Politik

Kofod efter møde med Grønland og Færøerne: - Jeg har respekt for andre politiske holdninger

Grønlands repræsentant glimrede ved sit fravær ved dagens pressemøde forud for USA-besøg.

Det blev til en god snak om det tætte og tillidsfulde sammenhold i Rigsfællesskabet.

Sådan lød budskabet søndag aften fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et kort pressemøde, efter at han tidligere på dagen mødtes med repræsentanter fra Grønland og Færøerne forud for mandagens møde med den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken.

Blinken gæster for første gang Danmark, når han søndag aften lander i København.

På dagsordenen mellem Rigsfællesskabets tre repræsentanter lå særligt USA's interesser i Grønland.

Rigsfællesskabet er ikke på Grønlands ønskeliste

Søndag formiddag gav Jeppe Kofod en albue til den grønlandske repræsentant Pele Broberg, som er minister for erhverv, handel, udenrigsområdet og klima. Her blev det til en kort gåtur og en efterfølgende sejltur.

Samme eftermiddag mødtes den danske udenrigsminister med Færøernes landsstyremand for kultur og udenrigsanliggender, Jenis av Rana, foran Operaen i København.

Jenis av Rana var efterfølgende med til det korte pressemøde med udenrigsministeren, mens Pele Broberg ikke ønskede at deltage.

Rigsfællesskabet er ikke på Pele Brobergs ønskeliste til mødet med den amerikanske udenrigsminister, har han fredag udtalt til KNR.

- Det allervigtigste budskab for mig at få frem er, at Antony Blinken skal forstå, at vi er Grønland. Vi er anderledes end mange andre lande. Vi har et krav om selvstændighed. Vi er ikke Danmark og Færøerne – vi er Grønland, lød det.

Færøerne er også Færøerne

På spørgsmålet om, hvorfor den grønlandske repræsentant ikke deltog i dagens pressemøde, svarede Jeppe Kofod, at Pele Broberg tidligere havde stillet sig til rådighed for pressen.

Jenis av Rana benyttede lejligheden til at understrege, at Færøerne har "et fortræffeligt sammenhold med broderfolket i Grønland".

- Færøerne er også Færøerne. Ikke Danmark eller Grønland.

- Men det er vigtigt i dag at snakke sammen og arbejde sammen. Et ønske om mere selvstændighed eller et rigsfællesskab, som er mere moderne, er ikke det samme som, at man melder sig ud af noget. Samarbejde er vejen frem – både i Rigsfællesskabet og i verden som helhed. Det vil vi ønske, at vi så mere i dag, lød det fra Jenis av Rana.

Lyn-analyse

Jeppe Kofod taler om, at der er tre partnere i Rigsfællesskabet – i et tæt og ligeværdigt samarbejde, som han siger.

Men det er bemærkelsesværdigt, at når de skal stille sig frem og fortælle om det, er der en, der glimrer ved sit fravær.

Det sår tvivl om, hvor stærkt Rigsfællesskabet er, når alt kommer til alt.

Andre politiske holdninger

I et interview med TV 2 understregede Jeppe Kofod efterfølgende, at det tætte samarbejde omfatter både Færøerne og Grønland.

- Inden for Rigsfællesskabet arbejder vi sammen. Det er det, som i dag vidner om, sagde han og tilføjede, at han mener, der er mange fællesinteresser blandt de tre lande.

- Jeg har respekt for andre politiske holdninger. Det er en kendt sag, at det står han (Pele Broberg, red.) for. Det respekterer jeg fuldt ud.

Audiens hos dronningen

Mandag skal alle parterne mødes.

Desuden venter der Blinken en audiens hos dronning Margrethe, et besøg hos statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg, samt et møde med ledende danske virksomheder inden for den grønne omstilling.

Ud over besøget i Danmark skal den amerikanske udenrigsminister deltage i Arktisk Råds møde, der foregår i Island fra 19. til 20. maj.

Herefter rejser Antony Blinken og Jeppe Kofod sammen til Grønland, hvor de i Kangerlussuaq skal mødes med den nye landsstyreformand Múte B. Egede.