Politik

Johnson & Johnson-vaccinen skrottes

Vaccineplan udskydes op til fire uger og vil få konsekvenser for særligt 25-39-årige. Der er til gengæld politisk flertal for frivillig model.

Sundhedsstyrelsen dropper nu vaccinen fra Johnson & Johnson, som vil blive taget ud af vaccinationsprogrammet mod covid-19.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Da der er god kontrol med covid-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge covid-19 vaccinen fra Johnson & Johnson, lyder det fra styrelsen.

Det vil naturligvis få konsekvenser for dem, som nu får deres vaccination udskudt

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen

Johnson & Johnson-vaccinen bliver fjernet fra programmet, fordi vaccinen ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur kan være årsag til alvorlige tilfælde af blodpropper.

- Det, vi lige nu mister i forebyggelse af alvorlig sygdom i den helt konkrete situation i Danmark, kan ikke opveje risikoen for mulige bivirkninger i form af alvorlige blodpropper hos de vaccinerede, udtaler Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Skulle have været "potentiel game changer"

Vaccinen fra Johnson & Johnson skulle have været helt central i den danske vaccineplan, og statsminister Mette Frederiksen (S) har omtalt den som en "potentiel gamechanger".

Det skyldes, at man kun skal have ét stik med vaccinen, hvorimod de andre vacciner fra Pfizer, AstraZeneca og Moderna kræver to stik. Danmark havde da også lagt billet ind på 8,2 millioner doser, viser tal fra Sundhedsministeriet.

Beslutningen om at droppe vaccinen forskyder vaccinationsplanen, så alle danskere over 16 år vil være færdigvaccineret senere end hidtil forventet, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det vil få størst konsekvenser for de 25-39-årige, der kan opleve op til fire ugers forsinkelse, mens det vil betyde omkring en uges forsinkelse for de resterende målgrupper, der endnu ikke er vaccineret.

- Det vil naturligvis få konsekvenser for dem, som nu får deres vaccination udskudt. De vil for eksempel skulle vente længere på det coronapas, som mange længes efter at få. Men det er en gruppe af yngre borgere, som har en lav risiko for at blive alvorlig syg med covid-19. Alder er den væsentligste risikofaktor for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19, lyder det fra Helene Probst i pressemeddelelsen.

Politisk flertal for frivillig ordning

Det er kun lidt over to uger siden, at Sundhedsstyrelsen droppede vaccinen fra AstraZeneca, fordi man konstaterede en sammenhæng mellem vaccinen og alvorlige bivirkninger som sjældne blodpropper.

Der er politisk flertal for at lave en frivillig ordning, hvor de danskere, der ønsker det, kan få stik med vaccinerne fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson. Det oplyser sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, og Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, efter et møde i Sundhedsministeriet mandag.

Det er endnu uvist, hvordan modellen konkret vil blive skruet sammen.