Politik

Bagland sender brev til Frederiksen - breder uroen sig, står hun med et problem

Ifølge TV 2s politiske analytiker er brevet i sig selv ikke problematisk, men det kan det blive.

Syrien er et "retsløst, upålideligt og barbarisk terrorregime", og derfor skal regeringen hente børn og mødre hjem fra fangelejrene og forlænge opholdstilladelsen for de flygtninge, som i øjeblikket bor i Danmark.

Sådan lyder det i et brev, som Socialdemokratiets partiforening på Ærø har sendt til regeringen. Nærmere bestemt er brevet adresseret til statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

I brevet går partiforeningen direkte imod deres eget partis politik på to områder, der i øjeblikket bliver debatteret heftigt.

Problemet opstår, hvis uroen bliver så stor, at Mette Frederiksen er nødt til at adressere det

Peter Lautrup-Larsen, TV 2s politiske analytiker

- Vi har haft en generalforsamling, og der har vi fået en opfordring fra vores medlemmer om at sende brevet. Der var bred enighed blandt medlemmerne om, at det skulle sendes videre til ledelsen, så det har jeg gjort sammen med min bestyrelse, siger Carsten Hansen, som er formand for Socialdemokratiet på Ærø.

Støtte fra andre partiforeninger

Partiforeningen på Ærø er ikke de eneste fra Socialdemokratiets bagland, der er uenige med ledelsen på Christiansborg.

Efter bestyrelsen offentliggjorde brevet tidligere på ugen, er det ifølge formanden "væltet ind med positive tilkendegivelser", og han har også fået henvendelser fra andre af Socialdemokratiets lokale partiforeninger.

- Det her bliver debatteret i hele befolkningen og blandt forskellige partikredse, og det handler om at sende et signal. Så selvfølgelig kan man sige, det er let for os at sende et brev, men hvis man har en bekymret medlemsskare, reagerer vi selvfølgelig på det. Og så har vi et håb om, at man vil genoverveje debatten, lyder det fra Carsten Hansen.

En af dem, der støtter op om brevet, er Morten Dahlberg, der er formand for Socialdemokratiets partiforening i Gribskov Vest.

- Vi støtter op om, at børnene og deres mødre skal hjem. For det første fordi børnene har tilknytning til Danmark, og for det andet fordi vi normalvis tager folk hjem og retsforfølger dem i Danmark - også selvom de har lavet ballade, siger Morten Dahlberg.

Også flere partiforeninger på Fyn vil nu drøfte, om man skal følge trop og sende et signal til regeringen, skriver Ekstra Bladet. Det drejer sig om partiforeninger i Assens/Vissenbjerg og Aarup.

Brevet er ikke problem i sig selv

Tilbage i midten af marts lavede TV 2 en rundspørge blandt i alt 1038 socialdemokratiske borgmestre, byrådsmedlemmer og partiforeningsformænd.

172 personer svarede, og 40 procent af dem mener, at Syrien-børnene skal til Danmark, også selvom det betyder, at moderen følger med.

Børn og mødre i de to fangelejre i Syrien

  • Udenrigsministeriet har kendskab til, at der i de to nordsyriske fangelejre al-Hol og al-Roj er 19 børn af eller knyttet til danske eller tidligere danske statsborgere. De er der sammen med deres seks mødre, som alle har givet udtryk for, at de ønsker at komme til Danmark.
  • Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni af dem er født i Danmark, og de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge Udenrigsministeriet er den danske indfødsret for de ti børn født i konfliktzonen "ikke fastslået".
  • Ni af børnene opholder sig i den hårdeste af lejrene, al-Hol. 
  • Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.
  • De tre mødre, som er danske statsborgere, er afskåret fra bistand fra Udenrigstjenesten.

Kilder: Berlingske og Udenrigsministeriet.

Ifølge Peter Lautrup-Larsen, TV 2s politiske analytiker, betyder brevet fra partiforeningen på Ærø ikke det store i sig selv.

- Mette Frederiksens problem er ikke så meget, at der er nogen, som ikke er helt enige med hende. Problemet opstår, hvis uroen bliver så stor, at hun er nødt til at adressere det, og der er intet, der tyder på, at hun vil bakke på det her.

Et parti under forvandling

Brevet er et godt eksempel på, at Socialdemokratiet er et parti, som er under forvandling på flygtninge- og indvandrerområdet, fortæller Peter Lautrup-Larsen.

Partiet har taget en drejning væk fra det ståsted, det havde, før Helle Thorning-Schmidt blev statsminister, og partiet ligger meget langt fra dengang, Poul Nyrup Rasmussen var statsminister og i sin åbningstale sagde følgende om Dansk Folkeparti: "Stuerene, det bliver I aldrig!".

- Og det er klart, at der er folk i partiet, som har været med, og som synes, det er for meget og mener, at den her udvikling vil de ikke være en del af, siger Peter Lautrup-Larsen.

Det helt store spørgsmål er, hvordan statsministeren vil tage sig af det, hvis det udvikler sig til en større uenighed hos baglandet.

- I tirsdags gav Mette Frederiksen folketingsgruppen en opsang, fordi hun mener, at Mattias Tesfaye og Rasmus Stoklund (udlændinge- og integrationsordfører, red.) står for meget alene i debatten. Så Mette Frederiksen har ikke tænkt sig at bøje sig, og nu får hun lejlighed til at vise, at hun mener det alvorligt.

Regeringen nægter at tage mødre til Danmark

Især sagen om børnene, som sidder i syriske fangelejre, og som har tilknytning til Danmark, er de seneste måneder blevet debatteret heftigt.

For regeringen vil hente børnene til Danmark, men de vil ikke have mødrene med.

Det kan dog vise sig at blive en udfordring at få børnene hjem uden mødrene - blandt andet fordi flere af mødrene ikke vil sende deres børn afsted alene, men også fordi det kurdiske selvstyre vil have, at kvinderne i lejrene skal retsforfølges i det land, de er rejst fra.

Mandag ankom en dansk delegation til det nordøstlige Syrien, hvor de besøgte de to lejre al-Roj og al-Hol. Formålet var at afdække, hvorvidt børnene kan evakueres uden mødrene.

På trods af, at det kurdiske selvstyre afviser, at det kommer på tale, nægter regeringen fortsat at tage mødrene til Danmark.

- Det er meget kompliceret og fuld af dilemmaer. Vi vil gerne hjælpe børnene, men vi har intet ønske om at hjælpe de voksne fremmedkrigere. Det har vi sat nogle embedsmænd og eksperter til at se på, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Socialdemokratiets Jesper Christensen er "ikke overrasket" over, at der er uenighed om linjen i stort et parti som Socialdemokratiet. Men han slår fast, at regeringens politik på området ikke er til at rokke.

- Det er beslutninger, der har stor betydning for nogle mennesker, så det er ikke mærkeligt, at der er følelser på spil og en diskussion om udlændingepolittikken. Men den står altså fast, siger han til TV 2.