Regeringen vil hente børn og mødre hjem fra fangelejre i Syrien
Regeringen har hidtil stået stejlt på, at ingen mødre skulle hentes til Danmark. Kovendingen skyldes blandt andet advarsler fra PET, lyder det.
Regeringen vender på en tallerken og er nu klar til at hente alle børn med tilknytning til Danmark og tre danske mødre hjem fra IS-fangelejre i Syrien.
Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) på et pressemøde tirsdag aften.
- Regeringens holdning til fremmedkrigerne har ikke ændret sig. De er på alle måder uønskede i Danmark, men det er PET's vurdering, at det vil være mest hensigtsmæssigt at evakuere de tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres børn. Det er en vurdering, regeringen handler på, fordi vi ønsker at passe på danskernes sikkerhed, siger Nick Hækkerup.
I lejrene er der i alt 19 børn og seks mødre, hvoraf tre af mødrene har dansk statsborgerskab. Regeringen vil tilbyde at evakuere de tre mødre og deres i alt 14 børn.
De resterende fem børn vil også blive tilbudt evakuering, men uden deres mødre, som har fået frataget deres danske statsborgerskab. Det vil kræve mødrenes samtykke at evakuere de børn.
Mødre vil blive retsforfulgt, og børn vil få hjælp
Ifølge TV 2s oplysninger er det regeringens vurdering, at det vil tage omkring et år at evakuere dem fra lejrene, fordi det blandt andet kræver drøftelser med de kurdiske styrker, der kontrollerer lejrene.
Når mødrene lander på dansk jord, vil de blive retsforfulgt efter terrorbestemmelserne og forsøgt varetægtsfængslet, oplyser PET-chef Finn Borch på pressemødet.
Børnene vil blive mødt af en "skræddersyet indsats", oplyser socialministeren.
- De her mødre har sikret de værst tænkelige vilkår for deres børn. Derfor vil vi naturligvis stå klar med en massiv, bred indsats, når børnene kommer til Danmark. Det indebærer blandt andet en antiradikaliseringsindsats, siger Astrid Krag.
Regeringen i kovending
Regeringen har indtil nu stået stejlt på, at ingen af mødrene skulle til Danmark, fordi de ifølge regeringen har "vendt Danmark ryggen". I slutningen af marts åbnede regeringen for at hjælpe børnene, og siden har en taskforce undersøgt, om det er muligt at hente dem uden deres mødre.
Taskforcen konkluderer nu, at det vil være vanskeligt, fordi mødrene ikke vil give samtykke til at lade sig adskille fra deres børn. Desuden har det kurdiske selvstyre, der kontrollerer lejrene, afvist generelt at adskille børn og mødre.
Derudover vurderer Politiets Efterretningstjeneste i en ny sikkerhedsvurdering, at det vil være bedst at hente børnene og de tre mødre med dansk statsborgerskab hjem. Især den vurdering er årsag til regeringens kovending.
- Vi ser en forværret sikkerhedssituation i lejrene, og der er usikkerhed om, hvor længe kurderne ønsker at tilbageholde kvinderne, så der er risiko for, at kvinderne kommer på fri fod og bevæger sig mod Danmark. Og når de først står her, kan vi ikke nægte dem indrejse og ophold, fordi de er danske statsborgere, siger Nick Hækkerup.
Ministrene hæfter sig også ved, at der er øget risiko for, at børnene bliver radikaliseret i lejrene, og at de og kvinderne forsøger at flygte fra lejrene eller bliver smuglet ud.
Tidligere gået imod PET-advarsler
Flere af den type advarsler har imidlertid været velkendt længe.
Tidligere har flere eksperter udtalt, at lejrene risikerer at bryde sammen, eller at kurderne slipper dem fri en dag. Politiets Efterretningstjeneste konkluderer også i de seneste trusselsvurderinger fra både marts 2020 og marts 2021, at børnene risikerer at blive radikaliseret i lejrene.
Regeringen har tidligere afvist at følge efterretningstjenestens advarsler, og så sent som i begyndelsen af marts gjorde justitsminister Nick Hækkerup (S) det klart, at hverken børn eller mødre ville blive hentet til Danmark trods advarslerne.
- PET har lavet sin vurdering. Det er fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er jo ikke tvunget til at indrette os efter, hvad en styrelse måtte mene, sagde Nick Hækkerup på et samråd om trusselsvurderingen 4. marts.
Har intet at gøre med trusler mod ministertaburetter
På pressemødet tirsdag aften afviser justitsministeren, at det er en fejl, at regeringen ikke tidligere har grebet ind og hentet børnene og kvinderne til Danmark, selvom der har været alvorlige advarsler om situationen i lejrene.
Adspurgt hvorfor regeringen laver en kovending nu, selv om der tidligere har været mange mere eller mindre identiske advarsler, svarer han:
- Taskforcen beskriver, at det ikke er realistisk at få børnene hjem uden kvinderne. PET's råd er at tage kvinderne med dansk statsborgerskab og børnene hjem. Så der er væsentlige nye argumenter, siger Nick Hækkerup.
Ministeren fastslår også, at situationen har ændret sig i lejrene, og at den er forværret siden årsskiftet.
De seneste måneder har regeringen været under et massivt pres fra dens støttepartier. Radikale Venstre har truet med at vælte udenrigsminister Jeppe Kofod, og også Hækkerup kunne stå for skud, hvis ikke børnene bliver hentet hjem.
Nick Hækkerup afviser, at truslerne mod deres ministertaburetter har indflydelse på regeringens ændrede holdning.
- Nej, det har ikke noget med det at gøre, siger Nick Hækkerup.