Politik

Konservative vil fordoble antallet af fertilitetsbehandlinger i det offentlige

Med de nuværende tre behandlinger er der en succesrate på 64 procent, som med partiets forslag vil stige til 83 procent.

Antallet af inseminationsforsøg i det offentlige bør hæves fra tre til seks, og andre typer, for eksempel reagensglasbehandling, bør underlægges behandlingsgarantien.

Det er et kæmpe samfundsproblem

Mette Abildgaard (K), politisk ordfører

Det vil sige, at man tilbydes behandling på et privathospital, hvis ikke man kan komme til ved det offentlige inden for 30 dage.

Sådan foreslår Det Konservative Folkeparti i et nyt fertilitetsudspil.

- Man skal hjælpe folk, som lider af en sygdom, der gør dem barnløse. Det er der desværre rigtig mange ganske almindelige par, som gør. Det er et kæmpe samfundsproblem og en stopklods for familielivet, siger partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard, til TV 2.

Udstiller ulighed blandt danskerne

Den konservative ordfører har sammen med sin mand selv været igennem fertilitetsbehandling på en privatklinik, da ventetiden i det offentlige var for lang. Et forløb som hun i 2018 udgav en længere blog om.

Alene opstarten kostede parret 50.000 kroner, fortæller hun, og det udstiller, hvor stor uligheden på området er:

- Jeg tror ikke, man ser meget større ulighed end på lige præcis dét her punkt, siger Mette Abildgaard:

- Min mand og jeg havde økonomien til det, men der vil være rigtig mange mennesker, som ikke bare lige kan finde 50.000 kroner til at starte forløbet op, siger den politiske ordfører.

Kærkomment serviceeftersyn

De seneste tal fra Dansk Fertilitetsselskab viser, at hvert tiende barn i Danmark kom til verden efter fertilitetsbehandling i 2019. Det er det højeste antal nogensinde.

Antallet af fertilitetsbehandlinger stiger da også år for år, og med de nuværende tre behandlinger er der en succesrate på 64 procent.

Fordobler man antallet af forsøg, som de konservative lægger op til, vil det ifølge en undersøgelse lavet af Region Hovedstaden øge succesraten til 83 procent. Ifølge partiet vil det koste i omegnen af 37 millioner kroner.

Det er ifølge Mette Abildgaard en nødvendig investering. For da de første politiske beslutninger i sin tid blev truffet for fertilitetsområdet, var det med meget stor forsigtighed, siger hun:

- De ting er ikke blevet justeret hen ad vejen, og i dag er der ganske meget, der trænger til et serviceeftersyn.

Lange ventetider knuser drømme

Ventetiderne i det offentlige er varierende og har også tidligere været til debat.

For eksempel kan man på Hvidovre Hospital forvente at blive indkaldt til første indledende besøg efter 6-8 måneder, mens der på Rigshospitalet er 7-11 måneders ventetid.

- Vi vil gerne undgå, at flere par skal få knust deres drøm, fordi den strander i offentlige ventetider, siger Mette Abildgaard.

Hvad det konkret vil koste at lægge al fertilitetsbehandlingen ind under behandlingsgarantien, ved partiet ikke. De har ifølge den politiske ordfører bedt Sundhedsministeriet hjælpe med en udregning, som de endnu ikke har fået.

Spørgsmålet om fertilitet forventes at blive en del af forhandlingerne om den sundhedsreform, som regeringen har varslet, når først coronapandemien er bag os.

Så sent som 4. april foreslog også Dansk Industri, at behandling mod barnløshed lægges under behandlingsgarantien. Dengang var både SF og Socialdemokratiet imod.