Politik

Hjorts angreb på Løkke er voldsomt, siger politisk analytiker

Løkke smed en bombe, og nu giver Venstre ham og alle mulige andre skylden for partiets krise, påpeger analytiker. Og Hjorts nye angreb gavner ikke.

Det er ikke synderligt overraskende, at den tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen bliver beskyldt for at stå bag krisen i Venstre og blå blok.

Men det er overraskende, at det er den erfarne Venstre-politiker Claus Hjort Frederiksen (V), der nu går til angreb mod ham. Det vurderer TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren.

- Flere Venstre-folk har før luftet, at Løkke er skyld i krisen i blå blok. Den analyse deler man bredt i Venstre. Men det er overraskende, at Hjort nu også føler behov for at gå ud at angribe så voldsomt. Han har jo om nogen været manden, der har støttet Løkke i tykt og tyndt, og været den største forsvarer af ham gennem alle Løkkes møgsager, siger Jesper Vestergren.

Bomben i valgkampen

I et stort interview i Berlingske beskylder Hjort den tidligere formand for at have "brudt alle broer" til de borgerlige partier, da han i 2019 smed en bombe under valgkampen. Her foreslog Løkke, at Venstre skulle danne regering hen over midten med ham selv som statsminister.

Kort efter gik den daværende næstformand Kristian Jensen ud og erklærede sig uenig i en SV-regering, hvorefter Hjort bankede ham på plads og meldte ud, at han burde trække sig som næstformand. Det hele kulminerede i august 2019 i Brejning, da både Løkke og Jensen trak sig som henholdsvis formand og næstformand.

Siden har Løkke forladt Venstre og er nu ved at stifte et nyt parti. Også folketingspolitikerne Inger Støjberg, Britt Bager og Marcus Knuth har meldt sig ud af Venstre.

Tumulten har sat dybe spor i partiet, der er sendt ud i en historisk krise og ifølge meningsmålingerne mister vælgere i hobetal. Flere meningsmålinger har på det seneste vist, at Venstre står til godt en halvering i mandatantallet, og at Det Konservative Folkeparti står som blå bloks største parti.

- Krisen er alle mulige andres skyld

Det er sigende for Venstres nuværende situation, at Hjort nu går ud i et voldsomt angreb på partiets tidligere formand, påpeger politisk analytiker Jesper Vestergren.

- Det viser noget om, hvor stor krisen og rådvildheden er. Gennem lang tid har de peget på, at Venstres problemer er alle mulige andres skyld. De glemmer at pege indad og kigge på, hvad der konkret skal ændres i partiet for at få ro, siger han.

Men uagtet at Ellemann har overtaget en rodebutik, er han jo bare ikke kommet i mål med at få sat varerne tilbage på hylderne

Jesper Vestergren, politisk analytiker

Jesper Vestergren hæfter sig ved, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, foreløbig går fri af kritikken.

- Når det går dårligt for et parti, vil man typisk sætte spørgsmålstegn ved, om man har den rigtige formand og den rigtige politiske linje, men her går han fri, fordi de giver skylden på andre i stedet, siger han.

- Ellemann siger jo selv, at han er det store dyr på Savannen. Hvis man vil være det, er man jo også nødt til at vise, at man er det, ved at være lidt mere overbærende, se indad og selv erkende, hvis man har begået fejl.

Ellemanns synkende skude

Spørgsmålet er, om Ellemann har overtaget en rodebutik eller selv bærer en del af ansvaret for Venstres krise.

- Det er jo nemmere for dem at pege på, at han har overtaget en synkende skude, end at det er hans politiske projekt, der er i havsnød. Sandheden er nok en kombination - selvfølgelig har det efterladt Venstre i granatchok, at Løkke pludselig gik til valg på at ville danne regering hen over midten. Det lider blå blok af, og samarbejdet er rigtig dårligt, siger Jesper Vestergren.

- Men uagtet at Ellemann har overtaget en rodebutik, er han jo bare ikke kommet i mål med at få sat varerne tilbage på hylderne, selvom han har forsøgt ihærdigt, siden han overtog formandsposten, siger han.

Hjorts angreb mod Løkke løfter heller ikke ligefrem Venstre ud af krisen og i en lysere retning, påpeger Jesper Vestergren. Tværtimod fastholder det Venstre i et skær af krise og splittelse. Selvom Løkke nu står uden for partiet, sætter det fokus på personangreb og krise frem for at pege fremad.

- Det er svært at se, at Hjorts angreb på Løkke gavner Venstre. Han gør det af kærlighed og loyalitet over for partiet, men hvis der er noget, vælgerne siger nej til, er det intern uro og splittelse, siger Jesper Vestergren.