- Det er en dybt problematisk kovending, siger Venstre

Der er hård kritik efter regeringens beslutning om at hente børn og mødre hjem fra Syrien. Statsministeren er indkaldt til hasteforespørgsel.

- Det er en dybt problematisk kovending.

Sådan lyder det fra Venstre ovenpå regeringens beslutning om at hente tre mødre og deres 14 børn hjem fra fangelejre i Syrien.

Regeringen og statsminister Mette Frederiksen har tidligere stået stejlt på, at mødrene med dansk statsborgerskab ikke var velkomne i Danmark, og at børnene kun kan komme til Danmark uden forældre.

Men på et pressemøde tirsdag aften kunne regeringen fortælle, at man nu har ændret holdning til spørgsmålet. Det sker, efter en taskforce har konkluderet, at det vil være vanskeligt kun at hente børnene hjem, fordi mødrene ikke vil give samtykke til at lade sig adskille fra deres børn.

- Nu er Mette Frederiksens regering ansvarlig for at hente fremmedkrigere, der har vendt Danmark ryggen, hjem, siger Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, til TV 2.

Hos Dansk Folkeparti reagerede man prompte pĂĄ udmeldingen.

Kort efter pressemødet meddelte partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, at man vil indkalde Mette Frederiksen til en hasteforespørgsel i Folketingssalen onsdag.

- Jeg synes virkelig, det er en skandale det her. Mette Frederiksen skylder personligt os alle sammen en forklaring på, hvordan hun indtil i formiddag var enig med os i, at vi ikke skulle røre en finger for de her mennesker, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Tilfredse støttepartier tager ansvaret

Også De Konservative og Nye Borgerlige er stærkt utilfredse med regeringens beslutning. Og mens utilfredsheden ulmer i oppositionen, står regeringens støttepartier næsten i kø for at tage æren for beslutningen.

Enhedslisten, De Radikale og SF har længe plæderet for, at de i alt 19 børn, der i øjeblikket sidder i to forskellige fangelejre i det nordøstlige Syrien, skal hjem.

Hos SF er formand Pia Olsen Dyhr heller ikke i tvivl om partiets andel i regeringens ændrede holdning.

- Det er en kæmpe lettelse, at vi nu får de danske børn hjem. Det er en stor SF-sejr, at det nu lykkes at få skubbet regeringen i retning af at få taget danske børn hjem, siger SF-formanden til TV 2.

De 19 børn, der befinder sig i lejrene al-Hol og al-Rojs i den kurdisk-kontrollerede del af Syrien, er fordelt på i alt seks mødre. Heraf har tre af mødrene dansk statsborgerskab. Regeringen vil tilbyde at evakuere de tre mødre og deres i alt 14 børn.

De resterende fem børn vil også blive tilbudt evakuering, men kun uden deres mødre, som har fået frataget deres danske statsborgerskab. Det vil kræve mødrenes samtykke at evakuere de børn.

De sidste børn skal hjem

Selvom der er umiddelbar tilfredshed med regeringens beslutning hos Enhedslisten, siger partiets retsordfører, Rosa Lund, at det fortsat er vigtigt at få de resterende fem børn hjem.

- Vi ved, at børnene får det værre, hvis det bliver skilt fra deres mødre. Det gælder både de 14 og de resterende fem. Derfor er det dybt skuffende og meget kritisabelt, at regeringen ikke vil hjælpe de sidste børn, siger hun til TV 2.

Der kan ifølge regeringen gå op til et år, før børnene og deres mødre sætter fod på dansk jord.

Men når de gør, er det Ifølge de radikale vigtigt, at mødrene bliver stillet til ansvar foran en domstol. Det skriver partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen på Twitter.

Hos Venstre føler Morten Dahlin sig overbevist om, at støttepartiernes pres har været med til at rykke regeringens position.

- Man kunne godt få den tanke, at nogle støttepartier, særligt Enhedslisten og de radikale, har lagt et pres, som regeringen nu har bøjet sig efter, siger partiets indfødsretsordfører.