Politik

Jeppe Kofod: Måske bedst at hente børn fra syriske lejre uden mor

Fireårig pige med lidelse skal efterlade sin mor i syrisk fangelejr, hvis barnet skal behandles i Danmark.

Det kan være til et barns bedste, hvis det bliver hentet uden sin mor til Danmark i stedet for at blive i en syrisk fangelejr.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et samråd om de formentlig 19 børn med dansk tilknytning, der sidder fanget, fordi deres forældre meldte sig under fanerne til den militante bevægelse Islamisk Stat.

- Det kan ikke udelukkes, at det i visse tilfælde kan være til barnets bedste at komme til Danmark alene for at få den optimale pleje og behandling fremfor at blive i en lejr i Syrien med sin mor, siger Kofod.

Udenrigsministeren understreger, at han ikke vil kommentere konkrete sager. Det har været fremme i medierne, at danske myndigheder tilbyder at hente en fireårig pige med posttraumatisk stressforstyrrelse til Danmark.

Hun skal dog efterlade sin etnisk danske mor og femårige adoptiv-storebror, som moren har taget til sig, fordi storebroren var forældreløs.

Det støtter et flertal i Folketinget.

Det er Udenrigsministeriet, der laver en samlet vurdering af sådan en sag med input fra relevante parter såsom Socialministeriet og andre ifølge ministeren.

- Det er selvfølgelig en forudsætning for en medicinsk evakuering, at moren er enig i, at det vil være det bedste for barnet, siger Jeppe Kofod.