Lippert

Er Syrienbørn en terrortrussel for Danmark? Nej, mener tidligere PET-chef

Børnenes alder er afgørende for, hvor stor en terrortrussel de udgør, vurderer tidligere PET-chef Jakob Scharf.

Terrororganisationen Islamisk Stat har et fast greb om flygtningelejrene i Syrien.

De både radikaliserer og udøver social kontrol over de tilbageholdte i lejrene, og siden årsskiftet er der sket en stigning i antallet af vold og drab i særligt al-Hol-lejren.

Både børn og mødre med dansk tilknytning skal derfor hentes hjem, lyder det fra regeringen. Dermed melder der sig også et centralt spørgsmål om de i alt 19 børn, som befinder sig i de kurdiskkontrollerede områder: Hvor stor en sikkerhedstrussel udgør de i Danmark?

Spørger man Jakob Scharf, tidligere øverste chef for Politiets Efterretningstjeneste, kan det ikke udelukkes, at børnene på sigt vil blive radikaliserede, hvis de bliver i lejrene.

Situationen er dog en helt anden, hvis de bliver hentet til Danmark, siger han.

- Man er nødt til at holde fast i, at børn i denne aldersgruppe udgør en meget begrænset sikkerhedsmæssig risiko. Når vi kigger på antallet af børn og karakteren af den risiko, der er, vil jeg betegne den som både overskuelig og til at håndtere, når børnene kommer her til landet, siger Jakob Scharf i programmet 'Lippert' på TV 2 News.

Børnene er i alderen 1-14 år, hvoraf ni er født i Danmark. Regeringen meddelte på et pressemøde tirsdag, at de vil forsøge at hente samtlige 19 børn og tre danske mødre hjem fra Syrien. Fem af børnene er dog født af kvinder, der er blevet frataget deres danske statsborgerskab, og som regeringen ikke ønsker at hente til Danmark. Børnene vil derfor blive tilbudt evakuering uden deres mødre.

Kvinder deltager sjældent i terrorhandlinger

Jakob Scharf anerkender, at mødrene kan udgøre en sikkerhedstrussel, men han anser den for begrænset.

- Mødrene er netop tilbageholdt i de her lejre, fordi de har en tilknytning til Islamisk Stat. Der findes masser eksempler på kvinder, som støtter terrororganisationer som Islamisk Stat. Men det er et faktum, at kvinder yderst sjældent deltager i planlægning og udførelse af terror.

- Når det er sagt, kan kvinderne bidrage til, at andre bliver radikaliseret, siger han.

Er det ikke også farligt nok?

- Jo, men det er hele tiden en afvejning. De fleste sikkerhedseksperter vil sige, at det er langt lettere at håndtere risikoen herhjemme end i lejrene.

Hvad gør man så konkret for at undgå radikaliseringen, når de lander i Danmark?

Blå Bog: Jakob Scharf

Født 24. august 1966

Uddannet jurist ved Københavns Universtitet i 1990

Fra 2007- 2013 chef for Politiets Efterretningstjeneste, PET

I 2016 udkom den kontroversielle bog 'Syv år for PET', der omhandler Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten

Er i dag direktør og medstifter i Certa Intelligence & Security, en privat efterretnings- og sikkerhedsvirksomhed

- Det handler om individuelle forhold hos børnene. Man skal huske på, at det er meget traumatiserede børn. Det kræver en stor social indsats.

- I forhold til kvinderne er det anderledes. Her skal vi først vurdere, om der grundlag for at sigte og retsforfølge dem. Herefter - med straffesager eller ej - skal der sættes en særlig afradikaliseringsindsats i gang. Det handler først og fremmest om, at man får dem tilbage på et spor, hvor de kan være en del af det danske samfund, siger Jakob Scharf.

Et stabilt børneliv er altafgørende

Den tidligere PET-chef bakkes op af Red Barnet, der netop understreger behovet for en individuel vurdering af hvert barn.

- De kan både have PTSD, depressioner og angst, men de kan også være understimulerede og ikke have fået mad nok. Og deres hjerner kan have udviklet sig i et sent tempo. De skal have et stabilt børneliv, og man skal bruge viden om, hvordan børn kommer sig ovenpå krig og konflikt, siger Anne-Sophie Dybdal, der er psykolog hos Red Barnet, til TV 2.

- Det er slet ikke sikkert, de skal have psykologisk behandling, for nogle er børnene er der bare brug for en rolig, stimulerende og normal barndom, fortsætter hun.

Ifølge TV 2s oplysninger vurderer regeringen, at det vil tage omkring et år at evakuere børnene og de tre kvinder fra lejrene.

Du kan se hele interviewet med tidligere PET-chef Jakob Scharf på TV 2 Play.