svendborg, og Ole Wej Petersen borgmester på Ærø.

Ifølge Bo Hansen har borgmestrene valgt at skrive brevet, for at vise, at de står på Langelands side i kampen mod udrejsecenteret.

Regeringens planer vil smadre det totalt

Bo Hansen, borgmester i Svendborg

Langeland har gjort sin del

Regeringens argument for at placere udrejsecenteret i Bagenkop på Langeland er, at området er tyndtbefolket, og at huspriserne er lave.

Det er dog langt fra grund nok, mener de tre borgmestre, der i brevet gør opmærksom på, at Langeland Kommune gennem de sidste mange har har løftet en stor del af den samlede opgave i forhold til håndtering af asylansøgere.

- Der kan således ikke være tvivl om, at Langeland og Sydfyn har løftet sin del af opgaven, mens mange andre landsdele – herunder langt mere ressourcestærke områder i landet – stort set har kørt på frihjul, står der i brevet.

Lyn-analyse

Det er ikke overraskende, at de tre borgmestre er utilfredse med, at de får udrejsecentret til Sydfyn. Men det er med til at øge presset på regeringen, at det er tre socialdemokratiske borgmestre, der nu tilslutter sig koret af vrede stemmer. Når det både er lokalområdet, et flertal i Folketinget og det socialdemokratiske bagland, der er imod beslutningen, så kan det blive en svær sag at løse for regeringen. Men den helt store udfordring er, at uanset hvor du placerer et udrejsecenter, så vil der komme lokal kritik. Så sagen er ikke løst ved, at man placerer udrejsecentret et andet sted. 

Til TV 2 fortæller Bo Hansen, at et udrejsecenter på Langeland vil være "lammende" for øen.

- Langeland har kæmpet så hårdt de sidste år for at skabe et stærkt lokalsamfund, der samtidig tiltrækker en masse turister. Regeringens planer vil smadre det totalt, siger han.

Bo Hansen mener desuden, at det ikke kun vil have en negativ effekt på de 460 indbyggere i Bagenkop, men hele Langeland og de omkringliggende kommuner i det sydfynske.

En svær proces

Mattias Tesfaye har flere gange de seneste dage givet udtryk for, at han godt forstår, at langelænderne ikke er glade for beslutningen.

- Jeg er med på, at det ikke er en god nyhed, for dem, der skal bo tæt på. Det forstår jeg godt. Men regeringen har truffet den bedst mulige beslutning, sagde han på et pressemøde onsdag.

Selvom Bo Hansen ikke er enig i, at Langeland er den bedste lokation, anerkender han, at det bliver en svær proces at finde et andet sted til udrejsecenteret.

- Jeg kan ikke forestille mig, at man kan finde et sted at placere sådan et udrejsecenter, uden at nogen bliver kede af det, siger Bo Hansen til TV 2.

Han er også forstående overfor, at regeringen ikke valgte at inddrage kommunalpolitikere i beslutningen inden.

- Sådan er politik. Jeg er egentlig ikke vred over processen, men jeg er skuffet over beslutningen, siger han.

Bo Hansen glæder sig derfor over, at der er et flertal udenom regeringen, som vil kæmpe for, at udrejsecenteret ikke skal placeres på Langeland. Det blev klart torsdag, da SF bekræftede, at de bakker op om det beslutningsforslag, en samlet blå blok har stillet om at stoppe regeringens planer.

Mattis Tesfaye har indkaldt Folketingets udlændingeordførere til møde om situationen 25. maj.