Politik

Ellemann bekymret efter genåbningsmøde: - Regeringen bliver ved med at finde nye årsager til nedlukning

Kristian Thulesen Dahl er også utilfreds og kalder det "tyndt", at der ikke lander en genåbningsaftale torsdag. Støttepartierne er uenige i kritikken.

Torsdagens drøftelser mellem regeringen og Folketingets partier om genåbning førte ikke til nogen aftale.

Og det bekymrer Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Regeringen bliver ved med at finde på nye årsager til, at det ikke kan lade sig gøre at åbne mere. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Særligt ikke over for vores børn og unge, siger Venstres formand til TV 2.

Forud for mødet havde et flertal uden om regeringen krævet børn og unge tilbage i skole i næste genåbningsfase, der efter planen begynder 6. maj.

Melding om Johnson-vaccine udskudt

Men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meddelte lige inden mødet, at der ikke vil blive truffet nogle endelige beslutninger torsdag, fordi der ikke er en afklaring på, hvad der skal ske med vaccinen fra Johnson & Johnson.

Meldingen fra Sundhedsstyrelsen havde ellers ind til da været, at der ville komme nyt om den pauserede vaccine i denne uge. Men det er nu rykket til, at det først kommer i næste uge.

Ifølge Magnus Heunicke hænger vaccine og genåbning tæt sammen, og derfor genoptages de politiske drøftelser om genåbning også først mandag og tirsdag i næste uge.

- Den (beslutningen om brug af Johnson & Johnson-vaccinen, red.) har konsekvenser for vaccinekalenderen, som igen har konsekvens for genåbningshastigheden, siger Magnus Heunicke.

- Vi kan ikke sidde og stirre ind i væggen

Hos Venstre mener Jakob Ellemann-Jensen dog godt, at partierne allerede torsdag kunne have besluttet, at eleverne skal tilbage i skole på fuldtid fra i næste uge.

- Vaccinen fra Johnson & Johnson er vigtig, men ikke det eneste vigtige. Vi skal huske på, at de ældste og mest sårbare i vores samfund er vaccineret. Og så nytter det ikke noget, at resten af samfundet sidder og stirrer ind i væggen og venter på, at alle er vaccineret, siger han.

Overrasket DF-formand

Vaccinen fra Johnson & Johnson kræver kun ét stik og er den vaccine, som Danmark har bestilt flest af. Men de danske sundhedsmyndigheder har ikke taget den i brug endnu og er for øjeblikket ved at undersøge den efter mistanke om sjældne, men alvorlige bivirkninger i form af en særlig type blodpropper og et lavt antal blodplader.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fortæller, at partilederne på mødet har fået en gennemgang af, hvad det betyder for vaccinationskalendren, hvis vaccinen fra Johnson & Johnson ender med ikke at blive taget i brug. Og han er overrasket.

Ifølge DF-formanden vil et farvel til vaccinen stort set ikke forsinke tidspunktet for, hvornår alle over 50 år er tilbudt vaccine. Og for den sidste gruppe, dem mellem 30 og 34 år, vil den nuværende plan, hvor de får tilbudt vaccine først i august, kun blive forsinket et par uger, lyder det.

Sådan ser den nuværende vaccinationskalender ud:

Vaccinekalender

Det flugter godt med en melding fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm til Berlingske for et par uger siden. Her sagde han, at et farvel til Johnson & Johnson ikke vil være ”en kæmpe stor katastrofe”, fordi det kan give en forsinkelse på tre uger.

- Jeg er meget positivt overrasket over, hvor lidt det påvirker vaccinationskalenderen, om Johnson & Johnsonson-vaccinen er inde eller ude, siger Kristian Thulesen Dahl efter mødet torsdag.

- Det er tyndt

Og netop fordi et farvel til Johnson & Johnson-vaccinen ifølge de foreløbige meldinger ikke giver en større forsinkelse, forstår Kristian Thulesen Dahl ikke, hvorfor politikerne skal vente på en afklaring, før de kan gå videre med genåbningen.

Han siger, at partierne allerede nu som minimum bør kunne lave en aftale på baggrund af de anbefalinger, en ekspertgruppe fredag afleverede om afholdelse af større forsamlinger som festivaler og spejderlejre.

- Arrangørerne har brug for at få en afklaring hurtigt. Og jeg synes, det er tyndt, at vi nu skal vente til næste uge. Vi kunne godt have handlet hurtigere her, lyder det fra DF-formanden.

Forståelse hos støttepartierne

Hos flere af regeringens støttepartier er der imidlertid ingen utilfredshed med, at der ikke kommer en aftale om yderligere genåbning torsdag.

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, siger, at det hele tiden har været planen, at der først skal træffes beslutninger i næste uge. For Radikale Venstre er det vigtigt, at partierne her når frem til, at børn og unge hurtigt kommer tilbage i skole, og hun hæfter sig ved, at smitte og indlæggelsestallene er stabile og forholdsvis lave.

Men for genåbningen på den lidt længere bane forstår hun godt regeringens synspunkt om, at det er vigtigt at få en afklaring om Johnson & Johnson-vaccinens skæbne.

- Når vacciner bliver forsinket, er man nødt til at være noget mere varsom, for så kan flere bliver syge, og flere kan blive smittet, siger hun.

Folketingets partier er både indkaldt til forhandlinger med regeringen mandag og tirsdag i næste uge.