Coronavirus

Coronapasset vil ændre sig fra mandag, forventer politisk analytiker

Mandag mødes Folketingets partiledere til forhandlinger om den næste fase af genåbningen.

Hos frisøren, på restauranten og i biografen.

Det er blot nogle af de steder, hvor man i dag aktivt skal vise en negativ test frem i sit coronapas for at gøre sig forhåbninger om at få adgang, og i dag er det virksomhedernes ansvar at tjekke kundens coronapas.

Men fra mandag ændres vilkårene i coronapasset, når Folketingets partiledere skal forhandle om den næste fase af genåbningen.

Det forventer TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

- Jeg tror, at vi vil se, at coronapasset blive lempet, så det fremover kommer til at fungere efter en kørekortmodel. Så det er op til den enkelte fremover, at sikre at man har en negativ test, og ikke længere en opgave for virksomhederne, siger han.

Ifølge Vestergren er det særligt blå blok og Enhedslistens ønske at ændre på coronapasordningen.

Udover en justering i regelsættet om det adgangsgivende coronapas forventer Jesper Vestergren, at partilederne bliver enige om, hvordan flere kan komme fysisk tilbage på arbejde, og hvordan de unge kan komme fuldt og helt tilbage på uddannelsesinstitutionerne i tråd med den aftale om udmøntningen af genåbningen, der blev indgået 6. maj.

Konservative vil genoverveje alle restriktioner

Forud for forhandlingerne mandag har De Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, forsøgt at lægge pres på regeringen med et ønske om, at alle restriktioner bør genovervejes.

- Der findes ikke noget menneske, der kan redegøre for, hvilke restriktioner der er på hvilke områder. Hvis danskerne skal blive ved med at acceptere det her, skal det være meningsfyldt. Nu skal vi passe på, at medicinen ikke er værre end sygdommen, siger Søren Pape Poulsen.

Han henviser til et lavt indlæggelsestal på 163, og at en stor del af befolkningen er vaccineret.

27,8 procent af danskerne har fået mindst ét stik.

Skepsis blandt eksperter

Fra 21. maj må man forsamles 50 personer indendørs og 100 udendørs.

Ifølge planen åbner resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i de forrige faser, med coronapas.

Desuden åbnes indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo, legelande, daghøjskoler og aftenskoler.

En række eksperter har tidligere udtrykt skepsis over for genåbningen. Måske den har været for stor, lød det.

En af dem er Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet.

- Problemet er, at hvis vi presser det over grænsen, ser vi det først, når smitten begynder at sprede sig. Og så er vi nødt til at gå et skridt tilbage, sagde Jan Pravsgaard Christensen sidste uge.