Politik

Brostrøm varslede nyt om Johnson-vaccine i denne uge - men det udskyder Heunicke nu

Søren Brostrøm har tidligere sagt, at vaccinationskalenderen kan blive udskudt tre uger, hvis vaccinen ikke tages i brug i Danmark.

Sundhedsstyrelsen har indtil nu forventet at melde nyt ud om brugen af Johnson & Johnson-vaccinen i Danmark i denne uge, men vi kommer formentlig til at vente noget længere.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag på vej ind til genåningsforhandlinger med Folketingets partier.

- Forhåbentlig vil vi først i næste uge have den melding fra vores sundhedsmyndigheder. Det betyder så også, at man kan lægge en vaccinekalender, som vi så kan bruge til at se, præcist hvor hurtigt og hvordan vi kan få genåbnet de næste dele af samfundet, siger Magnus Heunicke.

Forud for mødet har TV 2 spurgt Sundhedsstyrelsen om et interview med direktør Søren Brostrøm for at blive klogere på, hvad der kommer til at ske med vaccinen, der foreløbigt er sat på pause.

Det har ikke været muligt at få et interview, men Sundhedsstyrelsens presseafdeling oplyste torsdag formiddag, at "forventningen" er, at der kommer en udmelding i denne uge. Det er så det, Magnus Heunicke et par timer senere sår tvivl om.

Efter Magnus Heunickes melding har Sundhedsstyrelsen kontaktet TV 2. Herfra lyder det nu, at forventningen er, at der kommer en melding i næste uge og altså ikke længere i denne uge.

Får indflydelse på genåbningen

Vaccinen fra Johnson & Johnson er vigtig for det danske vaccinationsprogram.

Det er den af vaccinerne, vi har bestilt flest af, og ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke får brugen af Johnson & Johnson-vaccinen i Danmark indflydelse på, hvor hurtigt vi får vores normale liv uden restriktioner tilbage.

- Den har konsekvenser for vaccinekalenderen, som igen har konsekvens for genåbningshastigheden, siger Magnus Heunicke.

Ifølge den seneste vaccinationskalender har alle danskere fået tilbudt vaccination i begyndelsen af august. Men Søren Brostrøm sagde for et par uger siden til Berlingske, at vaccinationsplanen kan blive tre uger forsinket, hvis ikke Johnson & Johnson-vaccinen tages i brug i Danmark.

- Det er ikke en kæmpe stor katastrofe, hvis vi ikke har den, sagde Søren Brostrøm til Berlingske.

Sådan ser den nuværende vaccinationskalender ud:

Mulige bivirkninger

Usikkerheden om brugen af vaccinen fra Johnson & Johnson, der kun kræver ét stik, er opstået, fordi de amerikanske sundhedsmyndigheder tidligere på foråret satte den på pause efter mistanke om sjældne, men alvorlige bivirkninger i form af en særlig type blodpropper og et lavt antal blodplader.

Men efter at have evalueret vaccinen besluttede de amerikanske sundhedsmyndigheder i sidste uge, at brugen af den skal genoptages, selvom vurderingen er, at der en "meget lille risiko" ved at få den.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA vurderer i en foreløbig anbefaling til vaccinen, at fordelene ved den opvejer ulemperne. Men EMA siger også, at det er sandsynligt, at vaccinen kan være årsag til sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper.

EMA har lagt op til, at det er de enkelte lande, der må vurdere, om de vil bruge vaccinen eller ej, og det er det, de danske sundhedsmyndigheder for øjeblikket er ved at se på. Og med Magnus Heunickes melding tyder det altså på, at det tager længere tid end forventet.

Efter mødet med partilederne torsdag eftermiddag siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til TV 2, at sundhedsmyndighederne på mødet er kommet med en forklaring på forsinkelsen. Hun fortæller, at det skyldes, at de danske myndigheder endnu ikke har fået fyldestgørende data om mulige bivirkninger fra blandt andet USA.

Flertal vil have skoler genåbnet

På grund af den fortsatte usikkerhed om vaccinen fra Johnson & Johnson forventer Magnus Heunicke ikke, at der på mødet torsdag bliver enighed om næste fase af genåbningsplanen, der efter planen begynder 6. maj.

Et flertal uden om regeringen har ellers forud for mødet krævet, at alle skolebørn skal tilbage på skolebænken fuldtid fra næste uge. Men det vil Magnus Heunicke ikke svare på, om regeringen vil imødekomme.

- Nu vil vi drøfte med partierne, hvor vi står i epidemien, og vi står et godt sted. Men der er også nogle usikkerheder, vi godt vil have elimineret, før vi kan vurdere de næste skridt, siger sundhedsministeren på vej ind til mødet.

Han forventer derfor først, at partierne kan blive enige om yderligere genåbning i næste uge.

Ellemann: De finder på dårlige undskyldninger

Hos Venstre forstår partiformand Jakob Ellemann-Jensen ikke meldingen fra Magnus Heunicke om, at de ikke kan tage næste skridt i genåbningen, før der er en afklaring om Johnson & Johnson-vaccinen.

Han mener, det er nyt, at regeringen kobler genåbning og vacciner så tæt.

- Statsministeren sagde tidligere på året, at der skulle fuld epidemikontrol til, så kunne man komme tilbage i skole. Det har vi nu, så lad os få børnene tilbage, siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

- Man flytter hele tiden målstregen og finder hele tiden på en eller anden ny, dårlig undskyldning til at holde børn og unge i et jerngreb. Det fortjener de ikke.