Politik

Blinken kommer til Danmark: - Interessen for Grønland er langt fra forsvundet med Trump, siger Redder

Ifølge TV 2s politiske analytiker har den danske regering store forhåbninger til Joe Bidens nye regering. Ikke mindst på klimaområdet.

Selvom Donald Trump, der forsøgte at købe Grønland, ikke længere er præsident, er den amerikanske interesse i Grønland fortsat meget stor.

Det vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, efter det fredag eftermiddag er blevet officielt, at den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, kommer til København på mandag.

Her skal han blandt andet mødes med statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) samt dronning Margrethe og udenrigsministrene for Grønland og Færøerne.

- Det her er et udtryk for, at hele den øgede interesse i Grønland og arktiske forhold langt fra var noget, der forsvandt med Trump, siger Hans Redder.

Storpolitiske interesser

Donald Trump tilbød i sommeren 2019 at købe Grønland, men fik en kold skulder af den danske regering og resten af Folketingets partier. Derefter aflyste han et planlagt besøg i København.

Så dramatisk bliver det dog næppe denne gang, selvom USA fortsat har store strategiske interesser i Arktis og for alt i verden vil undgå, at eksempelvis Kina kommer til at stå for minedrift i Grønland.

- Trump gav udtryk for sin interesse på en noget barok måde, men USA's interesse i Grønland er uforandret, selvom der er en anden præsident i dag. Det samme gælder for de potentielle geopolitiske spændinger, der kan opstå i området, siger TV 2s politiske redaktør.

Store danske forhåbninger

Det er ikke usædvanligt, at Danmark får besøg af en amerikansk udenrigsminister. Det skete også i 2020, hvor Donald Trumps udenrigsminister, Mike Pompeo, var i København.

Men selvom besøgene ikke er unormale, er de alligevel vigtige for den danske regering, siger Hans Redder.

Især denne gang hvor der for nylig er kommet en ny amerikansk præsident i form af demokraten Joe Biden.

- Det er en ny amerikansk regering, som den danske på lange stræk er enig med. Derfor har den danske regering også store forhåbninger til den nye amerikanske administration, siger Hans Redder.

Klimadagsorden kan gavne danske virksomheder

Et af de områder, hvor den danske regering har store forhåbninger til den nye amerikanske regering, er på klimaområdet.

Netop det skal Antony Blinken også diskutere med Mette Frederiksen og Jeppe Kofod, og det er bestemt ikke uvæsentligt for nogle af de store danske virksomheder.

Energiselskaberne Vestas og Ørsteds aktiekurser steg eksempelvis markant, da Joe Biden i slutningen af april annoncerede den nye amerikanske målsætning om at halvere USA's udledning af drivhusgasser frem mod 2030.

Og selvom der næppe kommer store, konkrete nyheder og handelsaftaler ud af Antony Blinkens besøg i den kommende uge, er det langt fra ligegyldigt, vurderer Hans Redder.

- Besøget handler nok mest om at drøfte de overordnede linjer frem for konkrete aftaler. Så det er ceremonielt, men det har betydning, og i toppolitik skal man bestemt ikke undervurdere betydningen af personlige relationer og det med at mødes og lære hinanden at kende, forklarer han.

Efter besøget i København rejser Antony Blinken videre til Island, hvor han skal deltage i et møde i Arktisk Råd. Derefter besøger han også Grønland.