Politik

Mette Frederiksen-klip viser "kovendingen": - Regeringen har nærmest været truet på livet, siger politisk redaktør

Danmark er ikke deres hjem. Sådan lød meldingen fra statsministeren om mødrene med dansk statsborgerskab i de syriske fangelejre tilbage i marts.

Statsminister Mette Frederiksens (S) tidligere udtalelser om mødrene med dansk statsborgerskab og deres børn i de syriske fangelejre har ikke været til at tage fejl af.

- Fremmedkrigere er uønskede i Danmark, uanset om de er mødre eller fædre. Danmark er ikke deres hjem. De har tilsluttet sig Islamisk Stat. De har vedkendt sig terrorens ansigt, lød den klare besked fra statsministeren ved en hasteforespørgsel om sagen i Folketingssalen i marts.

Mette Frederiksen uddybede, at forældrene ved at vælge Islamisk Stat til havde valgt Danmark fra.

- Fremmedkrigere hører ikke til i Danmark. De er uønskede i Danmark. Vi vil ikke arbejde aktivt på at bringe dem til Danmark. De må tage konsekvensen af det helt igennem forkerte valg, som de har truffet, lød det fra Mette Frederiksen.

Tirsdag aften meddelte regeringen dog på et pressemøde, at man nu er klar til at hente alle børn med tilknytning til Danmark og tre danske mødre hjem fra IS-fangelejre i Syrien.

Regeringens kursskifte i spørgsmålet om børnene med tilknytning til Danmark og deres mødre, som sidder i IS-fangelejre i Syrien, er ifølge politisk redaktør på TV 2, Hans Redder, et udtryk for en presset regering.

- Regeringen har åbenlyst ændret holdning og følt sig presset - nærmest truet på livet. Og taburetten har da i den grad vaklet under flere af de ministre, som deltog på pressemødet i dag, siger han med henvisning til statsministerens udtalelser i marts.

Ny sikkerhedsvurdering

Beslutningen er blandt andet truffet på baggrund af en ny sikkerhedsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste.

Her lød det, at det vil være bedst at hente børnene og de tre mødre med dansk statsborgerskab hjem.

- Vi ser en forværret sikkerhedssituation i lejrene, og der er usikkerhed om, hvor længe kurderne ønsker at tilbageholde kvinderne, så der er risiko for, at kvinderne kommer på fri fod og bevæger sig mod Danmark. Og når de først står her, kan vi ikke nægte dem indrejse og ophold, fordi de er danske statsborgere, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) på tirsdagens pressemøde, som statsministeren ikke tog del i.

Ministrene på pressemødet hæftede sig også ved, at der er øget risiko for, at børnene bliver radikaliseret i lejrene, og at de og kvinderne forsøger at flygte fra lejrene eller bliver smuglet ud.

Skarp kritik fra flere partier

Efter pressemødet var der kritik fra flere partier:

- Det er en dybt problematisk kovending.

Sådan lød det fra Venstre ovenpå regeringens beslutning om at hente 3 mødre og deres 14 børn hjem fra fangelejre i Syrien.

- Nu er Mette Frederiksens regering ansvarlig for at hente fremmedkrigere, der har vendt Danmark ryggen, hjem, siger Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, til TV 2.

Hos Dansk Folkeparti reagerede man prompte på udmeldingen.

Kort efter pressemødet meddelte partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, at man vil indkalde Mette Frederiksen til en hasteforespørgsel i Folketingssalen onsdag.

- Jeg synes virkelig, at det er en skandale det her. Mette Frederiksen skylder personligt os alle sammen en forklaring på, hvordan hun indtil i formiddag var enig med os i, at vi ikke skulle røre en finger for de her mennesker, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.