Politik

Heunicke afliver tvivl om tilvalgsmodel: - Det er klart realistisk

Det er fortsat uvist, hvor mange der vil gøre brug af ordningen, og hvornår de første stik kan gives.

Det er "klart realistisk", at danskerne kommer til at kunne tilvælge de fravalgte vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Sådan lyder det på et pressemøde mandag fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Det skal ske så hurtigt som muligt

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)

Den frivillige model er vedtaget politisk og vil betyde, at danskerne efter en rådgivende samtale og henvisning fra egen læge skal kunne vælge en af de i alt to vacciner, som Sundhedsstyrelsen har fravalgt grundet risiko for sjældne blodpropper.

Hvilke vacciner er der nu tilbage?

Pfizer-BioNTech: Kræver to stik. Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 4,6 millioner personer med den amerikansk-tyske vaccine. 

Moderna: Kræver to stik. Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 3 millioner personer med den amerikansk-tyske vaccine. 

Tiden afgør, om det er en succes

Antallet af personer, der vil benytte sig af det, og hvornår de første stik kan gives, tør hverken Heunicke eller Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, dog gætte på.

- Der er et stort ønske fra dele af befolkningen om at gøre brug af det her, og der er også et stort politisk ønske, siger sundhedsministeren.

Forventer du, at der går flere uger, før den første dansker kan få et stik med en af de her to vacciner, eller kan der gå en måned eller to endda?

- Hvis der går så lang tid, som du beskriver her, så vil jeg ikke synes, at ordningen er en succes. Idéen er, at det skal ske så hurtigt som muligt.

Lotteri uden retningslinjer

Den bekendtgørelse, der skal skabe lovgrundlag for tilvalgsvaccinerne, vil ifølge Magnus Heunicke være godkendt 20. maj.

Det er dog ikke ensbetydende med, at uddelingen af stik kan begynde samme dag.

Firmaerne, der skal stå for selve vaccinationerne, samt lægerne, der skal henvise til dem, venter nemlig fortsat på retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Og først når de ligger klar, kan de komme videre, lød det i weekenden fra Lægeforeningens formand:

- Hvis ikke der kommer nogle retningslinjer, bliver det jo et lotteri, siger Camilla Rathcke.

Mulig lokal model

På dagens pressemøde lød det fra sundhedsministeren, at myndighederne allerede er i "tæt dialog" med de virksomheder, der skal stå for vaccinationerne.

En dialog, der vil fortsætte, mens bekendtgørelsen er i høring.

Både for at besvare eventuelle spørgsmål og for at sikre, at der skabes et så "landsdækkende net" som muligt, siger Magnus Heunicke og fortsætter:

- Men det kan også godt være, at man skal starte nogle steder for at få løbet i gang. Også for at de firmaer kan vurdere, hvor stor interessen i befolkningen er. Det har vi fuld forståelse for politisk.

Færdigvaccinerede til august

Uagtet interessen for at tilvælge de to fravalgte coronavacciner blev vaccinationskalenderen mandag udskudt igen.

Denne gang med en til to uger i forhold til 3. maj, hvor den senest blev opdateret.

Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen har nedjusteret prognoserne for Curevac-vaccinen, der endnu ikke er godkendt til brug i Danmark.

Sundhedsstyrelsen forventer nu, at alle borgere vil være færdigvaccineret ved udgangen af august.

Styrelsens direktør, Søren Brostrøm, har den klare forventning, at tilvalget af vacciner vil være mest interessant for de aldersgrupper, der står sidst i køen. Det gælder altså særligt de 30-34-årige.