Coronavirus

Flertal enige om frivillig ordning for droppede vacciner

Det er afgørende, at ingen danskere føler sig presset til at tage imod en af de droppede vacciner, siger DF-politikeren Liselott Blixt.

Danskerne kommer frit til at kunne vælge, om de vil have en af de to vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, der er taget ud af det officielle vaccinationsprogram.

Det oplyser sundhedsordførerne Per Larsen (K) og Liselott Blixt (DF) til TV 2 efter et møde i Sundhedsministeriet mandag, hvor der blev diskuteret vacciner.

- Vi er enige om at lave en tilvalgsmodel, hvor man kan tilvælge en af de to vacciner, hvis man vil, siger Liselott Blix.

Af en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet fremgår det, at det politiske flertal bag beslutningen består af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Hvordan ordningen konkret vil blive udformet, er endnu uvist. Det skal dog være gratis, og forventningen er, at ordningen vil starte i maj.

Sundhedsstyrelsens vurdering

Meldingen kommer, efter at Sundhedsstyrelsen mandag har vurderet, at det er muligt at lave en model, hvor de danskere, der ønsker det, kan få to stik med AstraZenecas vaccine, der ellers blev droppet i midten af april.

Styrelsen understreger dog, at man ikke anbefaler at bruge vaccinen.

Mandag er også Johnson & Johnson vaccinen blevet taget ud af vaccinationsprogrammet, og planen er nu, at begge vacciner skal være frivillige.

Ifølge Sundhedsministeriet etableres ordningen for at imødekomme de borgere, som aktivt ønsker en hurtigere immunisering og et vaccinepas, der giver adgang til en lang række aktiviteter i samfundet.

Ingen skal føle sig presset

Ifølge Liselott Blixt er det afgørende, at ingen danskere skal føle sig presset til at modtage vaccinen fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

- Det er en frivillig model, og hvis man hellere vil vente på en af det andre vacciner, skal man naturligvis gøre det, siger hun til TV 2.

Selv vil DF-politikeren ikke vaccineres med hverken AstraZeneca eller Johnson & Johnson, men vil derimod vente på en mRNA-vaccine (Moderna eller Pfizer, red.).

Per Larsen vil gerne lægge overarm til en af de to skrottede vacciner, og han glæder sig over, at der er flertal for en frivillig ordning.

- Det er væsentligt, at befolkningen selv kan beslutte, om de vil rykke frem i køen, og derfor er tilvalgsordningen rigtig god, siger han.

Med beslutningen om at droppe Johnson & Johnson, bliver vaccinationskalenderen for visse grupper rykket fire uger, således at danskerne vil være færdigvaccinerede midt august.

Ikke en "attraktiv lægelig opgave"

Inden man bliver vaccineret med AstraZeneca eller Johnson & Johnson, skal der foretages en individuel lægelig konsultation og ordination, fremgår det af pressemeddelelsen.

Sundhedsstyrelsen har været i kontakt med fire mulige aktører, der ville kunne påtage sig opgaven med at få vaccineret de danskere, der er interesserede i at blive vaccineret med AstraZeneca-vaccinen.

Af dem har en enkelt, Practio, vist interesse for at indgå i samarbejdet, hvis det bliver vedtaget politisk.

De andre aktører, som Sundhedsstyrelsen har været i dialog med, er Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) samt Danske Lægers Vaccinationsservice (DLVS).

PLO og DSAM ser det ikke som en "attraktiv lægelig opgave" at vaccinere med AstraZeneca-vaccinen, fordi folk primært ville få den for at få mere frihed fremfor af sundhedsfaglige årsager.