Flertal i Folketinget kræver stop for udrejsecenter på Langeland

Mattias Tesfaye (S) har nu indkaldt partiernes udlændingeordførere til møde om sagen i næste uge.

Et flertal i Folketinget forsøger nu aktivt at sætte en stopper for regeringens planer om et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på Langeland.

Det står klart, efter en samlet blå blok torsdag har fremsat et beslutningsforslag, som skal pålægge regeringen at standse planlægningen af Udrejsecenter Holmegaard på Langeland. Regeringens støtteparti, SF, bakker op om forslaget.

Det bekræfter Carl Valentin, udlændinge- og integrationsordfører for SF, over for TV 2.

- Jeg er glad for, at vi kan udnytte et flertal i Folketinget til måske at få stoppet planerne om et udrejsecenter på Langeland. Det vil være en positiv udvikling, siger han til TV 2.

Regeringen behøver ikke lytte til flertal

I beslutningsforslaget står der:

- Folketinget pålægger regeringen straks at standse planlægningen af Udrejsecenter Holmegaard på Langeland og i stedet indkalde Folketingets partier til drøftelser af de mulige placeringer af et kommende udrejsecenter.

Ifølge Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for DF, er der ingen anden mulighed nu end at tvinge regeringen i dialog ved at fremsætte et beslutningsforslag.

- Vi synes, det er så drastisk en beslutning, regeringen har truffet. Den skaber så meget røre og påvirker så mange mennesker. Det skal bare stoppes, siger hun til TV 2.

Beslutningen om at oprette et udrejsecenter er administrativ og kræver ikke et flertal i Folketinget. Derfor er det ikke sikkert, at regeringen ændrer holdning, selvom der nu er et flertal i Folketinget imod beslutningen.

- Regeringen er i deres fulde ret til at gøre det alligevel, men vi vil virkelig gøre meget for at få det udrejsecenter stoppet, siger Pia Kjærsgaard.

Lyn-analyse

Det er en meget interessant situation. Selve beslutningen om at placere udrejsecentret på Langeland kræver ikke, at regeringen har et flertal bag sig, fordi det er en administrativ beslutning. Alligevel er det meget sjældent, at vi oplever, at en regering trumfer noget igennem med et flertal imod sig. Der er meget på spil, og det bliver rigtig spændende at følge med den kommende tid. Det kan blive en særdeles giftig situation, hvis de enkelte partier skal komme med forslag til, hvor udrejsecentret ellers kan placeres – især med et kommunalvalg forude om få måneder. 

"Arrogant", hvis regeringen ikke lytter

Carl Valentin (SF) vil opfatte det som "arrogant", hvis regeringen ikke lytter til det politiske flertal. Han understreger dog, at SF ikke vil vælte regeringen, hvis den trumfer beslutningen igennem.

Ifølge Carl Valentin er SF imod at placere udrejsecenteret på Langeland, fordi det vil få for store konsekvenser.

- Det kan vi ikke byde langelænderne, siger han til TV 2.

SF har én borgmester, Tonni Hansen, og han er netop borgmester på Langeland. Carl Valentin afviser, at det er derfor, SF er imod udrejsecenteret.

På nuværende tidspunkt har han ikke et bud på, hvor udrejsecenteret skal placeres, hvis det ikke skal være på Langeland.

- Det kan jeg ikke sige noget om, fordi regeringen har ikke involveret os i processen overhovedet, så jeg har ikke den nødvendige viden, siger han til TV 2.

Carl Valentin afviser dog, at øen Lindholm kan komme på tale. Det var her, den tidligere blå regering havde besluttet at placere et udrejsecenter, men den plan blev skrottet, da Mette Frederiksen overtog Statsministeriet.

Radikale Venstre oplyser til TV 2, at partiet ikke støtter beslutningsforslaget, men gerne vil være med til at forhandle om en ny løsning.

Tesfaye indkalder til møde

Tidligere torsdag blev Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, spurgt til, om regeringens beslutning kunne ændres, for eksempel hvis protesterne fra støttepartierne blev høje nok. Det kunne den ikke, lod han forstå:

- Uanset hvor i Danmark man lægger sådan et center, vil det udløse protester, for der er ikke nogen, der har lyst til at få sådan et center i sin baghave. Det er derfor, vi fra Christiansborgs side må gøre, hvad vi kan, for at skærme folk, siger Rasmus Stoklund og tilføjede:

- Nu er beslutningen truffet. Centret er købt. Nu skal det indrettes, og om et års tid skal det træde i kraft. Forinden skal vi sikre, at det bliver lagt til rette, så beboerne i området kan føle sig trygge.

Om det ændrer sig, vil tiden vise. Mattias Tesfaye (S) har torsdag eftermiddag indkaldt partiernes udlændingeordførere til møde 25. maj klokken 19.

- Jeg kan forstå, at flere partier har holdninger til placeringen af et nyt udrejsecenter - jeg vil derfor gerne indkalde til møde om dette i Udlændinge- og Integrationsministeriet, skriver Mattias Tesfaye.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra ministeren.