Stor aftale om yderligere genåbning af Danmark - se her, hvad der genåbner

Skoleeleverne var førsteprioritet, mens fitnesscentrene skabte debat i forhandlingerne.

Samtlige partier i Folketinget bortset fra Nye Borgerlige er natten til tirsdag enige om en yderligere genåbning af Danmark.

- Smittetallene er gode, indlæggelsestallene er lave, og det giver rum til en ansvarlig men betragtelig genåbning, siger sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2.

Aftalen er blandt andet godt nyt for landets skoleelever og voksne, der har savnet at dyrke indendørs idræt. Se hovedpunkterne her.

Følgende åbner 6. maj:

 • Alle elever i grundskolerne kan vende tilbage på fuld tid.
 • Alle elever på erhvervsuddannelser over hele landet kan vende tilbage.
 • Alle afgangselever på ungdoms- og voksenuddannelser over hele landet kan vende tilbage.
 • Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.
 • Spillesteder, teatre, biografer og lignende åbner med krav om coronapas og op til 2000 tilskuere i sektioner af 500.
 • Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål åbner med krav om coronapas og op til 1000 deltagere i sektioner af 500 personer.
 • Den omstridte 30-minuttersregel om booking på barer og restauranter udfases som planlagt.
 • Kravet om, at private fester skal slutte senest klokken 23, sløjfes. Der må samtidig serveres alkohol til private fester fra klokken 22 til 05.
 • Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs.

Følgende åbner 21. maj:

 • Alle elever på ungdomsuddannelserne kan vende tilbage på fuld tid.
 • Elever på videregående uddannelser kan komme tilbage på halv tid.
 • Der udarbejdes en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser begyndende fra 21. maj 2021.

Uenighed om coronapas

Aftalen blev præsenteret i Justitsministeriet kort før klokken 03 efter mere end ni timers forhandlinger.

Trods trætte øjne var der brede smil hos samtlige partiledere, der udtrykte tilfredshed med aftalen. Ikke mindst på skoleelevernes vegne.

- Alt for længe har børn fra 5. til 8. klasse måtte vente på at komme tilbage på fuld tid, sagde SF's Pia Olsen Dyhr, mens de radikales Sofie Carsten Nielsen understregede, at børnene var "absolut førsteprioritet" i forhandlingerne.

Der blev dog også plads til en genåbning af idræt for voksne og fitnesscentre. Men hvordan, det skal foregå, skabte debat.

- Det har vi ikke været helt enige om, kan jeg sige. Nu åbner fitnesscentrene desværre med et krav om coronapas, som giver noget bøvl, men til gengæld med mulighed for at komme ind og straffe noget jern, lød det fra Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Sammen med flere af de andre blå partier gik han ind til forhandlingerne med et mål om at få fjernet nogle af coronareglerne. For eksempel 30-minuttersreglen om booking på barer og restauranterne, der i forvejen stod til at blive udfaset, og en række begrænsninger ved private arrangementer, der nu droppes.

Stort forsamlingsforbud forlænges

Genåbningsaftalen er mere vidtrækkende, end der på forhånd var lagt op til. Men der er rum til genåbningen, uden at smitten kommer ud af kontrol, forsikrer justitsminister Nick Hækkerup.

- Vi har hele tiden stået på de anbefalinger, vi har fået, og sundhedsmyndighederne har været med helt til den bitre ende, siger han og gør opmærksom på de "gode" tal for smitte og indlæggelser i Danmark.

Der er dog stadig lidt vej, før hverdagen vender helt tilbage, fortæller han.

- Vi er faktisk meget langt i åbningen, men der vil stadig være nogle ting tilbage, blandt andet større forsamlinger, som vi har til gode at åbne. Men vi er godt på vej.

Aftalepartierne er enige om, at det store forsamlingsforbud på 500 personer forlænges til og med 31. august 2021 - dog med undtagelser i forbindelse med genåbningen af større forsamlinger og arrangementer.