Politik

Aftale mellem Danmark og Rwanda virker urealistisk, mener ekspert

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye oplyser, at der kan gå op til et år, før der kommer mere konkrete informationer om sagen.

Onsdag kom to samarbejdsaftaler på asyl- og migrationsområdet mellem Danmark og Rwanda frem i offentlighedens lys.

Aftalepapiret giver dog ifølge Martin Lemberg-Pedersen, der er lektor ved Centre for Advanced Migration Studies (AMIS) ved Københavns Universitet, anledning til undren.

Han mener, at det kan være svært at afkode "den løst formulerede samarbejdserklæring", der nemt kan give indtryk af en større, fast aftale mellem de to lande.

Men sådan forholder det sig ikke.

- I essensen er der tale om et “forståelsespapir”, der ikke er juridisk bindende, og som parterne kan opsige når de vil. Det er også ganske ukonkret sammenlignet med andre samarbejdsaftaler, jeg har set, siger han til TV 2.

I sidste uge mødtes udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og hans kollega Flemming Møller Mortensen (S), som er minister for udviklingssamarbejde i landet, med Rwandas regering.

Mattias Tesfaye har siden afvist at fremlægge indholdet af mødet, men onsdag morgen udsendte Udenrigsministeriet en pressemeddelelse, hvor offentligheden altså fik syn for sagen.

Detalje glimrer ved sit fravær

Udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) siger onsdag i et interview til TV 2, at regeringens ønske er at finde et land uden for Europa, hvor man kan etablere et modtagecenter.

- Vi har et mål om at etablere et nyt asylsystem, hvor vi kan oprette et modtagecenter i et tredje land, siger han.

Her vil personer, der ankommer til Danmark og søger asyl, skulle sættes på et fly og sendes hen til det pågældende modtagecenter, hvor de vil skulle opholde sig, indtil sagen er vurderet.

I regeringens lovforslag slås det fast, at hvis de får asyl vil det ikke være til Danmark, men til værtslandet for lejren.

I samarbejdsaftalen forord fremgår den danske regerings vision, mens Rwandas holdning hertil ikke er nævnt med et ord i aftalens artikler.

- Selvom aftalen peger i retning af et fremtidigt samarbejde mellem de to lande, glimrer regeringens planer om eksport af asylbehandling til Rwanda jo ved deres fravær, siger lektor Martin Lemberg-Pedersen.

Rwanda har dog tidligere sagt, at de er åbne for et udvidet samarbejde med Danmark, når det gælder om at modtage asylansøgere.

Af aftalen fremgår det også, at Danmark skal støtte Rwanda økonomisk. Pengene skal blandt andet gå til at bekæmpe menneskesmugling og illegal indvandring.

Danmark har i forvejen et samarbejde med Rwanda om asyl og har givet 21 millioner kroner til et projekt, hvor Rwanda tager flygtninge, der sidder fast i Libyen ved Middelhavet.

- Potentielt modtagecenter kommer med et enormt ansvar

Ifølge lektor i immigration ved Københavns Universitet Martin Lemberg-Pedersen hviler der et stort ansvar på Danmark, hvis man lykkes med at etablere et modtagecenter i et land uden for Europa.

- Udover at kræve en kæmpe opskalering af det danske deportations-system, vil Danmark også få et stort ansvar for, at forholdene på det hér hypotetiske modtagecenter overholder alle konventioner, siger han.

Lektoren tilføjer, at lovforslaget herom lider af så mange uafklarede spørgsmål, at det ikke virker realistisk.

.

- Danmark må ikke sende asylansøgerne et sted hen, hvor man ikke kan garantere sådanne grundlæggende rettigheder, som vi holder det danske asylsystem op på, siger han.

Udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) udtaler, at det er tanken, at der skal være danske ansatte, hvis et sådan modtagecenter oprettes i et land uden for Europa.

- Det kræver et stærkt samarbejde mellem Danmark og det land, det forhåbentlig en dag lykkes få indgået en aftale med.

Yderligere afklaring kan tage op til år

Sent onsdag eftermiddag lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man ønsker yderligere informationer om regeringens planer.

- Min ambition er, at om cirka et år vil vi være i stand til at sætte lidt flere ord på, hvem og hvad vi taler om, siger han og uddyber:

- Indtil videre kan jeg sige, at der er en god håndfuld lande, vi er i dialog med, og som vi håber at kunne lande en aftale med. Men indtil da er der et behov for, at jeg holder på hemmelighederne lidt endnu.

Regeringen har fremrykket et lovforslag til torsdag morgen, som netop skal gøre det muligt at oprette et modtagecenter i udlandet.