Enhedslisten truer med at udløse valg

Støttepartiet Enhedslisten truer med at udløse valg, hvis regeringen laver aftale med borgerlige om fattigdom.

Hvis regeringen til de kommende forhandlinger om sociale ydelser om børnefattigdom laver et forlig med de borgerlige partier, vil Enhedslisten udløse et folketingsvalg. Det skriver Jyllands-Posten.

- Det vil være så eklatant et løftebrud fra regeringen, at den risikerer et valg, siger politisk ordfører Mai Villadsen (EL) til avisen op til partiets årsmøde.

Udmeldingen kommer, efter at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i Jyllands-Posten meldte ud, at man helt klart går efter et bredt forlig, der også inkluderer de borgerlige partier.

I en spørgetime efterlyste Mai Villadsen, at statsminister Mette Frederiksen (S) meldte klart ud, at der skulle gøres noget ved børnefattigdom i Danmark. Den klare udmelding fik hun ikke.

- Vi må se, om der materialiserer sig et politisk flertal – det ved vi ikke på forhånd, sagde statsministeren ifølge Jyllands-Posten.

Den milde ende pĂĄ trusselsskalaen

Rød blok skrev efter valget i 2019 under på et forståelsespapir. Det gav Socialdemokratiet regeringsmagten.

I papiret står der blandt andet, at den nye regering skal bekæmpe børnefattigdom. Og at en ydelseskommission skulle komme med anbefalinger til et nyt system.

Og det er den aftale, Enhedslisten frygter, regeringen løber fra.

- Bliver der ikke leveret på så afgørende et område, kan vi sagtens se et scenarie, hvor vælgerne skal spørges igen, siger Mai Villadsen til Jyllands-Posten.

Selvom det altid er en voldsom trussel at fjerne støtten til en regering og tale om løftebrud, så vælter Enhedslisten regeringen ikke lige med det samme, vurderer TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

- Vi er på et niveau på trusselsskalaen i den milde ende lige nu, men det er naturligvis noget regeringen skal bide mærke i og tage bestik af. Og i regeringstoppen mener de også, at Enhedslisten overreagerer på de signaler som Peter Hummelgaard og Mette Frederiksen indtil videre har sendt her, siger Jesper Vestergren.

For tidligt at tale om, mener S

Ifølge Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Henrik Møller (S), er det for tidligt at have den snak, fordi kommissionens anbefalinger til et ny kontanthjælpsloft ikke er på plads endnu.

Han siger dog, at Enhedslisten ikke behøver være bekymret for en kommende aftale.

- Det er ingen hemmelighed, at vi ønsker en bred aftale, og jeg mener ikke, det er realistisk, at regeringen indgår en aftale kun med de borgerlige partier, siger han til TV 2.

Henrik Møller opfatter udmeldingen fra Enhedslistens som ren forhandlingsstrategi, og vil ikke gå yderligere i detaljer med den del af sagen.

To øvrige støttepartier ser heller ikke positivt på planer

Regeringens to øvrige støttepartier - De Radikale og SF - ser ifølge Information heller ikke positivt på regeringens planer om at lave et bredt forlig, hvor de borgerlige partier er med.

- Lad mig sige det pĂĄ den her mĂĄde - den lever livet farligt, hvis ikke den leverer pĂĄ det.

- Hvis nogen mener, at det ikke står klart i forståelsespapiret, at vi skal afskaffe kontanthjælpsloftet. Så læser man papiret, som fanden læser biblen, siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) til Information.

Også De Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, siger, at regeringen kommer til at "leve livet farligt", hvis ikke støttepartierne involveres.

Det har hverken været muligt for Jyllands-Posten eller Information at få et interview med Peter Hummelgaard. Information har dog fået et skrifteligt svar.

- Det er fortsat mit og regeringens mål, at børn i Danmark vokser op under rimelige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet.

- Jeg håber, at vi kan opnå bred politisk enighed om et nyt kontanthjælpssystem. Det kunne være med til at skabe ro om kontanthjælpsområdet fremover, skriver han.