Lippert

Rohde afblæser abortkampen i Kristendemokraterne

Kristendemokraterne er kommet i Folketinget med deres nye medlem Jens Rohde. Det betyder blandt andet et farvel med partiets abortmodstand.

Hvordan kunne det gå til, at manden, der har været en af de mest fremtrædende politikere for to af landets liberale partier, er endt i Kristendemokraterne? Et parti, der udsprang af abortmodstand - og hvor en del af medlemmerne tilhører den mest konservative del af folkekirken.

Det svarer Jens Rohde, folketingsmedlem og nyt medlem af Kristendemokraterne på, i programmet 'Lippert'.

- Kristendemokraterne er ikke et kristeligt religiøst parti. Det er et politisk parti, der er rundet af nogle borgerlige normer og selvfølgelig af den kristne kulturarv, hvor man også går ind for særstillingen af folkekirken, og at vi har religionsfrihed i Danmark, siger Jens Rohde, medlem af Folketinget for Kristendemokraterne.

Blev skabt i protest mod den fri abort

Kristendemokraterne blev skabt som et kristent protestparti i 1970 som en konsekvens af diskussionen om netop retten til fri abort. I partiets principprogram fra 2008 står der, at "loven om fri abort er principielt uacceptabel". Men nu har ordene fået en ny lyd.

I partiets manifest, som de har fremlagt synkront med Jens Rohdes indtræden i partiet, lyder det nu, at de vil kæmpe for at få nedbragt antallet af aborter.

- Er det endegyldigt forbi med det parti, der ikke vil have fri abort i Danmark?

- Jeg håber ikke, at det er endegyldigt forbi med partiet. Men det er ikke mig, der har været inde og ændre i partiets profil. Det er noget, der er sket over tid. Spørgsmålet er jo, hvordan man kan hjælpe folk bedst muligt, således at man ikke kommer i en situation, hvor man skal have fjernet noget uønsket svangerskab, siger Jens Rohde.

Vil bringe antallet af aborter ned

De seneste tal viser, at der i Danmark årligt foretages cirka 15.000 aborter. Flest af dem foretages hos kvinder i aldersgruppen 20-24 år.

- Der er næppe nogen kvinder, der får foretaget en abort uden at have tænkt sig rigtig godt og grundigt om og er bevidst om konsekvensen. Så hvilken abort er det, du mener kunne være undgået?

- Det er ikke mig, der skal dømme det.

- Er der nogle af de 15.000, der ikke skulle have valgt det?

- Nej, det er deres eget valg. Men hvis nogle føler sig pressede til det.

- Oplever vi det i dag i Danmark?

- Jamen jeg kan ikke sige noget om, hvem der er i den situation. Men i Herning har man bragt aborttallet ned ved at give gratis prævention. Det er jo sådan set udmærket, for en uønsket graviditet er jo ikke en ønsket situation for nogen, siger Jens Rohde.

Det, som Kristendemokraterne vil for at nedbringe antallet af aborter, er blandt andet at afsætte penge til, at kvinder kan få rådgivning og fem samtaler med psykolog. Men retten til fri abort skal være der. Dermed afblæser Kristendemokraterne kampen mod den fri abort.

Et parti med plads til forskellighed

Jens Rohde håber, at Kristendemokratere kan rumme ham og hans holdninger, ligesom han også vil rumme de stemmer i partiet, der stadig er abortmodstandere og mod vielser af homoseksuelle par.

- Der er mange forskellige strømninger i et parti. Kristendemokraternes vælgere må gerne være stik uenige med mig. Vi skal være rummelige - også når det kommer til tros- og etiske spørgsmål. Vi skal kunne rumme hinandens forskelligheder og tale om de her spørgsmål, siger Jens Rohde.