Politik

Bagmandspolitiet går efter fængselsstraf til Messerschmidt

Strafferammen for svindel med EU-midler er op til halvandet års fængsel, mens dokumentfalsk kan give op til to års fængsel.

Bagmandspolitiet går efter at få dømt DF-kronprinsen Morten Messerschmidt til fængselsstraf for svig med EU-midler og dokumentfalsk.

Det fremgår af anklageskriftet, som TV 2 er besiddelse af.

Jeg mener jo ikke, at der er begået noget kriminelt

Morten Messerschmidt (DF), næstformand

Det var i forvejen kendt, at Messerschmidt stod til at blive tiltalt for netop de to forhold, men først nu er folketingspolitikerens immunitet ophævet - og tiltalen dermed officiel.

Strafferammen for svindel med EU-midler er op til halvandet års fængsel, mens dokumentfalsk kan give op til to års fængsel.

Hvad er Meld, og hvad er Feld?

Meld blev grundlagt i 2012, delvist finansieret af EU, og er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk europæisk alliance.

Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti – herunder Dansk Folkeparti.

Feld blev grundlagt i 2012 umiddelbart efter Meld og blev lukket ved udgangen af 2015.

Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske politiske debat.

Fastholder sin uskyld

Siden det kom frem, at DF-næstformanden stod til at blive tiltalt for svig med EU-midler, har hovedpersonen fastholdt sin uskyld.

I et længere interview med TV 2 i april lød det, at Messerschmidt var uenig i, at han har gjort noget ulovligt, og at han "glædede sig til at kæmpe sagen ved retten".

- Jeg mener jo ikke, at der er begået noget kriminelt. Det har jeg holdt fast i hele vejen igennem, lød det fra Morten Messerschmidt.

Personlig assistent tiltalt

Af anklageskriftet fremgår det ikke alene, at Morten Messerschmidt er tiltalt for de to førnævnte forhold.

Også Messerschmidts personlige assistent fra tiden i Europa-Parlamentet, Søren Peter Jensen, er tiltalt for delen om dokumentfalsk.

De tiltales konkret for "ved i forening eller forudgående aftale eller efter fælles forståelse" at have brugt et forfalsket dokument.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Morten Messerschmidt. Til Berlingske fortæller han, at retssagen er sat til at starte ved retten i Lyngby 2. august.