Coronavirus

Ny aftale om genåbning på plads

En ny aftale om yderligere genåbning af Danmark er vedtaget. Få overblikket over aftalen i artiklen her.

Alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige er enige om yderlig genåbning af Danmark.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde natten til tirsdag.

Aftalen er en opfølgning på den store plan for genåbningen af Danmark, der blev indgået 22. marts.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at genåbningen sker, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien trods en lille stigning de seneste dage i antallet af smittede.

- Det kan kun lade sig gøre, fordi vi bevarer grundlæggende strukturer som massiv testning og lokale nedlukninger. Det er de redskaber, der sikrer, at vi nu kan åbne mere op, siger Magnus Heunicke på pressemødet.

Fra 21. maj er diskoteker og natklubber stadig lukket, men alle lokaler og lokaliteter er åbne med de restriktioner, der gælder om blandt andet afstand og test.

Få et overblik over den nye genåbningsaftale her

 1. Coronapas udfases

  Coronapasset vil efter planen begynde at blive udfaset i juni. I august skal aftalepartierne diskutere, hvilke konsekvenser, det skal have for passet, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccinerede. Der er også aftalt en såkaldt "solnedgangsklausul" for passet for alt andet end rejser og turisme.

  Samtidig lempes reglerne, så man fra 21. maj ikke længere behøver at vise coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas.

  Der åbnes også for, at folk 14 dage efter første vaccinationsstik kan bruge dokumentation for dette som coronapas.

  Læs mere udfasningen af coronapas her.

 2. Mundbind udfases

  Kravet om brugen af mundbind vil blive udfaset efter samme model som coronapasset.

  Mundbind vil altså efter planen senest være udfaset i august, når alle over 16 år ifølge vaccinationskalenderen er vaccineret. Der fremlægges en plan for udfasningen i juni.

  Læs mere om udfasningen af mundbind her.

 3. Hjemsendelser får en ende

  Udfasningen af obligatoriske hjemmearbejdsdage skal ske i tre faser. Fra 21. maj kan 20 procent vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst ét stik mod coronavirus. 

  Fra 1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

  Læs mere her.

 4. Idræts- og kulturliv åbnes yderligere

  Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter kan fra 21. maj få lov at genåbne helt med krav om fremvisning af coronapas. Der åbnes også for sangaktiviteter i blandt andet foreningslivet og på musik- og kulturskoler.

  Derudover åbnes der for tilskuere til indendørs sport. Adgangen for tilskuere kommer sammen med adgangen for de aktive, der indtil nu har været forhindret i at udfolde sig som normalt. Tilskuernes adgang til indendørs er omfattet af reglerne for coronapas.

  Desuden åbnes for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

 5. Ungdoms- og voksenuddannelser åbnes yderligere

  Der åbnes fra 21. maj for 100 procent fremmøde for alle de resterende elever på landets ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser.

  Genåbningen sker på samme vilkår som tidligere genåbninger.

Kilde: Justitsministeriet

Analyse: - Der blev lagt arm ved forhandlingsbordet

TV 2s politiske redaktør Hans Redder fastslår, at der blev kæmpet ved forhandlingsbordet, og at det ikke var alle ønsker og krav fra særligt de borgerlige partier, der blev indfriet i den endelige aftale.

- Der var et meget klart ønske om, at det her coronapas allerede nu skulle mindskes i udbredelsen, og at den såkaldte kørekortmodel, der skulle indføres, men det ville regeringen ikke være med til, siger Hans Redder.

En af årsagerne hertil skal ifølge Hans Redder findes i, at Statens Serum Institut gjorde det meget klart, at de mener, at coronapasset er essentielt for den fortsatte smitteinddæmning og smitteopsporing.

Der er en masse faktorer, der gør, at man nogen gange lander et sted, hvor ikke alle partier er tilfredse. Blandt andet at sundhedsmyndighederne sidder med omkring forhandlingsbordet, mener han.

- Det er værd at understrege, at det er en aftale, hvor stort set alle Folketingets partier er med. Så jo, der er armlægning, men grundlæggende er der en enighed om, at det er vigtigt, at det genåbningen bliver vedtaget med et bredt politisk flertal, så der er bred opbakning fra den danske befolkning i kampen mod corona, siger Hans Redder.

SSI tilfreds med genåbningsaftale

Direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, er tilfreds med nattens genåbningsaftale.

- Jeg synes, at det er en meget fornuftig genåbning, der er blevet aftalt. Det er næsten en komplet genåbning, siger han.

Der er dog nogle få sektorer, hvor der ikke er fuldt genåbnet heriblandt nattelivet, og det er der ifølge Henrik Ullum en årsag til.

- Når vi ikke bare kan trykke helt på speederen, er det for at tage hensyn til dem, der ikke er vaccineret endnu. Det gælder især de 40 til 55-årige. Der er 2-4 procent af den gruppe, der bliver indlagt og flere har problemer med langtidskomplikationer, siger han.

Smitten spreder sig især blandt de unge, og det gør forældrene i målgruppen 40 til 55-årige særligt udsatte.

- Derfor vil vi gerne have, at danskerne fastholder de gode vaner med test, mundbind og afstand i en rum tid endnu.

Ellemann-Jensen: - Vil følge krav om coronapas til dørs

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen fastslår, at partiet kommer til at følge aftalen om udfasning af coronapasset til dørs.

- Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide, siger han.

Justitsminister Nick Hækkerup forventer, at coronapasset vil være udfaset efter sommerferien. Ifølge aftalen skal coronapasset udfases, når alle over 16 år er tilbudt vaccination. Det vil ifølge vaccinationskalenderen ske i slutningen af august.

Som tidligere aftalt vil forsamlingsforbuddet hæves fredag fra 25 til 50 personer indendørs og fra 75 til 100 personer udendørs.