Coronavirus

Flertal vedtager nye regler for automatisk nedlukning

Venstre er kritisk og mener ikke, at den nye aftale løser problemerne. Børn og unge er "gidsler i regeringens firkantede politik," lyder det.

Der skal mere til, før skoler, institutioner samt voksen- og ungdomsuddannelser lukkes ned på grund af smitte i et sogn.

Det mener alle Folketingets partier pånær Venstre og Nye Borgerlige, der onsdag har vedtaget nye og mere lempelige regler for de automatiske sognenedlukninger, som er blevet kritiseret for at være rigide og strikse.

Flertallet har besluttet at hæve barren for, hvornår eksempelvis skoler, fritidsordninger og ungdoms- og voksenuddannelser i et sogn først skal lukkes. Det sker konkret ved at ændre to af de eksisterende tre parametre:

  • Den såkaldte incidensgrænse for smittede hæves fra 400 til 500 personer per 100.000 indbyggere.
  • Positivprocenten hæves fra 2,0 til 2,5 procent.
  • Parametret om nedlukningen, når der er flere end 20 smittede i sognet, ændres ikke.

Alle tre parametre skal være opfyldt for nedlukning af et sogn. Men selvom det er tilfældet, får kommunalbestyrelsen i samarbejde med Styrelsen for Patienstikkerhed fremover mulighed for at ophæve nedlukningen af konkrete skoler og institutioner, der ikke vurderes i "nærliggende smittefare". Det kan eksempelvis være efter en skærpet testindsats.

Kommunalbestyrelsen skal også kunne ophæve nedlukningen, hvis sognet syv dage i træk er under niveau på et af de tre parametre.

Her er de nedlukkede sogne og dem, der er i fare for at blive det

Kortet er lavet efter de nuværende regler og ikke den nye aftale.

Lettere kommunal genåbning

De nye regler indebærer også en selektiv genåbning på kommuneniveau, der kan ske efter samme procedure som for sogne. Det betyder, at skoler og institutioner kan være åbne, hvis de "ikke vurderes i nærliggende smittefare - eksempelvis fordi de er beliggende i andre bysamfund i kommunen uden særlig interkation med det smitteramte område".

Gymnasier og skoler kan fortsat lukkes ned, selvom de ikke har en eneste smittet

Ellen Trane Nørby, Venstre

Det er også aftalt, at kommunalbestyrelsen skal ophæve nedlukningen, hvis kommunen syv dage i træk har en incidens på under 250 per 100.000 indbyggere. Det er en hævelse af incidensgrænsen fra det nuværende niveau på 200.

Kan mødes udendørs

Som noget nyt gives der også mulighed for, at nedlukkede skoler samt ungdoms- og voksensuddannelser kan undervise eleverne udendørs.

Derudover vil skoler og institutioner, der har været omfattet af den automatiske nedlukning i mere to uger ud af de seneste fire uger, kunne gennemføre undervisning under "særlige forhold".

Det kan være ved fremmøde på maks 50 procent, og ved at elever over 12 år testes dagligt. For elever i grundskolen vil der være tale om en "kraftig opfordring", mens der vil være krav om daglig test af elever på ungdoms- og voksensuddannelser.

Venstre: Det løser ikke problemerne

Det er et forslag fra regeringen, der onsdag er blevet vedtaget af et stort flertal i Folketinget, men Venstre bakker ikke op, fortæller partiets undervisningsorfører, Ellen Trane Nørby.

- Problemerne er slet ikke løst med det her. De justerer på enkelte faktorer, men gymnasier og skoler kan fortsat lukkes ned, selvom de ikke har en eneste smittet, siger Ellen Trane Nørby til TV 2.

Hun mener, at modellen for automatisk nedlukning grundliggende er forkert skruet sammen, når skoler og institutioner uden smitte kan blive lukket på grund af smitte i sognet.

Som eksempel nævner Venstres undervisningsordfører, at Esbjerg Gymnasium i marts var tvunget til at lukke, selvom der ikke var smittede på uddannelsesstedet. Og at samme gymnasium midt i april var tæt på igen at skulle lukke ned, fordi der var høj smitte i sognet.

Ved den lejlighed fortalte en uforstående og kritisk Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til Jydske Vestkysten, at smitten i sognet var koncentreret hos tre familier i området, som ikke havde noget med gymnasiet at gøre.

Det viser ifølge Ellen Trane Nørby, at modellen ikke fungerer.

- Der er så mange steder, hvor børn og unge stadig bliver sat bagerst og ender som gidsler i regeringens meget firkantede politik, siger hun.

Radikale uenig i Venstres kritik

Den radikale sundhedsordfører Stinus Lindgreen forstår ikke Venstres kritik og roser de nye ændringer. Han siger, at muligheden for hurtige automatiske nedlukninger er forudsætningen for en national genåbning. I sådan en model vil skoler og uddannelser uden smittede kunne blive ramt, men det er et grundvilkår i en automatisk model, siger han.

- Hvis du laver et værktøj baseret på automatik, vil det også ramme nogle, der ikke burde være blevet lukket ned. Derfor er det vigtigt at have en model med mulighed for hurtig selektiv genåbning, så der kan åbnes op, hvor der ikke er smitterisiko. Og det kommer der bedre muligheder for her, siger Stinus Lindgreen til TV 2.

Støttepartiet Enhedslisten er også tilfreds med aftalen. Det siger partiets coronaordfører, Peder Hvelplund.

- Jeg synes grundlæggende, det ser fornuftigt ud. Vi bevarer den automatiske nedlukning, samtidig med vi at vi sikrer større fleksibilitet og lokal medinddragelse, siger Peder Hvelplund.

S: Derfor giver det mening at lukke skoler med 0 smittede

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, siger til TV 2, at han ikke mener, den perfekte model for automatiske nedlukninger findes. Han siger dog, at en i forvejen "god model er blevet bedre".

Men hvorfor giver det mening med en model, hvor skoler kan lukke, selvom der ikke er nogen smittede?

- Fordi det handler om forebyggelse, og at smitten ikke skal komme ud af kontrol. En skole, der ikke er ramt af coronasmitte nu, kan jo være i en situation, hvor den forventes at blive ramt på et eller andet tidspunkt, siger Rasmus Horn Langhoff.

Regeringen lægger op til, at ændringerne skal gælde fra 30. april.