Politik

Mette Frederiksen kalder beslutningen om Johnson & Johnson for "særegen"

Det kræver ingen lang uddannelse i "politisk kommentatori" for at kunne høre, at statsministeren lægger afstand til beslutningen, siger Hans Redder.

Sundhedsstyrelsens beslutning om at tage Johnson & Johnson-vaccinen ud af det danske vaccineprogram er "særegen".

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) efter tirsdagens spørgetime i Folketinget.

Hvorvidt hun har forståelse for beslutningen, ønskede hun dog ikke at blive konkret omkring:

- Jeg sidder ikke og vurderer myndighedernes ord. Jeg kan bare understrege, at det ikke er en politisk beslutning, og at der er tale om en vaccine, der bruges i andre lande, og som er godkendt - hvad angår Johnson & Johnson - i USA, i Europa og i Danmark, lød det fra statsministeren.

Lyn-analyse

Da Mette Frederiksen bliver spurgt, om hun er enig i beslutningen, taler hun rundt om den varme grød og gør meget ud af at understrege, at det ikke er en politisk beslutning. Man skal ikke have en specielt lang uddannelse i "politisk kommentatori" for at kunne høre, at hun lægger afstand til beslutningen. Hun siger ikke, at hun er uenig, men som jeg forstår det, så er man i regeringstoppen dybt frustreret over den her beslutning om Johnson & Johnson og i virkeligheden også uenig i, om det er den rigtige beslutningen. Det kan Mette Frederiksen ikke sige. 

Forstår ikke afvejningen

Da oppositionslederen Jakob Ellemann-Jensen (V) tog ordet og ligeledes blev spurgt, om han har forståelse for sundhedsmyndighedernes beslutning, lød der modsat statsministeren et meget direkte "nej".

Efter et kort øjebliks stilhed tilføjede V-formanden, at han ønskede at gøre det "meget klart" for den fremmødte presse, at han på ingen måde forstår afvejningen.

- Der er 15 millioner mennesker i Amerika, der er blevet vaccineret med den. Cirka lige mange mænd og kvinder. Ud af de 7,5 millioner mænd er der én, der har fået en blodprop, og nul, der har mistet livet.

- Sammenholdt med hvad vi hører om folk, der rammes af corona, og de lidelser, de er under, så har jeg svært ved at se den afvejning, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Vacciner for rullende kameraer

Også den konservative formand, Søren Pape Poulsen, var tirsdag uforstående overfor beslutningen om at tage Johnson & Johnson-vaccinen ud af programmet.

Under dagens spørgetime foreslog han sågar, at Folketingets partiledere burde "smøge ærmerne op" og lade sig vaccinere med Johnson & Johnson-vaccinen for rullende kameraer.

Et tilbud, som statsminister Mette Frederiksen dog ikke var klar til at stille sig i kø til.

- Regeringen har hele tiden lagt til grund, at vi venter, indtil det bliver vores tur i vaccineudrulningen. Det er stadig vores udgangspunkt, lød det efterfølgende fra statsministeren.

Ser man bort for delen om de rullende kameraer, var Jakob Ellemann-Jensen anderledes velvillig:

- Jeg ville ikke have noget problem med at tage vaccinen overhovedet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forventer at have lovgrundlaget for en frivillig model for vaccinerne fra henholdsvis Johnson & Johnson og AstraZeneca på plads 20. maj.