Politik

Wammen: Det ser 'rigtig positivt' ud for dansk økonomi

Der er stadig store udfordringer i visse sektorer af dansk økonomi, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Danmarks økonomi forventes at vokse med 2,1 procent i 2021 og 3,8 procent i 2022.

Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker på baggrund af det netop offentliggjorte konvergensprogram, som er en årlig indrapportering til EU, som alle medlemslandene skal foretage.

Højeste i 15 år

Vækstudsigterne til 2022 vil ifølge Finansministeriet være den højeste BNP-vækst i 15 år, og samtidig blev underskuddet på de offentlige finansier i 2020 mindre end forventet.

- Det er det bedste, vi har set i 15 år, og det er jo rigtig positivt. Det giver optimisme, og vi kan se, at danskerne svinger dankortet, og at en række virksomheder kan melde om fremgang, siger finansminister Nicolai Wammen (S) til TV 2.

Dog er der stadig betydelige udfordringer i dele af det danske erhvervsliv, siger ministeren:

- Der er stadig en række virksomheder, blandt andet inden for oplevelsesøkonomien, der hænger i med det yderste af neglene.

Minister: Genåbning er nøglen

Finansministeriet vurderer, at hjælpepakker og tiltag til at styrke økonomien under coronakrisen holder hånden under omtrent 85.000 job i 2021 og 40.000 job i 2022.

Men ifølge finansministeren er det vigtigste for de pressede sektorer, at der kommer en ”gradvis og klog” genåbning.

- Derudover har vi også med feriepengene sørget for, at der er ganske mange penge ude i de danske husholdninger, og dertil vil vi lave en sommerpakke, som vi vil komme med vores forslag til inden længe, tilføjer Nicolai Wammen.

Sidste år vedtog et stort politisk flertal en såkaldt sommerpakke, der bød på billigere offentlig transport, rabat på kulturoplevelser og gratis aktiviteter til ældre.

Coronakrisen og håndteringen af den har kostet fem milliarder kroner af det finanspolitiske råderum.

Korrigeret for de midlertidige udgifter til coronakrisen forventes råderummet dog fortsat at være på 19,5 milliarder kroner i 2025.

Råderummet er et udtryk for det offentliges overskud. Altså et udtryk for, hvor mange milliarder kroner politikerne kan anvende til for eksempel højere offentlige udgifter eller lavere skat.