Politik

Mette Frederiksen styrede uden om to "sprængfarlige" temaer i 1. maj-tale

Da statsministeren havde optaget sin tale på forhånd, styrede hun samtidig uden om pressen. Det passer hende ganske fint, mener politisk redaktør.

Der var ikke en eneste rød fane at spotte, da statsminister Mette Frederiksen (S) tonede frem på skærmen for at markere arbejdernes internationale kampdag.

Talen var optaget på forhånd, faktisk allerede torsdag, på plænen foran et nordjysk kolonihavehus. Uden tilskuere, kampråb og bannere.

Men det var ikke kun omstændighederne, der var ulig kampdagen, som vi kender den. Det var indholdet også.

Vi er på vej ind i et nyt politisk terræn

Noa Redington, politisk kommentator

Mette Frederiksen både startede og sluttede sin tale med at sætte ord på coronasituationen og danskernes håndtering.

Det mest interessante var dog ikke, hvad hun brugte taletiden på. Det var tværtimod det, hun ikke nævnte med et ord.

Rørte ikke den "varme kartoffel"

Selvom både dagpengesystemet og sygeplejerskers løn fyldte i både Mai Villadsens (Ø) og Pia Olsen Dyhrs (SF) taler, havde ingen af delene fået plads i statsministerens.

Jeg tror, det passer hende ganske fint, at hun ikke får spørgsmål til de ting

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2

De to temaer løb ellers ifølge politisk kommentator Noa Redington med størstedelen af opmærksomhed i løbet af 1. maj-markeringen.

- Det markerer, at vi er på vej ind i et nyt politisk terræn. Dagpenge har fyldt meget. Det er en politisk varm kartoffel, som man siger. Og så er der det ulmende spørgsmål omkring sygeplejerskerne og den konflikt, der tegner sig i horisonten, siger politisk kommentator Noa Redington.

Han mener dog ikke, at Mette Frederiksen kan styre uden om de to temaer meget længe. Faktisk ligger der ifølge den politiske kommentator en kamp og venter lige på den anden side.

Hvorfor varsler sygeplejerskerne konflikt?

Dansk Sygeplejeråds Hovedbestyrelse har afsendt konfliktvarsel til arbejdsgiverne, efter at et snævert flertal stemte nej til den overenskomstsaftale, der blev indgået tidligere på året.

Konsekvensen af konfliktvarslet kan i sidste ende blive en strejke, der kan begynde mellem 20. og 21. maj, hvis ikke man har fundet en løsning inden da.

Undgik spørgsmål fra journalister

Ved en normal 1. maj-markering ville Mette Frederiksen blive mødt af journalister, som ganske givet ville have spurgt til fravalget, så snart hun forlod talerstolen.

Men fordi talen var optaget på forhånd, og statsministeren ikke deltog i noget fysisk arrangement, var det ikke tilfældet.

- I og med at Mette Frederiksen ikke stiller op til et interview, kan hun – mere end normalt – fuldstændigt diktere, hvad hun skal forholde sig til. Det gjorde hun så i den her tale, hvor hun holdt sig på et meget overordnet plan, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Han kalder de to temaer, som statsministeren styrede udenom, for "sprængfarlige" og tilføjer:

- Jeg tror, det passer hende ganske fint, at hun ikke får spørgsmål til de ting.